Archive for 19 januari 2011

Risotto met snijbonen

4 personen

Benodigdheden

1 bakje tijm (15 g)
75 g boter
2 uien, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in plakjes
300 g risottorijst
1 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
1 schaal runderchipolata (worstjes, ca 300 g)
1 pak snijbonen (300 g, diepvries)

Bereiding
Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm.
Verhit 25 g boter in een pan en fruit de ui en de bleekselderij 3 min.
Voeg de rijst en de tijmblaadjes toe en bak 3 min mee.
Schenk een flinke scheut bouillon bij de rijst en laat de rijst, al roerend, de bouillon opnemen.
Herhaal dit tot de rijst beetgaar is.
Dit duurt ca 20 min.
Verhit ondertussen 25 g boter in een koekenpan en bak de worstjes in 15 min gaar.
Voeg de laatste 5 min de bevroren snijbonen toe aan de risotto.
Zet het vuur uit en voeg de rest van de boter toe.
Laat met de deksel op de pan 5 min staan.
Snijd de worstjes in stukjes en schep deze door de risotto.
Verdeel de risotto over 4 bordenen garneer eventueel met een takje tijm.
Lekker met geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: Allerhande

Zuurkoolschotel met varkensvlees en rijst

4 personen

Benodigdheden
125 g rijst
1 ui
400 g magere hamlappen
50 g boter
zout
peper
1 el milde paprikapoeder
500 g zuurkool naturel (NH: het dubbele mag ook!)
150 g (plakjes) chorizo
325 ml creme fraiche
ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiding
Rijst koken.
Ui pellen en fijn snipperen.
Vlees in blokjes snijden.
In pan boter verhitten.
Ui ca 2 min fruiten.
Vlees bestrooien met zout, peper en paprikapoeder en in ca 5 min rondom bruin bakken.
4 el water toevoegen en afgedekt nog 8 min laten stoven.
Ovenschaal invetten.
Bodem bedekken met 1/3 deel van de zuurkool.
Hierop de helft van het vlees scheppen en afdekken met de helft van de chorizoplakjes.
Laagjes nogmaals herhalen.
Schotel afdekken met de rest van de zuurkool.
In kommetje creme fraiche met 2 el water tot een sausje roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Zuurkool bedekken met creme fraiche.
Oven voorverwarmen op 175 C of gasovenstand 3.
Schotel in ca 25 min lichtbruin en gaar bakken.

Bron: Marten Voogt

Chocoladetaart

10 personen

Benodigdheden

150 g chocolade extra puur 72%, gehakt
2 bakjes pistachenootjes a 95 g
150 g witte basterdsuiker
150 g boter, op kamertemperatuur
6 eieren
poedersuiker
keukenmachine
springvorm (24 cm), ingevet

Bereiding
Verwarm de oven op 190 C.
Doe de chocolade in een steelplan.
Hang die in een grotere pan met bijna kokend water en laat smelten (au bain-marie).
Laat iets afkoelen.
Maal 150 g pistachenoten met 50 g suiker in de keukenmachine.
Voeg boter en 50 g suiker toe en mix tot een glad beslag.
Splits de eieren en voeg 1 voor 1 de eidooiers aan het beslag toe.
Voeg de chocolade toe en mix goed en kort.
Klop de eiwitten in een schone kom stijf met een mespunt zout en de rest van de suiker.
Spatel het beslag erdoor.
Schep in de vorm en zet 45 min in de oven.
Verlaag na 20 min de temperatuur naar 160 C.
De taart is gaar als de zijkant loskomt van de rand.
Laat afkoelen.
Hak de rest van de noten grof.
Strooi wat poedersuiker over de taart en garneer met de gehakte nootjes.

Bron: Allerhande

Gegratineerde ham-preirolletjes

4 personen

Benodigdheden
800 g prei
75 g boter
50 g bloem
500 ml halfvolle melk
100 g gemalen jonge kaas
ca 12 plakjes (250 g) gerookte achterham
1 zak aardappelpartjes (600 g)
ovenschaal (20 x 25 cm), ingevet

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 C.
Verwijder de stronk en het donkergroene deel van de prei.
Snijd in stukken van ca 7 cm en spoel schoon.
Kook in water met zout in 8-10 min gaar.
Giet af en laat uitlekken.
Verhit 50 g boter in een steelpan.
Voeg de bloem toe en roer tot de roux lichtbruin wordt.
Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer tot een gladde saus.
Voeg de kaas toe en laat smelten.
Verwarm nog 1-2 min.
Breng op smaak met peper en zout.
Rol elk stuk prei in een plakje ham en leg in de ovenschaal.
Verdeel de saus erover en bak in de oven in 15-20 min goudbruin.
Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de aardappelpartjes op middelhoog vuur 8-10 min.
Serveer met ham-preirolletjes.

Tip: je kunt de ham-preirolletjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm ca 15 min in de oven op 180 C.

Bron: Allerhande