Archive for 27 januari 2023

Brownies

9 brownies

Benodigdheden
170 gr pure chocolade, in stukjes
100 gr ongezouten boter
300 gr kristalsuiker
3 eieren
30 gr cacaopoeder
snuf zout
75 gr bloem

vierkante bakvorm van 20 x 20 cm
zachte boter of bakspray om de bakvorm mee in te vetten
bakpapier
kookpan
hittebestendige kom
garde
spatel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier. Zorg dat het bakpapier over de randen heen valt (hierdoor kan je de brownies er beter uithalen).
Vet het bakpapier nog extra in met wat boter.
Zet een pan met een flinke lag water op het vuur en laat zachtjes koken.
Zet er een hittebestendige kom op, en smelt hierin au bain marie de boter met de chocolade.
Roer tot een mooi, vloeibaar geheel.
Haal de kom van de pan en maak de onderkant even droog met een theedoek.
Voeg hieraan de kristalsuiker toe en klop door met een garde.
Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en klop verder door.
Voeg het cacaopoeder en de snuf zout toe.
Leg nu de garde weg en pak de spatel, voeg de bloem toe en spatel deze door totdat je geen spoortjes van bloem meer ziet en het een prachtig bruin beslag is.
Giet het beslag in de beklede en ingevette bakvorm en zorg dat het een mooie gelijkmatige laag is.
Zet in de voorverwarmde oven op 175 graden en bak 35 tot 40 min.
Als je bakvorm groot en laag is, is 35 min voldoende, is je bakvorm kleiner en hoger, dan zal de brownie eerder 40 min nodig hebben.
Haal de bakvorm uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.
Til dan het overhangende bakpapier op, haal de brownie eruit en snijdt in stukken.

Bron: culy.nl

Mini kip-burgertjes

8 stuks

Benodigdheden

4 el Zaanse pittige mayonaise
500 g kipgehakt
1 el vadouvan
2 el olijfolie
1 pak mini hamburgerbroodjes (8 stuks)
75 g cheddar white kaas
1 avocado
1 kropje mini-sla romaine little gem

Bereiding
Verwarmde oven voor tot 220C.
Meng het gehakt met de vadouvan en breng op smaak.
Maak er 8 gelijke balletjes van en druk plat.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgertjes in ca 5 min gaar.
Bak intussen de hamburgerbroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de kaas en avocado in plakjes.
haal de blaadjes van de sla los.
Halveer de broodjes en bestrijk de helften met pittige mayonaise.
Beleg met sla, avocado, een burgertje en kaas.

Bron: Jumbo blad

Meerzadenbroodje met brie en honing

4 personen

Benodigdheden

4 verse meerzadenbroodjes
1/2 punt room brie (a 200 g)
1 el bloemenhoning
20 g ongeroosterde pijnboompitten
1/2 zakje veldsla

Bereiding
Verwarm de ovengrill voor.
Halveer de broodjes overdwars.
Snijd de brie in dunne plakjes en beleg er de onderste helften van de broodjes mee.
Besprenkel met de honing en gratineer 2-3 minuten in de oven.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Verdeel de sla en pijnboompitten over de broodjes en leg er de de bovenste helften van het brood op.

Bron: Jumbo blad

Speculaas-tiramisu

8 personen

Benodigdheden
200 ml espresso (ik gebruik koffie)
250 ml slagroom
3 zakjes vanillesuiker (a 8 g)
1 bakje mascarpone (250 g)
3 tl vanillearoma
2 el hazelnoot koffiesiroop (ik gebruik koffielikeur)
300 g bakkersspeculaas
2 el cacao

Bereiding
Zorg dat de espresso helemaal is afgekoeld.
Klop de slagrom met de vanillesuiker stijf.
Klop de mascarpone in een andere kom met het vanillearoma luchtig.
Spatel de slagroom door de mascarpone.
Schenk de espresso in een diep bord en roer er de koffiesiroop door.
Wentel de helft van de speculaas door het koffiemengsel en leg in de ovenschaal.
Verdeel er de helft van het mascarponemengsel over.
Maak zo nog een laag met de rest van de speculaas en mascarpone.
Laat de tiramisu 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
Breek de rest van de speculaasjes in grove stukken, steek de tiramisu en zeef er de cacao over.

Bron: Jumbo blad

Salade met blauwe bessen, appel & geitenkaas

2 personen

Benodigdheden
75 gr rucola slamelange (ik gebruik zelf veldsla)
1 appel
handje blauwe bessen
handje snoeptomaatjes
125 gr spekblokjes
handje pijnboompitten
1/2 zakje salade croutons knoflook
geitenkaas

dressing voor de salade:
1 tl honing
2 tl olijfolie
1 tl balsamicoazijn

Bereiding
Rooster de pijnboompitten en zet op zij.
Doe de salade in een kom.
Bak de spekjes (zonder olijfolie) lekker krokant en zet op zij.
Schil de appel en snijd in blokjes.
Snijd de tomaatjes in tweeën.
Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
Je kan dit helemaal naar je eigen smaak maken.
Meng de sla met de dressing, tomaatjes, spekjes, appel, pijnboompitten en blauwe bessen.
Garneer de salade met de croutons en verkruimel de geitenkaas over de salade.

Bron: etenmetdanielle.nl

Goulash met rundvlees

4 personen

Benodigdheden
700 gr runderlappen
2 uien
2 rode paprika’s
1 blikje tomatenpuree
1,5 el bloem
500 ml runderbouillon
2 tl paprikapoeder
1 tl karwijzaad
2 blaadjes laurier
peper en zout
olijfolie

Bereidingswijze
Bestrooi het rundvlees met peper en zout en snijd ze in blokjes en bestuif ze met de bloem.
Zorg dat het vlees rondom bedekt is.
Pel en snipper de ui en fruit deze aan in een grote stoofpan met wat olijfolie.
Snijd de rode paprika in blokjes en voeg deze bij de uien.
Voeg nu de tomatenpuree, het paprikapoeder en het karwijzaad bij de uien en bak dit kort mee.
Door de verhitting ontzuurt de tomatenpuree en wordt de smaak van de specerijen verstrekt.
Verdeel de paprika en uien naar de zijkant van je pan.
Voeg het vlees toe en bak het rondom aan, totdat het iets bruin kleurt.
Voeg eventueel nog een scheutje extra olie toe.
Voeg nu de bouillon en de laurier toe.
Roer het even door elkaar en doe de deksel op de pan.
Laat de goulash minimaal 2 uur stoven, het liefst 3, op een zacht vuur.
Kijk tussentijds even of het niet aankoekt n roer het desnoods nog even door elkaar.
Wordt de saus te droog, voeg dan een scheutje water toe.
Breng de goulash op smaak met wat peper en zout en serveer met rijst.

Bron: Pauline’s keuken