Archive for 12 november 2009

Gegratineerde couscous met groenten

1 portie

Benodigdheden
30 g couscous
1 tomaat
75 g courgette
1/2 el olie
1 kleine sjalot, gesnipperd
1 el geraspte jonge kaas
1 eenpersoons ovenschaaltje

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Doe de couscous in een kom en schenk er zoveel kokend water op dat de couscous net onder staat.
Laat de couscous ca 10 min wellen.
Kruis de tomaat bovenop in en dompel de tomaat ca 1 min onder in een kom met kokend water.
Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Was de courgette en snijd deze in piepkleine blokjes.
Verhit de olie in een kleine koekenpan en fruit de sjalot 1 min.
Voeg de courgette en tomaat toe en bak ze ca 5 min zachtjes mee tot ze gaar en zacht zijn.
Meng de groenten door de couscous en schep het hapje in een ovenvast schaaltje.
Strooi er de kaas over en zet het hapje ca 5 min in de oven tot de kaas is gesmolten.
Test de warmte van het hapje voordat je het aan je kind geeft.

Bron: Opperdepop

Zachte rode rijst

2-3 porties

Benodigdheden

75 g courgette
4 el tomatenblokjes (blik) of gezeefde tomaten
75 g rijst

Bereiding
Snijd de courgette in blokjes.
Verhit in een pan met dikke bodem de tomatenblokjes of gezeefde tomaten en roer er de rijst en courgette door.
Voeg nog 250 ml heet water toe en laat het geheel, zonder deksel, ca 15 min zacht koken.
Roer alles regelmatig door en voeg als de rijst te droog komt te staan, nog wat extra heet water toe.

Bron: Opperdepop

Tonijnkoekjes

6 stuks

Benodigdheden

250 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
185 g tonijnstukken in water (blikje), uitgelekt
2 takjes peterselie, fijngehakt
1 klein ei, losgeklopt
2 el olijfolie

Bereiding
Kook de aardappels in een pan met een laag water in 15-20 min gaar.
Maak de tonijn in een kom met een vork fijn.
Giet de aardappels af en stamp ze tot puree.
Meng de aardappelpuree samen met de peterselie en het ei door de tonijn.
Schep het geheel door tot er een glad mengsel ontstaat.
Vorm van het mengsel 6 balletjes en druk ze met de handpalm iets platter.
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
Bak de viskoekjes in ca 5 min op een matig vuur bruin; keer de koekjes halverwege.
Haal de koekjes uit de pan en laat ze iets afkoelen.

Tip: in plaats van tonijn kun je de koekjes ook goed met zalm uit blik maken.

Bron: Opperdepop

Aardappelomelet met broccoli en ham

3 porties

Benodigdheden
150 g aardappel, geschild en in blokjes
150 g broccoli, in roosjes
2 eieren
2 plakjes schouderham, in kleine stukjes
25 g geraspte kaas
1 1/2 el olijfolie

Bereiding
Breng in een pan met een flinke bodem water de aardappels afgedekt aan de kook.
Voeg na ca 8 min de broccoli toe en kook het geheel nog ca 7 min.
Giet de aardappels en broccoli af en stamp ze met een pureestamper tot puree.
Klop in een kom de eieren los.
Meng er de ham, geraspte kaas en broccolipuree door.
Schep het geheel goed om.
Verhit wat olie in een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag.
Schenk het eimengsel in de pan en bak het op een matig vuur ca 3 min.
Leg er een passend en met olie ingevet bord op en keer de omelet.
Laat de omelet weer in de pan glijden en bak de andere kant nog ca 3 min.
Snijd de omelet voor je kind in kleine stukjes.

Bron: Opperdepop

Hartige taart met broccoli en drie pepers

4 personen

Benodigdheden
5 plakjes bladerdeeg
500 g broccoli
1 pakje hamblokjes
1 cup Boursin Cuisine Drie Pepers (245 g)
3 eieren
75 g gemalen kaas belegen
1 zakje gemengde sla (200 g)
6 el yoghurtdressing
taartvorm, doorsnede 25 cm, ingevet

Bereiding
Oven op 200 C voorverwarmen.
Bladerdeeg laten ontdooien.
Broccoli schoonmaken, in roosjes verdelen en stelen in stukjes snijden.
Broccoli in 5 min beetgaar koken en goed laten uitlekken.
Taartvorm met bladerdeeg bekleden en bodem met vork inprikken.
Broccoli en hamblokjes over bodem verdelen.
Eieren met Boursin loskloppen en over broccolimengsel schenken.
Kaas over taart strooien.
Taart in midden van oven in 35 min gaar bakken.
Sla met dressing mengen.
Taart met salade serveren.

Bron: receptkaart AH

Boerenkoolstamppot met ketjapjus

4 personen

Benodigdheden
1,3 kg kruimige aardappelen
20 g boter
2 grote uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl gemberpoeder
500 g gesneden boerenkool
1 runderbouillontablet
1 Gelderse rookworst (NH: of een braadworst)
1 pakje jus naturel (29 g)
1 el ketjap manis
100 ml halfvolle melk
1 el gembersiroop
pureestamper

Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in vieren.
Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien en knoflook 5 min.
Voeg het gemberpoeder en de boerenkool toe en bak 2 min mee.
Leg de aardappelen erop, voeg 500 ml water toe en verkruimel de bouillontablet erover.
Leg de deksel op de pan en kook in circa 20 min gaar en giet af.
Bereid intussen de rookworst (NH: of de braadworst) en de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de ketjap toe aan de jus en houd warm.
Verwarm de melk en schenk bij de aardappelen.
Voeg de gembersiroop toe en stamp alles met de pureestamper tot een grove stamppot.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden, schenk de jus erover en serveer met de wordt.

Bron: Allerhande

Tortillawrap met tonijn

4 personen

Benodigdheden

2 blikjes tonijn in water (a 185 g)
1 blik maiskorrels (300 g)
1/2 pot augurkenblokjes (a 330 g)
4 el yogonaise
1 bakje cherry tomaten (250 g)
1 pak bloemtortilla’s (8 stuks)
1 komkommer, in dikke plakken gesneden
vershoudfolie

Bereiding

Laat de tonijn, de maiskorrels en de augurkenblokjes uitlekken.
Meng de tonijn en de yogonaise in een grote kom, breng op smaak met (versgemalen) peper en zout.
Voeg de maiskorrels en de augurkenblokjes toe.
Snijd de helft van de tomaatjes in kleine stukjes en voeg bij het tonijnmengsel.
Verdeel het tonijnmengsel in 8 porties en spreid over elke tortilla een portie uit.
Rol de tortilla’s op en verpak ze per stuk in vershoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Haal voor het serveren de warps uit de folie en snijd ze schuin door.
Serveer de warps met de komkommer en de rest van de tomaten.

Bron: Allerhande

Ovenfarfelle met zalm en prei

4 personen

Benodigdheden
300 g farfalle, pasta
2 pakken prei a la creme (a 450 g diepvries)
750 g zalmfilet, ontdooid en in stukjes
1 doosje basilicum (50 g)
2 beschuiten, verkruimeld
1 el olijfolie
lage ovenschaal, ingevet

Bereiding
Verwarm de ovengrill voor.
Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
Giet af, maar vang een kopje van het kookvocht op.
Laat de prei in een pan op laag vuur ontdooien en volgens de aanwijzingen op de verpakking, roer regelmatig.
Roer de stukjes zalm erdoor.
Meng de prei met zalm en het basilicum door de farfelle.
Voeg eventueel iets van het achtergehouden pastakookvocht toe om het mengsel smeuig te maken.
Meng het beschuitkruim met de olie en strooi dit over de schotel.
Schuif de schotel 15 cm onder de hete ovengrill en laat de bovenkant in 8 min goudbruin worden.

Bron: Allerhande

Ovenschotel met feta en spinazie

4 personen

Benodigdheden
600 g aardappelen
100 ml melk
25 g roomboter
4 el olijfolie
350 g rundergehakt
1 teen knoflook
1 zak spinazie (600 g)
100 g semi zongedroogde tomaten
200 g feta in blokjes

Bereiding
Kook de aardappelen in de schil in 25 min gaar.
Laat ze iets afkoelen en pel de schil eraf.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Verhit 2 el olie en bak het gehakt in 8 min rul.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het gehakt over de ovenschaal.
Verhit de rest van de olie en bak de knoflook in 1 min.
Voeg de spinazie in delen toe, die je telkens laat slinken.
Laat de spinazie uitlekken.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de spinazie en de tomaten over het gehakt, bedek met puree en bestrooi met feta.
Verhit 10 min in de oven.

Bron: Allerhande