Archive for 29 november 2007

Tomaten-preisoep

4 personen

Benodigdheden
1 el boter of margarine
1 zakje gesneden prei (300 g)
1 pakje gezeefde tomaten (500 ml)
500 ml visbouillon (van tablet)
tabasco
1 pakje gerookte zalmfilet (100 g), in reepjes
(NH: zonder zalmfilet ook lekker)

Bereiding
Verhit de boter in een (braad)pan.
Bak de prei al omscheppend 2 min in de pan.
Roer er de gezeefde tomaten en de bouillon door.
Breng de soep aan de kook.
Laat de soep op een laag vuur ca 5 min koken.
Breng hem op smaak met zout en tabasco.
Roer de zalmfilet door de soep en laat deze 1 min meewarmen.
Schep de soep in 4 soepkommen.

Bron: Allerhande

Aardappel-pannekoekjes

4 personen

5364

Benodigdheden
100 g bloem
150 ml bouillon, afgekoeld
150 g rauwe ham, fijngesneden
1/2 rode paprika, in blokjes
2 el peterselie (zakje 30 g), fijngesneden
2 el bieslook (zakje 15 g), fijngeknipt
600 g aardappels, geschild
olie of bakboter

Bereiding
Roer de bloem met de bouillon tot een glad papje.
Meng hier de fijngesneden ham, de paprikablokjes, peterselie en bieslook door.
Rasp de aardappels grof en meng ze door het bloemmengsel.
Verhit de olie of de bakboter in een koekenpan en schep met een soeplepel telkens 3 hoopjes beslag in de koekenpan.
Bak de aardappelpannekoekjes aan beide kanten in 4-5 min goudbruin en gaar.

Bron: Allerhande

Marokkaanse amandelkrul (Mhencha)

12-16 personen

5349

Benodigdheden
1 pakje filodeeg (diepvries), ontdooid
1 citroen, gewassen
350 g amandelspijs
3 eieren
3 tl kaneelpoeder
100 g boter, gesmolten
30 g amandelschaafsel
3 el poedersuiker

Bereiding

Vouw de filodeegvelletjes uit en dek ze af met een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Rasp heel dun het geel van de citroenschil af.
Prak de spijs los met citroenrasp, 2 losgeklopte eieren en 1 tl kaneelpoeder.
Verdeel de spijs in 10 gelijke stukken en vorm van elk een dunne ronde staaf met een lengte van 10 cm.
Kwast 2 deegvellen in met gesmolten boter en leg ze op elkaar.
Leg twee staafjes spijs tegen elkaar vlak langs de rand van de deeglap, maar laat aan het eind 3 cm ruimte vrij.
Rol de deeglap op met het spijs erin.
Maak zo nog vier spijsrollen.
Dek het deeg en rollen tussentijds af met de vochtige doek.
Warm de oven voor op 175 – 180 C (heteluchtoven 160 C).
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg een spijsrol in de vorm van een krans midden op de bakplaat en eindig met het open einde.
Schuif hier de tweede rol in en rol de krans verder op.
Verbind zo ook de andere deegrollen en vouw het einde dicht.
Bestrijk de krans met de helft van het derde losgeklopte ei.
Schuif de bakplaat in de oven en bak het 20 min.
Neem de bakplaat uit de oven, draai de krans om en bestrijk deze met de rest van het losgeklopte ei en strooi er amandelschaafsel over.
Temper de oven tot 150 C (hetelucht 140 C).
Bak ook deze kant 20 min.
Laat de amandelkrans buiten de oven afkoelen.
Meng de poedersuiker met de rest van het kaneel en bestuif de krans ermee.

Bron: Allerhande

Babi ketjap

4 personen

5340

Benodigdheden
2 grote uien, fijngesneden
4 el olie
500 g hamlappen, in stukjes
1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 tl gemalen komijnzaad (djinten)
1 tl gemberpoeder (djahe)
1 teentje knoflook, geperst
1 blikje tomatenpuree (70 g)
3 el ketjap manis
1 el azijn

Bereiding
Fruit de ui goudbruin in de olie.
Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend op hoog vuur bruin.
Kruid het vlees met de ketoembar, djinten, djahe en knoflook.
Roer de tomatenpuree, ketjap en azijn erdoor.
Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook.
Laat het vlees 3-4 uur sudderen, breng het daarna op smaak met zout en peper.
Lekker bij een rijsttafel van komkommer, kroepoek, sambal, seroendeng (geroosterde kokos en pinda’s), gebakken uitjes, atjar (zoetzure groenten), rijst en hardgekookte eieren.

NH: lekker met boontjes.

Bron: Allerhande

Geroerbakte varkenshaas met spinazie en yoghurt

2 personen

5346

Benodigdheden
300 g panklare spinazie
150 ml magere yoghurt, op kamertemperatuur
2 tl garma massala (65 g) (NH: = indische kruiden)
2 1/2 el wokolie
200 g varkenshaas, in dunne plakken
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
250 g cherrytomaatjes, gehalveerd

Bereiding
Snijd 2 blaadjes spinazie zeer fijn.
Roer de yoghurt om met 1 tl garam massala, de fijngesneden spinazie en zout en (versgemalen) peper naar smaak.
Laat de yoghurt even zo staan, zodat alle smaken kunnen intrekken.
Verhit 1 el olie in de wok.
Roerbak hierin het vlees 3-4 min op hoog vuur gaar en breng het met 1 tl garam massala en zout en peper op smaak.
Neem het vlees uit de wok en houd het (bv in aluminiumfolie verpakt) warm.
Verhit de rest van de olie en fruit hierin de ui en de knoflook goudbruin.
Schep de spinazie erdoor en roerbak dit 2-3 min tot de spinazie net begint te slinken.
Roer de tomaatjes erdoor, warm ze even mee en breng de groenten op smaak met zout en peper.
Serveer de spinazie met het vlees en geef de yoghurt als dip ernaast.

NH: lekker met aardappeltjes, bv halve krieltjes in schil.

Bron: Allerhande

witloffrittata met kaas uit de oven

4 personen
vegetarisch

5328

Benodigdheden
500 g witlof
scheutje olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
4 eieren
500 ml melk
30 g peterselie
175 g geraspte Hollandse geitenkaas
75 g rucolasla melange
1 ongesneden brood

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de bittere kern uit de onderkant van de witlof en snijd de rest van de witlof in fijne reepjes.
Verhit de olijfolie in de wok en fruit hierin het pepertje (indien je van extra pittig houdt, fruit je de zaadjes mee).
Voeg de witlof toe en roerbak 3-4 min.
Klop de eieren los met de melk en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Snijd de peterselie fijn en roer deze samen met de geitenkaas en de witlof door het eiermengsel.
Schenk dit mengsel in de ovenschaal en laat het 25 min gaar worden in de hete oven.
Snijd de witloffrittata in punten en serveer met de rucolasla melange en dikgesneden brood.

Tip: Ook met geraspte kaas is deze witloffrittata heerlijk.

Bron: Allerhande

paddenstoelenragout

4 personen (voorgerecht)
NH: 2 personen (hoofdgerecht)

5331

Benodigheden
4 pasteibakjes
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
50 g boter
2 bakjes paddenstoelenmelange (a 200 g), in stukken gesneden
40 g bloem
250 ml bospaddenstoelenbouillon (van tablet)
2 el creme fraiche
1-2 el madeira (Gall & Gall)
1 el platte peterselie (zakje 20 g), fijngesneden

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Snijd de deksel van de pasteibakjes.
Fruit de ui en de knoflook met de helft van de boter 1-2 min in een pan met dikke bodem.
Bak de paddenstoelen 5 min mee (houd er een paar achter).
Schep dit mengsel uit de pan.
Smelt in dezelfde pan de rest van de boter en voeg de bloem toe.
Laat de bloem al roerende 2-3 min op laag vuur garen.
Schenk langzaam de warme bouillon erbij, tot een gladde, gebonden saus ontstaat.
Zet de pasteibakjes en de deksels op een met bakpapier bekleden bakplaat 10 min in de oven.
Roer de creme frache, het paddenstoelenmengsel, de madeira en zout en peper door de saus.
Schep de ragout in de 4 pasteibakjes.
Bestrooi met de peterselie en garneer met de achtergehouden paddenstoelen.
Leg de deksels erop.

Bron: Allerhande

kerriespruitjes

4 personen

5337

Benodigdheden
500 g spruitjes, schoongemaakt
2 el olie
1 grote uit, fijngesneden
150 g katenspek, in reepjes
1 dunne prei, gewassen, in ringetjes
250 g champignons, in plakjes
3 tenen knoflook, geperst
1 el kerrie
1 tl grove mosterd
1 tl sambal
4 takjes tijm (zakje, 15 g)
50 ml slagroom

Bereiding
Kook de spruitjes 10 min voor.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin.
Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit even mee.
Voeg de kerrie, de mosterd, de sambal en een scheutje water toe.
Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel.
Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe.

Lekker met rijst of couscous

Bron: Allerhande

Kalkoen met olijven in tomatensaus

4 personen

5334

Benodigdheden
750 g kalkoenfilet, in blokjes
zout en versgemalen peper
4 el olijfolie
1/2 l gezeefde tomaten (pak of blik)
1 el groene peperkorrels uitgelekt (uit potje) of 1/2 el kappertjes
200 g diepvriesdoperwten
50 g groene olijven zonder pit
1 teentje knoflook, geperst
2 tl oregano (vers of diepvries of 1/2 tl gedroogd)

Bereiding
Bestrooi de kalkoen met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een braad- of hapjespan en bak de kalkoen snel aan alle kanten aan.
Giet de helft van de gezeefde tomaten in de pan en breng aan de kook.
Temper de hittebron en stoof het vlees in circa 15 min gaar.
Voeg de rest van de gezeefde tomaten, de peperkorrels of kappertjes, doperwten, olijven en knoflook toe en breng al roerende aan de kook.
Bestrooi het gerecht ten slotte met oregano.

Lekker met rijst en een groene salade.

Tip: vervang de olijven voor 1 kleine, in blokjes gesneden courgette.

Bron: Allerhande

Geroosterde aardappels met wortel en knolserderij

4 personen 5471

Benodigdheden
500 g kruimige aardappels
2 el olijfolie
1 el rozemarijn
2 tl tacokruiden
250 g winterwortel
250 g knolselderij
zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 C.
Boen de aardappels onder koud water goed schoon en snijd ze in parten (de grote zes, de kleine in vier).
Doe ze in een braadslede (met antiaanbaklaag) en schep de olie, de rozemarijn en de tacokruiden erdoor.
Zet de braadslede op het rooster in de oven en bak de aardappels 20 min.
Maak intussen de wortel en de knolselderij schoon.
Snijd de wortel in ca 1 cm dikke schijven en de knolselderij in blokjes van ca 1 1/2 cm.
Kook de wortel en de knolselderij in weinig water met zout in ca 5 min beetgaar.
Laat de groenten in een vergiet goed uitlekken.
Neem de braadslede uit de oven, schep de groenten goed door de aardappels en zet de braadslede weer in de oven.
Bak het gerecht nog 20 min.
Bestrooi de groente vlak voor serveren met zout.
Lekker bij groot vlees als rosbief of rollade.

Bron: aards, exotisch en verrassend veelzijdig: aardappels ah

« Older Entries