Archive for 7 september 2022

Opgerolde cake met frambozenjam en witte chocolade

10-14 stukken

Benodigdheden

Voor de witte chocoladeroom
200 ml slagroom
125 gr witte chocolade

Voor het beslag
3 eieren
1/4 tl zout
95 gr suiker
1 tl vanille-extract
95 gr bloem
25 ml water

Verder nodig
boter, om in te vetten
30 gr suiker
200 gr frambozenjam
50 gr witte chocolade, gesmolten

Bereiding
Begin een dag van tevoren met de witte-chocoladeslagroom.
Breng de slagroom in een steelplannetje aan de kook.
Giet de hete room over de witte chocolade en roer het geheel goed door totdat alle chocolade is gesmolten.
Dek de chocoladeroom af en laat deze afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200C.
Vet een diepe bakplaat van 25×35 cm in en bekleed deze met bakpapier.
Vet ook het bakpapier in.

Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom.
Klopt dit ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt.
Zeef de bloem in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag.
Spatel als laatste het water er door heen.
Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het glad.
Bak de cake 9-12 minuten lichtbruin en gaar.

Leg in tussen een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met 30 gram suiker.
Stort de cake direct uit de oven op de theedoek en verwijder het bakpapier.
Rol de cake samen met de theedoek vanaf de lange zijde op.
Laat de cake zo afkoelen.

Bedek het werkblad met twee banen plastic folie.
Rol de cake weer terug uit en leg hem (zonder theedoek) op het plastic folie.

Klop de witte-chocoladeslagroom stijf op.
Bestrijk de cake met de jam en vervolgens met de chocoladeslagroom.
Rol de cake op.
Gebruik daarna het plastic folie als hulpmiddel om van de cake een strakke rol te maken.
Als de cake goed is opgerold, kun je het plastic folie aandraaien als een toffeewikkel.
Leg de rol in de koelkast om op te laten stijven.

Verwijder het plastic folie en snijd de uiteinden van de cake mooi bij.
Besprenkel de opgerolde cake met de gesmolten witte chocolade.

Tip1: denk niet, ik doe het beslag wat langer in de oven, dan is die vast beter gaar. Het probleem is dan dat het cakedeeg bij oprollen scheurt.
Tip2: in plaats frambozenjam kun je ook kersenjam of aardbei jam gebruiken.

Bron: vriendin Moniek