Archive for 30 december 2008

Geurig gestoofde kip en paprika

4 personen
geurig-gestoofde-kip-en-paprika1

geurig-gestoofde-kip-en-paprika-op-bord1
Benodigdheden

3 tenen knoflook, uitgeperst
1 el milde paprikapoeder
2 tl kaneelpoeder
1 tl gemalen komijn
3 el olijfolie
4 kippenpoten
2 rode paprika’s, in repen
1 grote ui, grof gesneden
4 tomaten, in stukjes
150 ml kippenbouillon
ovenschaal, inhoud 2 liter

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Meng de knoflook in een kommetje met de paprikapoeder, de kaneel, de komijn en zout en (versgemalen) peper naar smaak.
Roer de olijfolie erdoor.
Leg de kippenpoten in de ovenschaal en besmeer ze met de helft van het knoflookmengsel.
Meng de rest van het mengsel met de paprika, de ui en de tomaten en verdeel dit tussen de kippenpoten.
Schenk de bouillon in de schaal.
Schuif de schotel in de oven en stoof de kippenpoten in 1 1/2 uur gaar.
Schep af en toe wat van het vocht over de bouten.
Lekker met rijst of couscous en een salade van veldsla.

Bron: Allerhande

rundergoulash met rijst

4 personen

Benodigdheden
600 g runderbraadlappen, in stukken
50 g boter
3 uien, in dunne partjes
1 1/2 el paprikapoeder
1/2 el gedroogde italiaanse kruiden
6 tomaten, in grote stukken
300 g witte rijst
125 ml creme fraiche

Bereiding
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Verhit de boter in een braadpan en bak de stukken vlees in 5 min rondom bruin.
Verdeel de ui rond het vlees en bak alles nog 2-3 min.
Schep de paprikapoeder en de Italiaanse kruiden erdoor en bak nog 1 min.
Schep de tomaten door het vlees en voeg 1 tl zout en peper naar smaak toe.
Smoor de goulash afgedekt op zacht vuur in 2 1/2 – 3 uur gaar.
Zet de pan eventueel op een vlamverdeler als de goulash gaat koken; hij mag net tegen de kook aan zijn.
Kook de rijst.
Verdeeld de rijst over 4 borden en schep de goulash ernaast.
Schep een flinke lepel creme fraiche op de goulash.
Lekker met sperziebonen.

Bron: Allerhande

Macaroni met spinazie

4 personen

Benodigdheden
400 g macaroni
zout
100 g magere spekreepjes
2 1/2 el olijfolie
4 teentjes knoflook, gepeld
2 uien, gesnipperd
1 pak spinazie a la creme a 450 g
3 smaaktomaten, in stukjes
versgemalen peper
100 g belegen kaas, fijn geraspt

Bereiding
Kook de macaroni in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Bak intussen de spekreepjes 3 min in de hete olie.
Pers de knoflook erboven uit en bak de uien al omscheppend 3 min mee.
Schep de spinazie erdoor en verwarm hem volgens de gebruiksaanwijzing.
Schep de stukjes tomaat erdoor en verwarm alles al omscheppend op een halfhoog vuur.
Schep het mengsel door de afgegoten macaroni en breng het op smaak met peper en zout.
Strooi de kaas erover en serveer direct.

Bron: kookboek C1000 2002

Minestrone

4 personen

Benodigdheden
200 g broccoli
3 el olijfolie
300 g winterpeen, in blokjes
1 prei, in ringen
250 g sperziebonen, gebroken
2 liter groentebouillon (van tabletten)
1 pot witte bonen (370 ml), uitgelekt
100 g schelpjespasta
2-3 el groene pesto
100 g Grana Padano  (kaas), geraspt

Bereiding
Verdeel de broccoli in kleine roosjes en de stronk in stukjes.
Verhit de olijfolie in een soeppan en roerbak alle groenten 2-3 min.
Voeg de bouillon, de witte bonen en de pasta toe en breng het geheel aan de kook.
Kook de minestrone in 15 min zachtjes gaar.
Breng de minestrone op smaak met de pesto, zout en (versgemalen) peper.
Warm de soep nog heel even door.
Serveer de minestrone in diepe borden en strooi er wat kaas over.

Bron: Allerhande

Quiche met gerookte kip, ham, lente-ui en mais

4 personen

Benodigdheden

6 vellen bladerdeeg, diepvries
hamblokjes
200 g gerookte kipfilet
25 g bieslook
150 g maiskorrels (blik)
4 eieren
1/4 l slagroom
zout en versgemalen zwarte peper
1 kleine rode paprika

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C.
Laat het deeg ontdooien.
Vet een springvorm (24 cm) in.
Leg de deegvellen in een ster op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap.
Bekleed de vorm met het deeg.
Snijd de ham in blokjes en de kip in dunne reepjes.
Snijd het bieslook fijn.
Meng de ham in een kom met de kip, bieslook en maiskorrels.
Klop de eieren los met de room, breng op smaak met zout en peper.
Schep het mengsel om met het vleesmengsel.
Doe de vulling in de vorm.
Snijd de paprika in dunne ringen.
Leg de paprika in een cirkel op de taart en laat ze een beetje overlappen.
Bak de taart in het midden van de oven in 50-60 min gaar.
Laat de taart een beetje afkoelen.

Bron: kookboekje ‘taart zoet & hartig’

Gestoofde zuidvruchten (Tutti Frutti)

2 personen

Benodigdheden
200 g gedroogde zuidvruchten (tutti frutti)
1 pijpje kaneel
1/2 liter zoete witte wijn of water
1 zakje vanillesuiker
2 el aardappelmeel
1 el citroensap
NH: rozijnen

Bereiding

Week de gedroogde vruchten (NH: en de rozijnen) met het kaneelstokje 8 uur in de witte wijn (of water) in een ruime schaal.
Verwijder het kaneelstokje.
Doe de vruchten met het weekvocht en de vanillesuiker in een kleine pan.
Breng de vloeistof aan de kook en laat de vruchten 30 min zachtjes koken, op een laag vuur.
Vermeng het aardappelmeel met 1 el water en roer het mengsel door het stoofvocht.
Laat de tutti frutti nog 3 min zachtjes koken.
Roer het citroensap door de tutti frutti.
Serveer de vruchten warm of koud.

Bron: kookboek KooKook