Archive for 30 december 2009

Jachtschotel

4 personen

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappelen
100 g boter
1 kg rundergehakt
3 uien, in ringen
3 winterpenen (zak 1 kg), in plakken
1 prei, in ringen
1 laurierblaadje
1 bakje platte peterselie (20g), fijngesneden
200 ml runderbouillon (van tablet)
100 ml melk
nootmuskaat
3 el paneermeel

Bereiding

Kook de aardappelen 20 min.
Verhit ondertussen 25 g boter in de pan en bak het gehakt in 5 min rul.
Haal het vlees uit de pan.
Bak de uien in het braadvet in 6 min glazig, voeg dan de winterpeen en prei toe.
Laat op laag vuur met de deksel op de pan 8 min stoven.
Verwarm de oven voor op 190C.
Doe het gehakt bij de groenten en breng op smaak met peper en zout.
Voeg het laurierblaadje, de peterselie en de bouillon toe.
Laat het op laag vuur verder stoven.
Giet de aardappelen af.
Verwarm de melk met 50 g boter, schenk het bij de aardappelen en stamp tot puree.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Schep de puree in de braadpan op het vlees en de groenten, of doe alles in de ovenschaal.
Verdeel het paneermeel en het boterrestje erover.
Zet 20 min in de oven en serveer direct.
Lekker met appel-abrikozencompote.

Bron: Allerhande

Piperade met kabeljauw

4 personen

Benodigdheden

5 el olijfolie
2 grote uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tomaten, in blokjes
3 rode parpika’s, in stukken
500 ml kippenbouillon, van tablet
1 envelopje saffraandraadjes
250 g risottorijst
500 g kabeljauwfilet, in 4 stukken
4 plakken serranoham
chilipoeder

Bereiding
Verhit 3 el olie en bak driekwart van de ui met de knoflook op laag vuur goudgeel.
Voeg de blokjes tomaat en de paprika toe.
Smoor de groente met de deksel op de pan op laag vuur in 20 min gaar.
Voeg peper en zout toe.
Breng in tussen de bouillon met de saffraan aan de kook.
Verhit de rest van de olie in een braadpan en bak de rest van de ui goudgeel.
Bak de rijstkorrels al roerend 2 min mee.
Schenk de bouillon erbij en kook de rijst afgedekt op laag vuur volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Wrijf de stukken kabeljauw in met zout en peper en wikkel om elk stuk vis een plak ham.
Leg de stukken vis tussen de groenten en smoor ze in 8 min zachtjes gaar.
Breng op smaak met chilipoeder en serveer met de gele rijst.

Tip: maak het gerecht af met fijngehakte peterselie.

Bron: Allerhande