4 personen
Benodigdheden
4 tomaten
20 gram boter
100 gram gerookte spekreepjes (ik gebruik zelf gehakt ipv spekreepjes)
1 ui, gesnipperd
450 gram spinazie a la creme, ontdooid
1 blikje tomatenpuree a 68 gram
1 pak mix v lasagne traditionale ,1 zakje lasagne- en 1 zakje bechamelsaus (Honig) (ik gebruik een fles basis pastasaus)
3 dl melk
150 gram gorgonzola, in stukjes
4 el pijnboompitten, geroosterd
125 gram lasagnebladen verdi
1 tl gedroogde oregano
Bereiding
Maak de tomaten schoon, snijd er 1 in plakjes en de rest in stukjes.
Verhit de boter en bak de spekreepjes al omscheppend 3 min op een halfhoog vuur.
Voeg de ui toe en fruit hem 3 min mee.
Schep de tomatenstukjes, de spinazie, de tomatenpuree, 7 dl water en het zakje mix voor lasagnesaus toe en breng alles aan de kook.
Roer het zakje mix voor bechamelsaus door de melk en laat het 5 min staan.
Roer de gorgonzola er door.
Schep 13 van het spinaziemengsel in een schaal.
Verdeel er 1/3 deel van de pijnboompitten over en dek het af met 1/3 deel van de lasagnebladen.
Herhaal deze lagen totdat alles is opgebruikt.
Schenk de bechamelsaus over de laatste laag, verdeel de tomaatplakjes erover en bestrooi met de oregano.
Bak de lasagne in een voorverwarmde oven (200C) in ongeveer 30 min mooi bruin en gaar.
Bron: C1000 KooKook
Archive for 8 augustus 2022
Kip Hawai uit de oven
4 personen
Benodigdheden
500 gram winterwortels, geschrapt en in plakjes
2 1/2 el olijfolie + extra om in te vetten
500 gram prei, schoongemaakt en in ringen
zout
1 pot chicken tonight, hawai a 500 gram
400 gram kipfilet
kerriepoeder
peper
100 gram ontbijspek
Bereiding
Bak de wortelplakjes in de hete olie al omscheppend in ongeveer 10 min bruin.
Schep de prei er door en bak hem 3 minuten mee.
Bestrooi de groenten met zout naar smaak en doe ze over in een ingevette ovenschaal.
Schep de chicken tonight er over.
Wrijf de kipfilets in met kerriepoeder en peper en zout naar smaak en leg ze op het groentemengsel in de schaal.
Dek de kipfilet af met het ontbijtspek en laat de kip in een voorverwarmde oven (200C) in ongeveer 30 min helemaal gaar worden.
Lekker met gekookte aardappelen of witte rijst.
Bron: C1000 KooKook
Flapje met port salut
24 stuks
Benodigdheden
1/4 rode paprika
150 gram Port Salut
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
peper, zout
6 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
1 ei
3 el paneermeel
1 tl paprikapoeder
chilisaus
Bereiding
Snijd de paprika in kleine stukjes.
Snijd de korstjes van de Port Salut en snijd de kaas in kleine blokjes.
Meng de kaas met de paprika, de bosui en peper en zout naar smaak.
Snijd elk plakje bladerdeeg in vieren en verdeel het kaasmengsel erover.
Bestrijk de randen met water en vouw het deeg schuin over de vulling tot driehoekjes.
Bestrijk ze met losgeklopt ei en roer het paneermeel met het paprikapoeder door elkaar.
Druk de flapjes met de eikant in het mengsel en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
Bak ze in een voorverwarmde oven (200C) in ongeveer 15 minuten bruin en gaar.
Serveer met chilisaus.
Bron: C1000 KooKook
Heldere paddestoelensoep
4 personen
Benodigdheden
1 liter tuinkruidenbouillon (van tabletten)
125 ml witte port
30 gram boter
3 worteltjes, in plakjes
250 gram bospaddestoelen, in plakjes
peper, zout
2 el fijngehakte peterselie
Bereiding
Breng de bouillon met de port aan de kook en kook hem op een hoog vuur in tot ongeveer 1 liter.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de wortel 3 minuten.
Voeg de paddestoelen toe en bak ze al omscheppend totdat ze bruin beginnen te worden.
Voeg ze aan de bouillon toe en breng alles aan de kook.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Roer de peterselie er door en schep de soep in de borden.
Bron: C1000 KooKook
Knipsperkoeken
12 stuks
Benodigdheden
75 gram zachte boter
100 gram lichte basterdsuiker
1 ei
75 gram tarwebloem
zout
1/2 tl kaneelpoeder
150 gram cruesli, strawberry
75 gram havermout
Bereiding
Klop de boter met de suiker lichtgeel en romig.
Voeg het ei toe en klopt het er door.
Spatel de gezeefde bloem, een mespunt zout, het kaneelpoeder, de cruesli en de havermout er door.
Lepel met 2 lepels 12 bergjes op een met bakpapier bekleed bakblik en druk ze iets plat.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven (175 C) goudgeel.
Neem ze uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Bron: C1000 KooKook
Macaroni met spinazie
4 personen
Benodigdheden
400 gram macaroni
zout
100 gram magere spekreepjes
2 1/2 el olijfolie
4 teentjes knoflook, gepeld
2 uien, gesnipperd
1 pak spinazie a la creme, deel blokjes
2 tomaten, in stukjes
vers gemalen peper
100 gram belegen kaas, fijn geraspt
Bereiding
Kook de macaroni in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Bak intussen de spekreepjes 3 min in hete olie.
Pers de knoflook erboven uit en bak de uien al omscheppend 3 min mee.
Schep de spinazie er door en verwarm hem volgens de gebruiksaanwijzing.
Schep de stukjes tomaat er door en verwarm alles al omscheppend op een halfhoog vuur.
Schep het mengsel door de afgegoten macaroni en breng het op smaak met peper en zout.
Strooi de kaas erover en serveer direct.
Bron: C1000 KooKook
Tosti met banaan en spek
4 personen
Benodigdheden
8 plakjes gerookt ontbijtspek
8 sneetjes witbrood
6 el chilisaus
2 bananen
peper
Bereiding
Bak de plakjes spek in een droge koekenpan knapperig uit.
Bestrijk de sneetjes brood met de chilisaus en verdeel de banaan over 4 sneetjes.
Leg de speklapjes erop en bestrooi met peper naar smaak.
Dek ze af met de rest van het brood.
Bak de tosti’s in een tosti-ijzer of in een voorverwarmde oven 200C lichtbruin.
Snijd ze schuin middendoor.
Pas op: het fruit in de tosti’s wordt erg heet!
Bron: C1000 kookook
Kwarttiramisu met banaan
4 personen
Benodigdheden
2 bananen, gepeld
1/2 dl melk
1 bak vanillekwark (Mona)
8 bastongekoeken, verkruimeld
1/2 el kaneelpoeder of cacao
Bereiding
Pureer de bananen met de melk en klop de kwark erdoor.
Verdeel het koekkruim en het kwarkmengsel in laagjes over 4 schaaltjes.
Eindig met een kwarklaag en laat de tiramisu in de koelkast in ongeveer 30 min opstijven.
Bestuif vlak voor het serveren met kaneelpoeder of cacao.
Bron: C1000 KooKook
Knapperige koeken
Ongeveer 12 koeken
Benodigdheden
75 gram zachte boter + extra om in te vetten
100 gram witte basterdsuiker
1 scharrelei
75 gram tarwebloem
zout
1/2 tl kaneelpoeder
85 gram havermout
amandelen, grof gehakt
100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
Bereiding
Klop de boter met de suiker licht en luchtig.
Voeg het losgeklopte ei toe en klop het er door.
Voeg de bloem met een mespunt zout, het kaneelpoeder, de havermout, de amandelen en de abrikozenstukjes toe en schep alles goed om.
Verdeel het mengsel in ongeveer 12 bergjes over een met bakpapier bekleed bakblik en druk ze iets plat.
Bak ze in de voorverwarmde oven (180C) in ongeveer 15 min lichtbruin en gaar.
Bron: kookboek C1000
Yoghurttaart met banaan
8-10 punten
Benodigdheden
50 gram digestieve koekjes naturel, verkruimeld
85 gram boter, gesmolten
7 blaadjes gelatine
1 sinaasappel, uitgeperst (ong 3/4 dl)
1 beker biogarde roomyoghurt maracuja/perzik a 500 gram (Almhof)
125 ml slagroom, stijfgeklopt
1 banaan, in plakjes
Bereiding
Schep het koekkruim door de boter.
Verdeel het over de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van 20 cm doorsnee en laat de bodem in de koelkast opstijven.
Week de gelatine in ruim koud water.
Breng het sinaasappelsap aan de kook en los er de goed uitgeknepen gelatine in op.
Roer er 3 el van de roomyoghurt door en roer het mengsel met de rest van de yoghurt in een kom door elkaar.
Laat het in een bak koud water afkoelen en roer regelmatig.
Spatel de slagroom door de afgekoelde yoghurt.
Verdeel 1/3 deel van het yoghurtmengsel over de bodem en zet de vorm 5 min in de diepvries.
Verdeel er de helft van de banaan over en schenk er 1/3 deel van het yoghurtmengsel op.
Zet de taart nogmaals 5 min in de diepvries.
Herhaal deze lagen en laat de taart tenslotte in de koelkast in ongeveer 1 uur opstijven.
Bron: C1000 kookboek