Archive for 22 januari 2022

Zalm uit de oven met zoete aardappel

2 personen

Benodigdheden
2 stukken zalm
100 gr asperge tips (ik neem buiten het aspergeseizoen sperziebonen)
1 grote zoete aardappel
1 kleine rode ui
olie
snufje zout
lemon pepper kruiden van Jonnie Boer (of zwarte peper met citroenrasp) (ik gebruik citroensap)
250 gr cherrytomaatjes
grote ovenschaal of bakplaat

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes van ong 2 a 3 cm.
Leg in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie, peper en zout.
Bak de zoete aardappelblokjes 10 min.
Doe de tomaatjes, asperge tips en grof gesneden rode ui in een kom en besprenkel met een beetje olie en zout.
Bestrooi de zalm met wat lemon pepper.
Je kunt ook wat zwarte peper met citroenrasp gebruiken in plaats van deze kruiden.
Haal de zoete aardappel uit de oven en voeg de tomaatjes, asperges en rode ui toe en schep er doorheen.
Leg de zalm er tussen en zet de bakplaat nog 12 min in de oven op 200 graden.
De zalm mag nog iets rosé zijn van binnen.

Bron: Leuke recepten

Spoom alcoholvrij

Benodigdheden
500 ml bosvruchtensortbetijs
300 ml bruisend mineraalwater munt
1 takje munt
blender
4 champagneglazen

Bereiding
Haal het ijs 10 min van tevoren uit de vriezer.
Pureer het sorbetijs met het mineraalwater in de blender tot een romige massa en verdeel over de champagneglazen.
Serveer direct, met in elk glas een blaadje munt ter garnering.

Bron: Allerhande

Salade met meloen en ham

2 personen

Benodigdheden

0,5 kleine galia of cantaloupe meloen (400 gr)
75 gr sla
6 plakken parmaham
1 bol morzarella
handje pijnboompitten (geroosterd)
verse basilicum

dressing:
3 el olijfolie
1 el honing
peper en zout
1 el wijnazijn

Bereiding
Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar.
Snijd de meloen indien nodig in stukjes.
Meng de stukjes meloen en de dressing door de sla en meloen.
Snijd de morzerella in stukjes en scheur de parmaham in stukken.
Verdeel over of door de salade.
Garneer de salade met de pijnboompitten en wat verse basilicum.

Tip: ook lekker met blauwe kaas.

Bron: leukerecepten.nl

Marmercake

10-12 plakken

Benodigdheden
240 gr suiker
240 gr boter + om in te vetten
280 gr zelfrijzend bakmeel
snuf zout
4 grote eieren
e el cacao
2 el melk

cakevorm ca 30 cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Mix de suiker met de vanillesuiker en boter romig.
Mex een voor een de eieren er door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout er bij.
Spatel of mix nog een keer goed door.
Doe dan ongeveer 60% van het mengsel in een andere kom.
Zeef bij de andere 40% het cacao poeder en spatel de melk er door.
Je hebt nu een licht en donker beslag.
Vet een bakvorm goed in en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem, hierdoor gaat hij er makkelijker uit.
Doe de helft van het lichte mengsel in de vorm en strijk uit.
Voeg dan het donkere beslag er op en dek af met een laag licht beslag.
Ga dan met een mes door het beslag en maak draaiende bewegingen.
Hoe langer je dit doet hoe meer swirls, maar doe dit niet te lang want anders mengt het donkere en lichte beslag te veel door elkaar.
Zet de marmercake ca 60 min in de oven tot hij mooi gerezen en gaar is.

Tip: zorg dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn en voeg ze beetje bij beetje toe om schriften te voorkomen.

Bron: Leukerecepten.nl

American pancakes

12 pancakes

Benodigdheden
3 eieren (middel)
3 el suiker
50 ml zonnebloemolie
200 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
250 ml karnemelk
snuf zout

Bereiding
Splits de eieren en klop het eiwit met een snuf zou luchtig in een keukenmachine of met een garde.
Zet apart.
Klop vervolgens het eigeel luchtig met de suiker in ong 5 min (je krijgt dan en wit-gele luchige massa).
Roer vervolgens de olie door het eigeel.
Meng daarna een voor een voorzichtig het meel, bakpoeder en de melk erdoor tot je een mooi beslag hebt.
Tot slot schep je heel voorzichtig (!) het eiwit erdoor.
Doe alles zo voorzichtig mogelijk zodat je de meeste lucht in je belag houdt.
Laat het beslag nu ong 15 min even rustig staan.
Bak er in een pan met goede anti-aanbaklaag vervolgens mooie (middelgrote) pancakes van.
Serveer met maple syrup en boter (of gewoon stroop of poedersuiker :)).

Bron: Eefkooktzo.nl

Rood fruit crumble

2 personen

Benodigdheden
150 gr rood fruit (bijvoorbeeld mis van frambozen, bramen en blauwe bessen)
35 gr fijne kristalsuiker
25 gr ongezouten roomboter
35 gr bloem
snufje zout

Bereiding
Meng het fruit door elkaar en verdeel dit over een ovenschaal.
Doe in een kom de suiker, boter, bloem en zout en kneed het met je handen tot het een mooi kruimelig deeg is.
Verdeel de kruimels over de ovenschaal met fruit.
Bak de ovenschaal in 20 min op 200C in de oven.
Laat het even afkoelen voordat je het serveert.
Lekker met een bol ijs.

Bron: Laura’s Bakery

Dorito’s kip

2 personen

Benodigdheden
300 gr kipfilet
2 flinke handen doritos chips of tortilla chips
1 ei
3 el bloem
scheutje melk
zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de kipfilet in stukjes.
Klop het ei met een scheutje melk los en voeg wat zout en peper toe.
Wil je het wat pittiger, doe hier dan nog wat chilipoeder bij.
Doe je chips in een zakje en verkruimel dit.
Haal nu de stukjes kip door de bloem en leg de bebloemde kop 5 min in de vriezer.
Na 5 minuten haal je de kip door het ei-melkmengsel en daarna direct door de kruimels chips.
Leg de stukjes kip in een ovenschaal en doe het geheel gedurende 20 min in de oven.

Bron: Lekkerensimpel.com

Champignonsoep

4 personen

Benodigdheden
2 uien
3 tenen knoflook
500 gr kastanjechampignons
2 el bloem
1 liter champignonbouillon
150 ml kookroom
boter of olie, verse tijm, verse peterselie, peper en zout

Bereiding
Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
Verhit een beetje boter of olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
Bak de champignons mee samen met een beetje verse tijm.
Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de bloem toe.
Bak even kort mee en schenk de bouillon erbij.
Breng aan de kook en roer de kookroom erdoor.
Laat de soep even een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
Garneer met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct.

Bron: Eefkooktzo.nl

Kipcocktail met sinaasappel

4 personen

Benodigdheden
1 gerookte kipfilet
1 sinaasappel
1 bosui
handje sla
1 avocado

dressing:
0,5 el mayonaise
1 el yoghurt
1 tl gedroogde dragon
0,5 tl kerrie
2 el sinaasappelsap
peper en zout

Bereiding

Snijd met een scherp mes de bovenzijde en onderzijde van de sinaasappel en vervolgens de schil.
Snijd daarna de partjes uit het vruchtvlees.
Vang eventueel het sap op voor de dressing of gebruik hier sinaasappelsap uit een pak of fles voor.
Meng alle ingredienten voor de dressing door elkaar.
Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit en schil en snijd in kleine stukjes.
Snijd de gerookte kip in plakjes.
Vul de glaasjes met een beetje sla, avocado, kip en sinaasappel.
Schep wat van de dressing er overheen en bestrooi met wat ringetjes bosui.
Je kunt dit gerecht van te voren maken en in de koelkast bewaren, maar niet te lang anders verlept de sla.

Bron: leuke recepten.nl

Monchou taart

10 personen

Benodigdheden
400 ml slagroom
100 gr witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klop-fix
400 gr monchou roomkaas (op kamertemperatuur)
70 gr boter (gesmolten)
200 gr bastognekoeken
1 blikje vlaaivulling kersen

22 cm bakvorm
bakpapier

Bereiding

Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en knip het resterende papier er af.
Doe de bastognekoeken in een keukenmachine en maal fijn.
Doe de gesmolten boter bij de koekkruimels en verdeel over de bodem van de springvorm.
Druk aan met de bolle kant van de lepel.
Klop de slagroom net niet stijf met de vanillesuiker en de klop-fix.
Voeg de monchou en basterdsuiker toe en mix tot er geen klontjes meer in zitten.
Verdeel het monchou mengsel over de bodem en strijk glad.
Laat de monchou taart minimaal 4 uurtjes goed opstijven in de koelkast, het liefst een hele nacht.
Verwijder de rand van de springvorm, snijd eventueel met een mesje langs de randen.
Verdeel de vlaaivulling over de bovenzijde.

Bron: leuke recepten.nl