Archive for 28 april 2024

Tomatensalade met komkommer en feta

4 personen

Benodigdheden
2 tot 3 komkommers
250 gr cherrytomaten
1 rode ui
handje verse basilicum
2 el rodewijnazijn of tomaat-basiliumazijn
75 gr feta
zout en peper

Bereiding
Snijd de komkommer in blokjes en halveer de tomaatjes.
Snijd de rode ui in halve ringen en de basilicum grof.
Meng in een kom de komkommer met tomaatjes, rode ui en basilicum.
Breng op smaak met zout en peper en roer de azijn er door.
Maak de snelle salade af met verkruimelde feta.

Sinaasappelkwarktaart met bastognebodem

12 punten

Benodigdheden


Voor de bodem:
250 gr bastognekoeken
75 gr gesmolten ongezouten roomboter

Voor de kwarkvulling:
500 gr kwark naturel
500 ml ongeklopte slagroom
175 gr kristalsuiker
3 sinaasappels
sap van 1 citroen
250 ml sinaasappelsap
8 blaadjes gelatine

Voor de sinaasappeltopping:
300 ml sinaasappelsap
4 blaadjes gelatine

Bereiding
Doe de bastognekoekjes in stukjes in de blender en maal ze fijn.
Voeg de roomboter toe en meng tot een zanderig deeg.
Bekleed de bodem van de springvorm (22 cm) met bakpapier.
Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk aan met een lepel.
Zet de springvorm een kwartier in de koelkast.
Leg 8 blaadjes gelatine in een schaaltje water en laat ze zacht worden.
Rasp de schil van de 3 sinaasappels.
Mix de slagroom stijf.
Meng de kwark, sinaasappelschil, de suiker en het sap van de citroen met elkaar.
Verhit een scheutje sinaasappelsap.
Het hoeft niet te koken.
Voeg de zachte gelatinebladen toe en roer tot e opgelost zijn.
Voeg de rest van de sinaasappelsap toe en giet het bij het kwarkmengsel.
Meg de ingrediënten met elkaar.
Spatel de slagroom door het kwarkmengsel.
Giet het mengsel in de springvorm (je houdt waarschijnlijk een beetje over) en zet hem in de koelkast.
Laat de kwarktaart minstens 5 uur opstijven.
Als de kwark stijf is ga je de topping maken.
Leg 4 blaadjes gelatine in een schaaltje water en laat ze zacht worden.
Verhit een scheutje sinaasappelsap.
Het hoeft niet te koken.
Voeg de zachte gelatinebladen toe en roer tot het opgelost is.
Voeg de rest van de sinaasappel toe en roer alles door elkaar.
Giet de sinaasappelsap over de kwark en zet de springvorm voorzichtig terug in de koelkast.
Laat de sinaasappelkwarktaart met bastognebodem 1 a 2 uur in de koelkast, zodat de topping stijf wordt.

Bron: savorysweets.nl


Appel-citroen cake

12 plakken

Benodigdheden
200 gr ongezouten roomboter
200 gr fijne kristalsuiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
snuf zout
rasp van 2 citroenen
sap van 1 citroen
1 appel + 1 el bloem

Bereiding
Klop de boter en suiker romig.
Voeg de eieren een voor een toe, voeg de de volgende pas toe als de voorgaande volledig is opgenomen.
Voeg vervolgens zelfrijzend bakmeel, het zout, citroenrasp- en sap toe, mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
Doe de appelblokjes in een schaaltje en voeg een eetlepel bloem toe.
Roer even door elkaar zodat alle stukjes appel bedekt zijn met een laagje bloem.
Dit voorkomt dat de stukjes appel straks naar beneden zakken.
Voeg de appelstukjes toe aan het beslag en spatel er gelijkmatig doorheen.
Stort het beslag in een met bakpapier beklede (of ingevette en met bloem bestoven) bakvorm.
Bak de cake in 55-60 min op 170C gaar en goudbruin.
Laat de cake 10-15 minuten in de vorm afkoelen in de vorm afkoelen, stort hem daarna op een rooster om volledig af te laten koelen.

Bron: Laura’s bakery, met aanpassing van limoen in citroen (met limoen kan dus ook)

eiersalade

2 bakjes (250 gr eiersalade)

Benodigdheden
8 eieren
4 el mayonaise
3 el bieslook (fijngesneden)
2 tl mosterd
1 tl kerriepoeder
zwarte peper en zout
garnering: tuinkers of extra fijngesneden bieslook

Bereiding
Breng wat water met een flinke snuf zout aan de kook.
Zodra het water kookt voeg je de eieren toe en kook je ze in ong 7-8 min hard.
Na het koken doe je ze direct onder de koude kraan om ze even te laten schrikken en daarna kun je ze pellen.
Laat de eieren even afkoelen voor je verder gaat met het maken van de salade.
Doe de gepelde eieren in een diep bord of een kom en prak ze met een vork fijn.
Voeg dan de mayonaise, mosterd, bieslook en kerriepoeder toe.
Proef en breng het geheel op smaak met wat (versgemalen) zwarte peper en zout.
Garneer eventueel met een beetje tuinkers of fijngesneden bieslook.

Bron: Eefkooktzo.nl

Aspergesoep

6 personen

Benodigdheden
2 sjalotjes
700 gr witte asperges, geschild
2 blokjes kippenbouillon
1500 ml water
200 ml kookroom (of slagroom)
80 gr bloem
70 gr boter

Eventueel:
2 eieren
150 gr reepjes beenham
verse peterselie om te garneren

Bereiding
Snijd de asperges in stukken.
Kook ze 5 min in ongeveer 1,5 liter water en laat daarna nog 10 min nagaren in het water.
Hak de sjalotjes fijn.
Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes hierin aan.
Voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot een roux en laat deze 5 min zachtjes bakken en garen.
Giet de asperges af en vang al het kookvocht op.
Los de bouillonblokjes in het kookvocht van de asperges.
Giet dit beetje bij beetje bij de roux en blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
Als alle bouillon is toegevoegd roer je de kookroom er door en voeg je de gekookte asperges in stukken toe.
Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel een snufje peper en/of zout toe.

Eventueel:
Voeg de hamreepjes toe aan de soep.
Schep de soep in de borden en garneer eventueel met stukjes ei, hamreepjes en wat fijngehakte peterselie.

Tip: voor een glutenvrije soep vervang je de bloem door maizena.

Bron: Leukerecepten.nl

Monchou paastaart met bokkenpootjes en lemon curd

12 punten

Benodigdheden
80 gr boter
200 gr jodenkoeken
200 gr bokkenpootjes (tip: koop extra, want er breken soms bokkenpootjes)
500 ml ongeklopte slagroom
2 zakjes klopfix
200 gr monchou
80 gr witte basterdsuiker
5 el lemong curd (tip: zelf maken! op mijn site staat het recept)
5 praline paaseitjes

Springvorm van 22 cm doorsnee (mijn springvorm was wat groter, dat ging ook goed).

Bereiding

Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
Smelt de boter in een pannetje.
Maal of stamp de jodenkoeken tot fijne kruimels.
Doe de boter bij de koekkruimels en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is.
Halveer de bokkenpootjes met een mesje over de lengte.
Verdeel de bokkenpootjes met de bolle kant naar buiten langs de rand van de springvorm (eigen ervaring: dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn lieve echtgenoot heeft een een karton rond de bokkenpootjes geschoven, toen bleven ze rechtop staan. Dan de bodem onder het karton tegen de bokkenpootjes aan drukken. Als je het monchoumengsel er in doet, karton in stukjes omhoog trekken, tot deze eraf kan omdat er voldoende monchou tegen aan zit).
Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan, zodat het langs de bokkepootjes zit.
Plaats de springvorm in de koelkast, zodat de bodem kan opstijven.
Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is.
Meng de monchou met de basterdsuiker luchtig in een andere kom.
Klop de slagroom en het monchou mengsel door elkaar.
Roer 3 el lemon curd door het monchoumengsel.
Verdeel het monchoumengsel in de springvorm.
Strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
Laat de taart minimaal 3 uur of een nacht opstijven in de koelkast.

Verdeel 3 el lemon curd over de bovenkant van de taart.
Bestrooi dit met de bokkepootjeskruim en verdeel gehalveerde praline paaseitjes over de taart.
Snijd de monchou paastaart hierna in punten en geniet ervan.

Bron: Brendakook.nl

Lemon curd

2 jampotten (ong 660 ml)

Benodigdheden
110 gr ongezouten boter
3 eieren
225 gr suiker
3 citroenen

Bereiding
Rasp de citroenen
Pers de citroenen uit en vang het sap op.
Verwarm de boter 2 tot 3 min in de magnetron tot dit gesmolten is.
Mix de eieren, suiker en citroen (raps en sap) door elkaar en voeg dit toe aan de gesmolten boter.
Mix dit door elkaar.
Zet het mengsel in de magnetron en verwarm dit 5 min op de hoogste stand.
Roer dit tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pas op: heet!
Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).
Gebruik het dan in een recept (bijvoorbeeld een taart of in de yoghurt).

Teveel gemaakte lemon curd kun je invriezen. Deze bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit een bakje scheppen. Het ontdooid snel.

Bron: Brendakookt.nl

Mini paasquiche met asperges

Benodigdheden
6 stuks
12 groene asperge tips
3 grote eieren
100 ml room
snuf tijm
6 velletjes bladerdeeg
50 gr prei (fijngesneden)
75 gr geitenkaas
2 el paneermeel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de velletjes deeg ontdooien.
Klop de eieren los in een kom met de room en een snuf peper, zout en tijm.
Voeg ook de prei toe.
Duw de velletjes deeg dan in de (ingevette of siliconen) muffin bakvorm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met een beetje paneermeel.
Snijd de groene aspergetips in tweeën of drieën.
Verdeel de onderste stukken van de stelen in de bladerdeeg vormpjes.
Giet vervolgens de helft van het eimengsel er in.
Kruimel de helft van de geitenkaas er over en vul vervolgens met de rest van het eigmengsel en geitenkaas.
Steek als laatste de bovenste stukjes van de asperges in het mengsel, zodat ze iets er bovenuit steken.
Bak de mini quiches 20 tot 25 min gaar in de oven.

Bron: LeukeRecepten.nl