Archive for 28 oktober 2023

Babi pangang

4 personen

Benodigdheden
Marinade vlees:
500 gr hamlappen of varkenshaas
1 teen knoflook
2 el oestersaus
2el sojasaus
1 el bruine basterdsuiker
1/2 tl sambal

Voor de babi pangans saus:
1 ui
2 tenen knoflook
2 el gembersiroop
200 gr gezeefde tomaten
4 el bruine basterdsuiker
2 el ketchup
200 ml water
1 el sojasaus
1 el maizena

Bereiding
Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van de ingrediënten voor de marinade.
Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin.
Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe.
Bak even kort mee.
Voeg dan de overige ingredienten toe (muv de maizena) en kook de saus in.
Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus.
Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij.

Bron: Eefkooktzo.nl

Flespompoensoep

6 personen

Benodigdheden
1,5 kg flespompoen
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
3 el milde olijfolie
1 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen komijn
1/2 tl gerookte paprikapoeder hot
400 gr gepelde tomaten in blik
2 groentebouillonblokjes
1,2 l kraanwater
3 bosuien

Bereiding
Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel.
Laat de schil zitten.
Snijd het vruchtvlees in stukken van 4 cm.
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui 5 min op middelhoog vuur.
Voeg de pompoen, knoflook, kaneel, komijn en paprikapoeder toe en bak 5 min.
Voeg de gepelde tomaten, bouillontabletten en het water toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat 30 min zachtjes koken.
Zet het vuur uit en pureer de soep.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de bosui in ringetjes.
Garneer de soep met de bosui.

Tip: serveer de soep met stokbrood.

Bron: Allerhande

Rode bietenstamppot met appel

4 personen

Benodigdheden
1200 gr aardappelen (kruimig en geschild)
100 gr boter om te bakken
2 appels
snuf kaneel
200 ml warme melk
1000 gr rode bieten (gekookt)
peper en zout
250 gr geitenkaas
handje walnoten

Bereiding
Breng een pan water aan de kook en kook de aardappels in ca 15 tot 20 min gaar.
Snijd de rode bieten in blokjes.
Haal het klokhuis uit de appel en snijd in plakjes.
Bestrooi met een beetje kaneel en bak in een pan met een klein beetje boeter voor ongeveer 10 minuutjes.
Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan.
Voeg de melk en boter toe en pureer met een stamper tot een smeuïge aardappelpuree.
Breng op smaak met een beetje peper en zout.
Voeg de helft van de geitenkaas toe en roer door de puree.
Schep ook de rode bieten er doorheen.
Serveer de bietenstamppot met de gebakken appel, de overgebleven geitenkaas, walnoten en eventueel een beetje peterselie.

Bron: Leukerecepten.nl

Spaghetti met zam, spinazie en courgette

4 personen

Benodigdheden
4 uien
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
500 gr spinazaie a la creme
300 gr spaghetti
1 courgette
250 gr (warmgerookte) zalm
1 citroen

Bereiding
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook in 5 min glazig.
Roer regelmatig.
Voeg de bevroren spinazie toe, breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 10 zachtjes koken.
Roer af en toe door.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd ondertussen met een kaasschaaf dunne linten van de courgette.
Verwijder het vel van de zalm en breek in kleine stukken (als je geen warmgerookte zalm hebt, moet je de zalm eerst bakken).
Rasp de gele schil van de citroen.
Giet de spaghetti af, bezwaar een kopje koopvocht.
Roer de spaghetti, courgettelinten en de helft van de zalm door de spinaziesaus.
Voeg eventueel wat kookvocht toe als de pasta te droog is.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de pasta over diepe borden en bestrooi met de rest van de zalm en het citroenrasp.

Bron: Allerhande (met gewone zalm als alternatief van mij zelf)