Archive for 18 februari 2010

Bloemkoolpasta uit de oven

4 personen

Benodigdheden
350 g volkoren penne
750 g bloemkool, in roosjes
250 g hamblokjes
1 pot besciamella (bechamelsaus, 400 g, Grand’Italia)
100 g gemalen jonge kaas
ovenschaal (ca 20 x 25 cm)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220C.
Kook de penne in ruim water met zout in 6 min beetgaar.
Kook ondertussen de bloemkool in weinig water met zout in 5 min beetgaar.
Giet de pasta en de bloemkool af en laat beide goed uitlekken.
Schep de penne met de bloemkool, de hamblokjes en de helft van de besciamella om in de ovenschaal.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Verdeel de rest van de saus over de pasta en bestrooi met de kaas.
Bak de pastaschotel in het midden van de oven in 20 min goudbruin.

Je kunt de bloemkoolpasta 1 dag van te voren bereiden.
Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast.
Verwarm de pasta voor het serveren 20 min in een voorvewarmde oven van 180C.

Bron: Allerhande

Preitaart met geitenkaas

4 personen

Benodigdheden
40 g boter
6 uien, in halve ringen
1 pakje roomboterbladerdeeg, ontdooid
500 g prei, in dikke, schuine ringen
145 g zachte geitenkaas (Bettine Blanc 58+)
1 bekertje creme fraiche (125 ml)
500 g gekookte bietjes, in halve plakjes
1 sjalotje, fijngesneden
3 el yoghurtdressing bieslook (fles 270 ml)
bakpapier

Bereiding
Verwerm de oven voor op 210C.
Verhit de boter in een hapjespan, voeg de uien toe en laat ze op laag vuur 15 min stoven.
Voeg peper en zout toe.
Leg 6 plakjes balderdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat, in de vorm van een rechthoek.
Snijd de overige 2 plakjes in repen en maak daarmee een opstaande rand.
Druk de naden van het deeg goed vast.
Bak de taartbodem 10 min in de oven.
Kook de prei 5 min in kokend water.
Laat uitlekken.
Verdeel de ui over de taartbodem, leg de prei erop en brokkel de geitenkaas erover.
Bestrooi met peper.
Zet de bakplaat in de oven en bak de taart 25 min.
Roer de creme fraiche los en verdeel over de warme taart.
Snijd deze in vieren.
Maak een salade van de bietjes, de sjalot en de yoghurtdressing.

Je kunt de taart maximaal 1 dag van te voren bereiden.
Warm hem dan de volgende dag 15 min op in een voorverwarmde oven van 190C.

Bron: Allerhande

Boerenkoolschotel met hotdogs en augurken

4 personen

Benodigdheden
1 kg grote aardappelen, geschild
500 g boerenkool
125 g gerookte spekblokjes
2 uien, gesnipperd
1 blik Hot Dogs (8 stuks, 240 g)
8 augurkenplakjes (pot 480 g)
200 ml melk
50 g gemalen Goudse Kaas belegen

Bereiding
Snijd de aardappelen in vieren en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de boerenkool 15 min.
Bak de spekblokjes uit, voeg de ui toe en bak deze goudbruin.
Warm de oven voor op 180C.
Giet de boerenkool af en schep de ui met de spekblokjes en het bakvet erdoor.
Schep het geheel in de ovenschaal.
Halveer de hotdogs en augurkenplakjes in de lengte en leg ze om en om op de boerenkool.
Stamp de aardappelen tot puree, roer de melk erdoor en breng de puree op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over de boerenkool met hotdogs, strijk de puree glad en strooi de kaas erover.
Zet de schaal 30 min in de oven, tot de kaas goudbruin kleurt.

Bron: AH receptkaart

Noedels met zalm, sugar snaps en kruidenolie

4 personen

Benodigdheden
100 ml lichte olijfolie
2 el bieslook, fijngeknipt
1 teentje knoflook, geperst
2 tl citroenrasp
400 g noedels
400 g sugar snaps (NH: of peultjes)
1 el zonnebloemolie
300 g zalm, in stukjes

Bereiding

Maak de kruidenolie door de peterselie, bieslook, knoflook en citroenrasp in de olijfolie met een staafmixer enigszins fijn te malen.
Bereid de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking.
Meng ze met de helft van de kruidenolie en houd ze warm.
Blancheer de sugar snaps (NH: of kook de peultjes) tot ze beetgaar zijn en houd deze ook warm.
Bak de zalm in de zonnebloemolie in de koekenpan net gaar in ongeveer 3 min.
Haal de pan van het vuur en roer er de rest van de kruidenolie bij.
Schep de zalm en de sugar snaps (NH: of peultjes) door de noedels.

Bron: Jumbo