Archive for 30 augustus 2009

Je eerste macaroni

2-3 porties

Benodigdheden
60 g macaroni
150 g broccoli, in roosjes
1 el boter
1 1/2 el bloem
150 ml opvolgmelk of moedermelk
4 el geraspte jonge kaas
nootmuskaat
staafmixer

Bereiding
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing; kook de broccoli de laatste 6 min mee.
Smelt intussen op een matig vuur de boter in een pannetje met een dikke bodem.
Meng de bloem erdoor en roer tot de boter de bloem heeft opgenomen.
Voeg al roerend en beetje bij beetje de melk toe.
Blijf roeren tot een dik en glad sausje ontstaat.
Meng er de kaas en een mespunt nootmuskaat door.
Roer tot de kaas is gesmolten.
Giet de macaroni en broccoli af, maar vang het kookvocht op.
Pureer de macaroni en broccoli met een staafmixer tot een niet al te fijne puree.
Meng de kaassaus door de gepureerde macaroni.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje smeuiger te maken.

Bron: Opperdepop

Asperge met ei

2 porties

Benodigdheden

2 witte asperges
150 g aardappels, geschild en in blokjes
1 ei
staafmixer

Bereiding
Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder de kop.
Snijd de asperges in stukjes.
Kook de asperges en aardappels afgedekt in een pan met een flinke bodem water in ca 15 min gaar.
Kook intussen het ei in ca 10 min hard.
Spoel het ei onder koud stromend water en pel het.
Snijd het ei in kleine stukjes.
Giet de asperges en aardappels af, maar vang het kookvocht op.
Pureer de asperges, de aardappels en het ei met een staafmixer tot een puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje smeuiger te maken.

Bron: Opperdepop

Couscous met vis

3 porties

Benodigdheden

60 g couscous
1 el rozijnen
150 g courgette
150 g wortel, geschrapt en in plakjes
1 el olie
75 g witvisfilet zonder graatjes (bv tilapia of kabeljauw)
staafmixer

Bereiding
Doe de couscous met de rozijnen in een kom en schenk er zoveel kokend water op dat de couscous net onder staat.
Laat de couscous en rozijnen wellen.
Snijd de courgette in blokjes.
Kook intussen in een pan met een laag water de wortel ca 10 min.
Voeg dan de c ourgette toe en kook deze nog 5 min zachtjes mee.
Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de vis op een zacht vuur 3-4 min zachtjes gaar.
Giet de groenten af, maar vang het kookvocht op.
Pureer met een staafmixer de couscous samen met de groenten en vis tot een fijne puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Bron: Opperdepop

pasta met vis en tomaat

3 porties

Benodigdheden
60 g macaroni
300 g bloemkool, in roosjes
3 tomaten
1 el (olijf)olie
75 g witfisfilet zonder graten (bv tilapia of kabeljauw)
staafmixer

Bereiding

Kook de macaroni samen met de bloemkool in een pan met water (zonder zout) in ca 9 minuten gaar.
Kruis intussen de tomaten bovenop in en dompel ze ca 1 min onder in een kom met kokend water.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de vis op een matig vuur in 3-4 min zachtjes gaar.
Giet de pasta en bloemkool af, maar vang het kookvocht op.
Pureer met een staafmixer de pasta en de bloemkool samen met de tomaten en de vis tot een fijne puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Baby’s visschoteltje met groenten en rijst

3 porties

Benodigdheden
30 g witte rijst
150 g wortel, geschrapt en in plakjes
150 g sperziebonen (panklaar)
1 takje peterselie, grof gehakt
1 el olie
75 g witvisfilet zonder graatjes (bv tilapia of kabeljauw)
staafmixer

Bereiding

Breng in een pan de rijst met de wortel in een flinke laag water afgedekt aan de kook.
Voeg na ca 4 min de sperziebonen en peterselie toe en kook het geheel nog ca 9 min tot de groenten en rijst gaar zijn.
Verhit intussen de olie in een kleine koekenpan en bak de vis op een matig vuur in 3-4 min zachtjes gaar.
Giet de rijst en groenten af, maar vang het kookvocht op.
Pureer met een staafmixer de rijst met de groenten en vis tot een fijne puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Kip met groene groenten en rijst

3 porties

Benodigdheden

150 g courgette
30 g witte rijst
150 g broccoli, in roosjes
1 el olie
75 g kipfilet, in reepjes
staafmixer

Bereiding

Snijd de courgette in kleine blokjes.
Breng de rijst in een pan met een flinke laag water zonder zout aan de kook.
Voeg na ca 4 min de courgette en broccoli toe en kook ze nog 6-8 min mee tot de rijst en groenten gaar zijn.
Verhit intussen de olie in een kleine koekenpan en bak de reepjes kip op een matig vuur in 4-5 min gaar.
Giet de rijst en groenten af, maar vang het kookvocht op.
Pureer met een staafmixer de rijst met de groenten en kip tot een fijne puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Bron: opperdepop

kiphapje met wortel en doperwtjes

3-4 porties

Benodigdheden
150 g wortel, geschrapt en in plakjes
100 g aardappel, geschild en in blokjes
150 g doperwtjes
1 el olie
75 g kipfilet, in reepjes
staafmixer

Bereiding

Kook de wortel en de aardappel in een pan met een flinke laag water afgedekt ca 6 min.
Voeg de doperwtjes toe en kook ze nog ca 9 min mee tot alle groenten gaar zijn.
Verhit intussen in een kleine koekenpan de olie.
Bak de reepjes kipfilet op een matig vuur 4-5 min tot ze gaar zijn.
Giet de groenten en aardappel af, maar vang het kookvocht op.
Pureer met een staafmixer de groenten en de aardappels samen met de kip tot een fijne puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Bron: Opperdepop

Auberginehapje met kip

3-4 porties

Benodigdheden
1 aubergine
30 g rijst
2 tomaten
1 el (olijf)olie
75 g kip, in reepjes
staafmixer

Bereiding
Snijd met een mesje de schil van de aubergine dun af.
Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Kook de aubergine samen met de rijst in een pan met een flinke laag water in ca 15 min gaar en zacht.
Kruis intussen de tomaten bovenop in en dompel ze ca 1 min in een kom met kokend water.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Verhit de olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak de reepjes kip in 4-5 min zachtjes gaar.
Giet de aubergine en rijst af, maar vang het kookvocht op.
Pureer met een staafmixer de aubergine met de rijst, tomaat en kip tot een fijne puree.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Bron: Opperdepop

Mieschoteltje met paksoi

1 portie

Benodigdheden
1 klein nestje gedroogde mie (ca 15 g) of 50 g gekookte mie
75 g paksoi
50 g champignons
1 tl olie
3 plakjes schouderham, in reepjes
staafmixer

Bereiding
Bereid de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
Snijd de paksoi in repen.
Borstel of veeg met keukenpapier de champginongs schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak de champignons op een zacht voor ca 4 min tot het vocht vrijkomt.
Voeg de paksoi toe en schenk er een scheutje heet water bij.
Leg een deksel op de pan en laat de groenten ca 5 min zacht stoven tot de paksoi gaar is.
Giet de paksoi en champignons af.
Giet de mie af.
Pureer met een staafmixer  de groenten met de mie en ham.
Voeg eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Bron: Opperdepop

Brownietaart

8 punten

Benodigdheden
40 g pecannoten
65 g witte chocolade
100 g MonChou zacht & luchtig
180 g pure chocolade
125 g boter
200 g donkere basterdsuiker
2 el honing
2 eieren
100 g bloem
1 tl bakpoeder
zout
15 g melkchocolade
springvorm 20 cm
bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 175C.
Bekleed de springvorm met bakpapier.
Hak de pecannoten grof.
Hak 50 g van de witte chocolade in stukjes.
Roer ze met de noten door de MonChou.
Breek de pure chocolade in stukjes.
Snijd de boter in blokjes.
Verwarm de boter met 125 g van de pure chocolade op een laag vuur tot dat de boter en de chocolade bijna gesmolten zijn.
Neem de pan van het vuur en laat het mengsel verder van het vuur af smelten.
Roer de suiker en de honing erdoor en voeg een voor een de eieren toe.
Spatel de bloem met het bakpoeder en een mespunt zout er door.
Doe de helft van het chocolademengsel in de vorm.
Verdeel het Monchou-mengsel over het midden en dek alles af met de rest van het chocolademengsel.
Bak de taart in de voorverwarmde oven ca 40 min tot dat de cake stevig aanvoelt.
Neem de rand van de vorm en laat de taart tot lauwwarm afkoelen.
Smelt de rest van de pure chocolade au bain-marie.
Schaaf van de rest van de witte chocolade en de melkchocolade met een dinschiller (NH: of kaasschaaf) mooie krullen.
Schenk de pure chocolade over de taart en laat hem iets opstijven.
Strooi de chocoladekrullen erover.

Bron: Kook ook Taart

« Older Entries