Archive for 17 maart 2022

Kokoskoek

Benodigdheden
2 eieren
250 g witte basterd suiker
1 pakje vanillesuiker
50 g zelfrijzend bakmeel
1/4 pakje bakpoeder
250 g gemalen kokos
1 dl melk

Bereiding
Klop de eieren, witte basterdsuiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel.
Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel en 1/4 pakje bakpoeder toe.
Meng er 250 gram gemalen kokos en 1 dl melk door.
Beboter de bodem van een springvorm (22 cm) en beleg deze met bakpapier.
Schep het mengsel in de vorm, bestrooi de koek met wat suiker en zet de vorm op een rek in het midden van de oven (145C).
Bak de koek in 45 – 55 min gaar.

Chocokoekjescake

Benodigdheden
200 g boter
300 g melkchocolade
175 g biscuits

Bereiding
Pa 2 pannen die in elkaar passen.
Vul de onderste pan met een laagje kokend water.
Zet de pan op het vuur en draai het vuur laag.
Het water blijft zo tegen de kook aan.
Snijd de boter in blokjes en breek de chocolade in stukken.
Doe ze samen in de kleinere pan en zet deze op de pan op het vuur.
Laat de boter en chocolade samen zachtjes smelten en roer het mengsel af en toe door.
Haal de pan van het vuur als de chocolade en de boter helemaal gesmolten zijn.
Bekleed het cakeblik met folie.

Roer het chocolademengsel nog een keer goed door en schenk een dun laagje in het cakeblik.
Leg daar bovenop een laag gebroken biscuitjes.
Herhaal dit om en om een aantal keren en eindig met een laagje chocolade.
Zet het cakeblik in de koelkast en laat de cake een nacht opstijven.

Haal de cake de volgende dag uit de koelkast.
Keer het blik om op een schaal en trek de folie er voorzichtig af.
Snijd de chocolade-koekjescake in dikke plakken en spuit er wat slagroom naast als je dat lekker vindt.

Bron: Kids Ikea Food

Pasta carbonara

4 personen

Benodigdheden
400 g spaghetti
200 g gerookte spekblokjes of reepjes
verse peterselie
100 g Parmezaanse kaas (geraspte kaas)
3 eieren
snuf peper en zout

Bereiding
Doe de spekblokjes in een pan en bak ze mooi krokant; ze hoeven niet helemaal uitgebakken worden.
Zet ondertussen een grote pan water met een snufje zout op het vuur en als het water kookt voeg je de spaghetti toe.
Kook de spaghetti in ongeveer 10 min al dente.
Klop de eieren los in een kom en roer de geraspte kaas erdoor en voeg wat zwarte peper toe.
Giet de spaghetti af en vang een beetje kookvocht op en doe de spaghetti direct terug in de pan.
Giet het eiermengsel erdoor en blijf roeren totdat de eieren een romige saus vormen.
Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om de spaghetti nog iets smeuïger te maken.
Voeg dan spekjes toe en schep er door heen.
Garneer de pasta carbonara eventueel met een beetje kaas en peterselie.
Pasta carbonara is lekker met een frisse salade.

Let op: als de spaghetti te veel is afgekoeld bindt de saus niet, maar als de spaghetti te heet is gaan de eieren stollen. Zet de pan daarom niet meer terug op het vuur.

Tip: voor een vegetarische variant kun je vegetarische spekjes gebruiken of ze vervangen door champignons of gezouten cashewnoten.

Bron: Leukerecepten.nl

Kipcurry met kokos

4 personen

Benodigdheden
300 g basmatirijst
2 uien
2 el rijstolie
2 el curry madras (Euroma original spices by Jonnie Boer, blikje a 90 g)
1 schaal kipdijfiletblokjes (350 g)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 kippenbouillonblokje
2/3 bakje verse munt (a 15 g)
1 blik ananasstukjes (200 g)

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de uien.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de curry madras met de ui 3 min op laag vuur.
Voeg de kip, kokosmelk en het bouillonblokje toe.
Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min koken.
Roer af en toe.
Haal de muntblaadjes van de takjes en snijd ze in reepjes.
Halveer de stukjes ananas.
Voeg de ananas vlak voor het serveren toe en bestrooi met de munt.
Serveer met de rijst.

Bron: Jumbo