Archive for 27 december 2024

Rocky Road

12 stuks

Benodigdheden
100 gr witte chocolade
200 gr melk chocolade
1/2 pak mariabisquits
2 handen m&ms
2,5 hand marsmallows

Bereiding
Breek de koekjes in stukjes.
Halveer de m&m’s.
Smelt de melk chocolade au bain-marie.
Als deze gesmolten is, doe dan bijna alle koekjes, alle m&ms en 2 handen marsmallows bij de gesmolten chocola in de pan.
Roer dit goed door.
Smelt ondertussen de witte chocolade, ook au bain-marie in een aparte pan.
Doe het mengsel van de melkchocola in een (kleine) ovenschaal.
Vervolgens doe je de gesmolten witte chocolade erover heen.
Tot slot bestrooi het met de overgebleven stukjes koekjes en marsmallows.
Laat het afkoelen en zet het daarna ong 2 uur in de diepvries.
Als het hard geworden is, zet je het in de koelkast.

Smullen maar!

Bron: Lara

Zuurkool met stoofpeertjes

4 personen

Benodigdheden
800 gr vastkokende aardappelen
2 uien
300 gr kipfilet
30 gr ongezouten roomboter
1 el kerriepoeder
500 gr zuurkool
350 gr gestoofde halve peertjes
150 gr gemalen oude kaas 48+

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190C.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
Kook 10 min in water met zout.
Pel en snipper ondertussen de ui.
Snijd de kipfilets in reepjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui 4 min.
Voeg de kop en het kerriepoeder toe en bak 4 min mee.
Bestrooi met peper en zout naar smaak.
Verdeel de kip en de ui over de ovenschaal.
Laat de zuurkool uitlekken en verdeel over de kip.
Laat de peertjes uitlekken en snijd de peer in plakjes.
Verdeel de peer over de zuurkool.
Giet de aardappelen af, laat ze iets afkoelen en leg ze dakpansgewijs op de peer.
Bestrooi het geheel met de kaas en bak 30 min in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Bron: Allerhande

Tagliatelle met champignons en witlof

4 personen

Benodigdheden
300 gr tagliatelle
250 gr magere spekreepjes
2 tenen knoflook
400 gr kastanjechampignons
2 takjes verse oregano
4 stronken witlof
200 gr creme fraiche

Bereiding
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Bak ondertussen de spekreepjes in een hapjespan zonder olie of boter in 5 min knapperig.
Snijd de champignons in partjes, de knoflook fijn en de oregano in reepjes.
Neem de spekreepjes met een schuimspaan uit de pan.
Bak de knoflook champignons en de helft van de oregano 4 min in het achtergebleven bakvet.
Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden.
Verwijder de harde kern en snijd het lof in dunne reepjes.
Voeg het witlof toe aan de champignons en bak nog 2 min.
Doe de spekreepjes en creme fraiche bij de groenten en verwarm nog 2 min op laag vuur.
Breng op smaak met peper.
Verdeel de tagliatelle over 4 borden en schep het champignonmengsel erover.
Bestrooi met de rest van de oregano.

Bron: Allerhande

Clotted cream

225 gram

Benodigdheden
125 gr creme fraiche
100 gr mascarpone

Bereiding
Neem twee kommen en meng in de ene kom de creme fraiche even los en doe hetzelfde voor de mascarpone in de andere kom.
Voeg de mascarpone en de creme fraiche hierna samen en spatel rustig door elkaar.
Het belangrijkste is dat je de creme fraiche en de mascarpone niet te stevig door elkaar klopt.
Als je dit wel doet, wordt je clotted cream te dun.

Bron: Laurasbakery.nl

Scones

7 stuks

Benodigdheden
40 gr ongezouten roomboter
225 gr zelfrijzend bakmeel
30 gr fijne kristalsuiker
snufje zout
110 ml melk
extra melk voor bestrijken

Bereiding
Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de klontjes boter in een kom.
Wrijf de boter tussen je vingertoppen door het meel, het wordt dan een beetje kruimelig.
Roer suiker en zout er doorheen.
Voeg als laatste de melk toe en roer dit met een vork of mes door tot je een klonterig mengsel krijgt.
Met de hand kneed je het (kort) verder tot een soepel en zacht deeg.
Rol of druk het deeg uit tot een dikte van 3 cm.
Met een ronde uitsteker van 5 cm doorsnede steek je de scones uit.
Kneed het overige deeg weer tot een bal, maak er een plak uit en steek weer zoveel mogelijk rondjes deeg uit.
Ga zo door tot het deeg op is.
Leg alle ronde plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de bovenkant met een beetje melk.
Bak in 12-15 min op 220C (boven- en onderwarmte) tot ze gaar en lichtbruin zijn.

Lekker met clotted cream (zie daarvan het recept op mijn site) en (aardbeien)jam.

Bron: Laurasbakery.nl

Kerstboom bladerdeeg nutella

1 kerstboom

Benodigdheden
1 rol vers bladerdeeg
1 ei
0,33 potje Nutella (of hazelnootpasta)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem de rol bladerdeeg en rol deze af.
Snijd een dun strookje van ca 2 cm van de lange kant (dit wordt de stam van de boom).
Snijd dan met een mes in de overgebleven lap deeg een driehoek.
Van een punt onderin naar het midden boven en terug naar de andere hoek.
Neem de driehoek deeg en leg deze aan de kant.
Druk de andere 2 losse stukken aan elkaar, zodat dit ook een driehoek vormt (zo groot als de andere).
Neem 1 driehoek deeg en neem een stuk van het strookje en plak er een stam onderaan vast.
Besmeer de driehoek met de Nutella (houd 1 cm van de randen vrij).
Leg de andere driehoek deeg erop en plak ook een stukje van de strook op de stam.
Druk alles zachtjes ietsje aan.
Snijd met het mes stroken van ca 2 cm tot iets van het midden.
Draai deze stroken een paar keer om, zodat je leuke krullen krijgt.
Klop het ei los en bestrijk de bladerdeeg kerstboom hiermee.
Bak hem ca 20 min in de oven.

Bron: Leukerecepten.nl

Brownies met kerstmuts

12 brownies

Benodigdheden
Brownie, zie elders op de site het recept
12 aardbeien
botercreme of andere topping naar keuze

Bereiding
Snijd de brownies in rondjes of vierkantjes en doe de topping in de spuitzak
Spuit een beetje topping op de brownie en plak de aardbei er op.
Versier de aardbei rondom, zodat deze op een kerstmuts lijkt, met een pluimpje bovenop de spitse punt van de aardbei.

Bron: cakies.nl

Kerst fudge (fudge met witte chocolade, pistache en cranberry)

40 stukjes

Benodigdheden

1 blikje gecondenseerde melk (397 gr)
100 gr pistachenoten (ongezouten en ongebrand)
100 gr gedroogde cranberries
300 gr witte chocolade
1 el roomboter (ongezouten)
1 tl sinaasappelrasp
snuf zout

Bereiding

Bekleed een (rechte) bakvorm van ongeveer 25 x 25 cm met bakpapier
Hak de chocolade in stukjes en ook de pistachenoten even grof hakken.
Neem een steelpan en doe hierin de gecondenseerde melk, witte chocolade, roomboter en een snuf zout.
Op laag vuur laat je de chocolade smelten en roer af en toe goed door.
Zorg ervoor dat het mengsel niet (!) gaat koken.
Zodra alle chocolade is gesmolten voeg je de pistachenoten, cranberry en sinaasappelrasp toe.
Meng dit door elkaar.
Stort de fudge in de bakvorm en laat het geheel afkoelen.
Zodra het afgekoeld is, zet je de fudge voor minimaal 4 uur in de koelkast (of een nacht) om harder te worden.
Snijd daarna de fudge in vierkante blokjes.

Bron: Eefkooktzo

Kerst punch

6 personen

Benodigdheden
1 l cranberrysap
500 ml bruiswater
1 sinaasappel
2 kaneelstokjes
handje cranberries
takje rozemarijn

Bereiding
Meng in een grote kan het cranberrysap en het bruiswater door elkaar.
Snijd de sinaasappel in partjes en voeg samen met de kaneelstokjes en cranberry’s toe aan de kan.
Laat dit lekker even een tijdje in de koelkast intrekken.
Giet de kerst punch in mooie glazen en maak ze af met een takje rozemarijn.

Lekkerensimpel.com