Archive for 29 oktober 2024

Pompoen-prei stamppot met ananas

Benodigdheden
400 gr kruimige aardappels
200 gr pompoenblokjes
1 prei
1 blikje ananasschijven
1 tl kerriepoeder
geraspte kaas
snufje zout en peper

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en snijd de aardappels in tweeën of vieren.
Maak de prei schoon en snijd in stukjes.
Kook de aardappels en de pompoenblokjes in 1 pan, circa 15 min totdat alles zacht is.
Kook in een andere pan de prei circa 10 min.
Stamp de aardappels met de pompoen, kerriepoeder, snufje zout en peper en een blokje roomboter en/of een scheut melk tot puree.
Voeg vervolgens de prei toe en meng dit door de puree.
Schep het geheel in een ovenschaal.
Leg wat ananasschijven op de stamppot.
Als laatste strooi je een handje geraspte kaas over de ovenschotel.
Zet de pompoen-prei stamppot met ananas circa 15 min in de oven.

Bron: Lekkerensimpel.nl

Courgettini pasta met geitenkaas

4 personen

Benodigdheden
2 courgette (of 2x 400 gram kant en klare courgette slierten uit de koeling)
200 gr geitenkaas
2 handjes rucola
2 tl knoflooksletten
10 cl olijfolie
16 zongedroogde tomaten
bakje verse basilicum
2 handjes pijnboompitten
diepvriesgarnalen (wokgarnalen)

Bereiding
Spoel de garnalen af onder de koude kraan en maak ze schoon.
Marineer ze dan even in een kommetje, samen met wat olie en 1 tl knoflooksletten kruidenmix.
Je snijdt de courgette zo dun mogelijk of je gebruikt een spiraalsnijder.
De schil kan je om de courgette heen laten zitten.
Leg ze daarna in de ovenschaal.
Rooster de pijnboompitten even kort in een droge koekenpan, hier heb je geen olie voor nodig.
Blijf schudden met de pan, zodat ze niet te lang op 1 plek liggen (ivm verbranden).
Doe de basilicum in een hakmachine of blender, samen met een scheutje olie, 2 tl knoflooksletten, de helft van de pijnboompitten en de zongedroogde tomaten.
Maak dit fijn, totdat je een mix hebt van pesto en tapenade.
Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.
Verwarm wat olie in een wokpan. Doe de garnalen in de pan.
Als de garnalen bijna gaar zijn, doe je de courgettini erbij.
Dit bak je zo’n 2 minuten mee (niet te lang, want dan wordt het te sladderig!)
Verdeel de pasta van courgette over de borden.
Brokkel wat geitenkaas er over heen en strooi de pijnboompitten en de rucola er over en je bent klaar.

Bron: Greengypsyspices.com

Griekse moussaka met aubergine en gehakt

6 personen

Benodigdheden
2 tenen knoflook
4 el milde olijfolie
500 gr rundergehakt
1 el gedroogde oregano
1 tl gemalen kaneel
690 gr passata di pomodoro
2 aubergines
1/2 tl zout
60 gr ongezouten roomboter
60 gr tarwebloem
500 ml halfvolle melk
800 gr duopak aardappelschijfjes
15 gr verse peterselie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C.
Snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de knoflook en het gehakt met de oregano en kaneel in 5 min rul.
Voeg de passata toe en laat 10 min zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.
Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met het zout.
Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min goudbruin.
Keer halverwege.
Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Herhaal met de olie en de rest van de aubergine.
Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem toe.
Laat al roerend met een garde op laag vuur 3 min garen (roux).
Voeg al roerend de melk in delen toe.
Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
Laat op laag vuur al roerend in 5 min koken tot een dikke gebonden saus.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie.
Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal.
Eindig met de bechamel.
Bak in ca 35 min in het midden van de oven gaar.
Snijd de peterselie fijn en strooi over de moussaka.

Bron: Allerhande

Zoete aardappel quiche met spinazie

4 personen

Benodigdheden
deegrol voor hartige taart
200 gr zoete aardappel
175 gr spinazie
100 gr feta
1 rode ui
1 teentje knoflook
2 eieren
100 ml kookroom
handje paneermeel

Bereiding
Laat de vellen hartige taartdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappel en rode ui en snijd deze klein.
Verhit een scheutje olie in een pan en pers het teentje knoflook hierboven uit.
Voeg ook de zoete aardappel en ui toe en bak ca 5 min.
Zet het vuur wat lager en voeg beetje voor beetje de spinazie toe.
Blijf goed omscheppen en ga door tot de spinazie is geslonken.
Snijd de feta in kleine blokjes.
Meng de eieren met de kookroom en de blokjes feta door elkaar.
Vet de quichevorm in met een scheutje olijfolie om plakken te voorkomen.
Bekleed de vorm met de plakjes hartige taartdeeg en duw de randen goed aan.
Besprenkel met wat paneermeel.
Verdeel het zoete aardappelspinaziemengsel over de bodem en giet het eiermengsel er overheen.
Verdeel daarna een handje geraspte kaas erover en bak ca 30 min in de voorverwarmde oven.

Leukerecepten.nl

Italiaanse stoofschotel

4 personen

Benodigdheden
10 kleine cocktailuitjes (of 2 grote uien in stukjes)
3 teentjes knoflook
1 winterwortel
100 gr spekblokjes
1 courgette
1 el olijfolie
250 gr champignons
600 gr sukadelappen
70 gr tomatenpuree
1 el balsamicoazijn
250 ml runderbouillon (maggi)
100 ml rode wijn
0,5 el Italiaanse kruiden

Bereiding
Snijd de knoflook fijn en eventueel de 2 grote uien in het geval je geen cocktailuitjes hebt.
Hak de champignons en de wortel in stukjes of schijfjes.
Verhit een klein beetje olijfolie in een braadpan en bak de sukadelappen rondom bruin.
Voeg de knoflook, spek, ui en wortel toe en bak 5 min mee.
Schep daarna de champignons er door en bak deze nog even mee.
Roer de tomatenpuree door het mengsel en voeg daarna de wijn en de bouillon er bij.
Roer goed door en voeg dan de balsamicoazijn en Italiaanse kruiden toe.
Breng aan de kook en laat daarna ongeveer 2,5 uur zachtjes stoven.
Snijd de courgette in stukken en voeg 10 min voordat het gerecht klaar is toe.

Lekker met rijst of aardappeltjes

Bron: Leukerecepten.nl

Rucolasalade met tomaatjes

4 personen

Benodigdheden
150 gr rucola (eigen toevoeging: rucolamelange)
250 gr cherrytomaatjes
100 gr flakes Parmezaanse kaas
2 el Balsamico crème
1 handje pijnboompitten
1 courgette
scheut olijfolie extra vierge
snuf zwarte peper

Bereiding
Snijd de courgette in plakken, grill ze in een grillpan en bestrooi met een snufje peper en zout.
Doe de sla in een grote kom.
Voeg de tomaatjes gehalveerd toe en de gegrilde courgette.
Voeg een scheut olijfolie toe en breng op smaak met een snufje zwarte peper en meng door elkaar.
Bestrooi met wat pijnboompitten en basilicum.

Tips:
– voeg wat gekookte pasta en/of kip en/of linzen toe voor een maaltijdsalade.
– vervang de courgette door aubergine of groene asperges

BronL Leukerecepten.nl

Bobotie

4 personen

Benodigdheden
500 gr rundergehakt
400 gr sperziebonen
2 sneetjes brood (of beschuitjes)
100 ml kippenbouillon
1 ui
1 grote appel
125 gr abrikozen
30 gr amandelen
1 handje rozijnen
150 ml melk
125 ml crème fraiche
3 eieren
2 teentjes knoflook
1 tl kaneel
1 tl kerriepoeder
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
0,5 tl gemalen koriander

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze in een pan met een klein beetje olijfolie.
Voeg de kerrie, kurkuma, gemalen koriander en paprikapoeder toe.
Voeg het gehakt toe en rul dit bruin.
Kook ondertussen de sperziebonen in een pan met water in ca 8 min beetgaar en giet ze af.
Scheur het brood in stukken en week dit in een grote kom in bouillon.
Snijd de abrikozen doormidden en de appel in stukjes en voeg deze toe aan het gehakt.
Schep ook de gekookte sperziebonen, broodmengsel, rozijnen, amandelen en kaneel er door.
Proef of er nog wat peper en zout nodig is om het gerecht op smaak te brengen.
Schep alles in een grote of twee kleinere ovenschalen en druk goed aan.
Klop de crème fraîche los met de eieren en melk en giet dit bovenop de ovenschaal.
Zet ca 45 min in de oven.
Lekker met wat rijst.

Bron: Leukerecepten.nl