Archive for 27 februari 2013

Hete kip van Mats

4 personen

Benodigdheden
500 gr kipkluifjes
1 el zonnebloemolie
1 bakje boemboe ajam paniki (Conimex)
2 el ketjap manis
2 el suiker
300 gr witte rijst
600 gr sperziebonen
4 el seroendeng (Conimex)

Bereiding

Spoel de kipkluifjes af en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit olie in een wok en fruit de boemboe 2 min.
Draai het vuur hoog, voeg de kip toe en roerbak 3 min.
Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
Voeg de ketjap, suiker en 2 el water toe en roerbak nog 2 min.
Draai het vuur laag en laat nog 10 min sudderen.
Roer regelmatig.
Kook de rijst.
Kook de sperziebonen in 8 min beetgaar.
Giet af.
Verdeel de boontjes, kip en rijst over 4 borden en bestrooi met seroendeng.

Bron: Allerhande

Spaghetti bolognese

4 personen

Benodigdheden

1 grote ui
250 gr winterpeen
2 stengels bleekselderij
1/2 runderbouillonblokje
250 ml water
2 el olijfolie
25 gr boter
450 gr mager rundergehakt
2 blikken tomatenblokjes (a 400 gr)
1 el tomatenpuree
300 gr spaghetti

Bereiding
Pel de uit en snij de ui zo fijn mogelijk.
Schil de winterpeen en snij de winterpeen in dunne plakjes.
Snij de stengels bleekselderij in kleine stukjes.
Doe het bouillonblokje in een maatbeker en giet er 250 ml kokend water bij.
Roer net zo lang tot het blokje in water is opgelost.
Doe olie en boter in de pan.
Doe de ui, winterpeen en bleekselderij erin en bak 5 min.
Doe het gehakt erbij en maak er met je spatel steeds kleinere stukjes van, net zo lang tot alles fijn is geworden.
Doe er 6 el bouillon bij.
Doe de tomatenblokjes en tomatenpuree erbij en roer goed door.
Strooi er peper en zout overheen en weer roeren.
Laat de saus met de deksel op de pan nog 30 min op laag vuur pruttelen.
Roer af en toe.

Bron: Allerhande voor kids

Rodekool uit de oven met appel en walnoten

4 personen

Benodigdheden
2 el olie
500 g gehakt
1 kg kruimge aardappels, geschild en in stukken
500 g rode kool (pot, zak of diepvries)
100 ml warme melk
nootmuskaat
75 g boter
3 appels, geschild en in ringen
1/2 el kaneelpoeder
75 g gepelde walnoten, grof gehakt
paneermeel of fijn broodkruim

Bereiding
Verhit de olie en bak hierin het gehakt met zout en peper rul.
Kook intussen de aardappels gaar.
Verwarm de rode kool.
Verwarm de oven voor op 200C.
Giet de aardappels af en maak er met de melk, nootmuskaat, zout en peper een luchtige puree van.
Verhit de helft van de boter en bak hierin de appelringen aan beide kanten lichtbruin.
Bestrooi met kaneelpoeder.
Verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal.
Schep de rodekool erop met daarop de appelringen.
Strooi er de walnoten over en dek af met een laag aardappelpuree.
Bestrooi de aardappelpuree met paneermeel.
Verdeel de rest van de boter er in vlokjes over en zet het gerecht in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Bron: Allerhande

Zuurkoolrolletjes met rauwe ham uit de oven

4 personen

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappelen, geschil en in stukken
zout en versgemalen peper
500 g (wijn)zuurkool
200 – 250 ml melk
25 g boter
2 el olie
2 lente-/bosuitjes, in ringen
125 ml creme fraiche
150 g rauwe ham
2 el mosterd

Bereiding
Kook de aardappelen met zout gaar in 20 min.
Kook de zuurkool 15 min, giet deze af en laat goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180C.
Stamp de aardappelen met peper, melk en boter tot een luchtige puree en schep deze in de ovenschaal.
Verhit olie en roerbak hierin zuurkool met bosui 5 min.
Schep de creme fraiche erdoor.
Bestrijk de hamplakken met mosterd en verdeel de zuurkool erover.
Vorm er rolletjes van en leg deze naast elkaar op de aardappelpuree.
Zet het gerecht 20 min in het midden van de oven tot het warm en de ham licht krokant is.

Bron: Allerhande