Archive for 4 januari 2012

Zuurkoolschotel met sjalotjes

4 personen

Benodigdheden
3 el olie
400 g speklapjes of doorregen varkenslapjes, in brede repen
paprikapoeder
6 sjalotjes, in ringen
2 rode paprika’s, zonder zaadjes, in reepjes
500 g zuurkool
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
200 ml appelsap

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120C.
Verhit de olie in een ovenvaste braadpan en bak hierin de speklapjes, bestrooid met paprikapoeder, 1 minuut per kant.
Schep ze uit de pan.
Fruit de sjalotjes en paprika 2 min in het bakvet.
Voeg de zuurkool, het kaneelstokje, de kruidnagels en appelsap toe en schep om.
Leg het spek op de zuurkool.
Zet de pan met deksel in de oven en stoof 40 min.
Haal de laatste 10 min de deksel van de pan.
Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels.
Lekker met aardappelpuree en krieltjes.

Bron: Allerhande

sappig Italiaans stoofvlees

4 personen

Benodigdheden
500 g runderriblappen, in blokjes
2 tl Italiaanse kruiden
3 el olijfolie
10 sjalotten, gepeld en gehalveerd
100 g rauwe ham, in reepjes
1 blik tomaten op sap (400 g)
100 g groene olijven zonder pit
1 runderbouillonblokje
100 ml rode wijn
300 g spaghetti

Bereiding
Bestrooi de rundvleesblokjes met Italiaanse kruiden.
Verhit in een grote braadpan de olie.
Bak de blokjes rondom tot ze bruin zijn en voeg dan de sjalotten toe.
Bak deze ca 3 min al omscheppend mee.
Roer de knoflook er door heen en bak 1 min.
Schep de rauwe ham er door heen en bak 1 min mee.
Voeg de tomaten met sap, olijven, 100 ml water en rode wijn toe en verkruimel het bouillontablet erboven.
Breng het geheel aan de kook en laat het stoofvlees op laag vuur afgedekt ca 2 uur stoven.
Serveer het stoofvlees met spaghetti.

Tip: lekker met Parmezaanse kaas en groene salade.

Rookvleesrolletjes met roomkaas en dadels

4 personen

Benodigdheden
200 g roomkaas naturel (NH: bijvoorbeeld monchou)
4 dadels, fijngehakt
1 el honing
zout en peper
8 plakjes rookvlees

Bereiding
Prak de roomkaas met een vork.
Meng de helft van de dadels met de honing door de roomkaas.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel de dadelcreme over de plakjes rookvlees en rol ze op.
Druk de zijkanten in de rest van de fijngehakte dadels.
Bewaar de rolletjes afgedekt in de koelkast.

Bron: Allerhande

Minitaartje met zoete tomaatjes en brie

4 personen

Benodigdheden
2 el olijfolie
2 sjalotjes, in ringen
1 doosje kersttomaatjes (gehalveerd)
1 tl suiker
1 el balsamicoazijn
zout en versgemalen peper
4 plakjes hartige-taart deeg
100 g brie
20 g geschaafde amandelen
4 kleine taartvormpjes

Bereiding
Verwarm de olie en fruit de sjalotjes in circa 5 min lichtbruin.
Voeg de tomaatjes en suiker toe en roerbak een minuut.
Voeg de balsamico toe en laat heel even aan de kook komen.
Laat de tomaatjes afkoelen en breng ze op smaak met zout en peper.
Laat het deeg ontdooien.
Druk de plakjes in kleine ingevette taart- of muffinvormpjes en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Vul de taartvormpjes met de tomaatjes en verdeel hierover de brie.
Bestrooi met de amandelen en bak de taartjes in circa 10 min gaar en goudbruin.

Bron: Allerhande