Archive for 24 april 2010

Mihoen met kip-kokossaus

4 personen

Benodigdheden
380 g kipfilet
3 el olie
1 pak mihoen (250 g)
2 uien, in partjes
1 winterpeen (250 g), in reepjes
1 komkommer, in reepjes
200 ml kokosmelk
50 g gezouten pinda’s, grof gehakt

Bereiding
Dep de kipfilets droog met keukenpapier.
Verhit 2 el olie in een wok en bak de kipfilets rondom goudbruin en gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Neem de kipfilets uit de wok.
Schep de uien en de winterpeen in het bakvet en roerbak 3 min.
Voeg de komkommer en de kokosmelk toe en breng aan de kook.
Snijd de kipfilets in plakken en voeg toe.
Warm nog even door.
Schep de mihoen om met 1 el olie en verdeel over 4 diepe borden.
Schep de kip-kokossaus erop, strooi de pinda’s erover.

Tip: Voeg een fijngesneden rode peper aan de kip-kokossaus toe als je het gerecht wat pit wilt geven.

Bron: AH receptkaart

Ovenschotel aubergine

4 personen

Benodigdheden
3 aubergines
100 ml olijfolie
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1/2 winterpeen (a 250 g), fijngesneden
1 ui, gesnipperd
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 bakje basilicum (15 g), de blaadjes gescheurd
100 g jong belegen kaas 50+, geraspt
30 g boter, in stukjes
bakpapier
staafmixer
ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de aubergines in dunne plakken en bestrijk ze met olie.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de aubergine erop en bak 10 min in de oven.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een pan en bak de bleekselderij, de winterpeen en de ui op middelhoog vuur in 10 min gaar.
Roer af en toe.
Voeg de tomatenblokjes toe.
Vul het blikje voor de helft met water en voeg dit ook toe.
Laat de saus 15 min zachtjes koken.
Pureer met de staafmixer.
Voeg het basilicum toe.
Schep een laagje tomatensaus in de ovenschaal.
Leg er een laag aubergineplakken op en bestrooi met kaas.
Herhaal tot de aubergine op is en eindig met tomatensaus en kaas.
Verdeel de boter erover en zet de aubergineschotel 20 min in de oven.
Lekker met rijst.

Bron: Allerhande

tomaat-sardine-ovenschotel

4 personen

Benodigdheden

2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)
1 ui, in ringen
3 takjes verse tijm
2 el olijfolie
1 teen knoflook, geperst
3 blikjes sardinesfilets (a 120 g Deepblue)
1 blikje olijven gevuld met ansjovis (200 g), uitgelekt
4 takjes platte peterselie
ovenschaal (20 x 20 cm)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Laat de tomaten uitlekken, halveer ze en verdeel ze over de ovenschaal.
Leg de uienringen op de tomaten.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en strooi ze over de ui.
Meng de olie met de knoflook, voeg peper en zout naar smaak toe en spenkel over de tomaten, ui en tijm.
Zet de schaal 20-25 min in het midden van de oven.
Laat ondertussen de sardines uitlekken en verwijder eventuele graten.
Haal de schaal uit de oven en leg de sardines tussen de tomaten.
Verdeel de olijven erover.
Zet de schaal nog 10 min in de oven.
Snijd de blaadjes peterselie fijn en strooi over de sardines.
Lekker met gebakken aardappelschijfjes en een frisse salade van eikenbladsla melange.

Bron: Allerhande

lentestamppot

4 personen

Benodigdheden

1 kg kruimige aardappelen
125 g gerookte spekblokjes (duobakje 250 g)
1 zak spinazie (300 g)
1 zak gesneden andijvie (400 g)
200 g tuinerwten (doos 450 g, diepvries)
1 bakje huttekase (200 g)
pureestamper

Bereiding
Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze in ruim water met zou in ca 20 min gaar.
Bak ondertussen de spekblokjes in een hapjespan zonder boter of olie in ca 10 min uit.
Snijd de spinazie grof en voeg toe aan de spekblokjes.
Laat 1 min mee warmen.
Giet de aardappelen af en bewaar een kopje van het kookvocht. Voeg de spekjes, de spinazie en de andijvie toe aan de aardappelen.
Laat met de deksel op de pan 5 min staan (draai het vuur uit!) om alle ingredienten door te laten warmen.
Breng intussen een andere pan water aan de kook, voeg de tuinerwten toe en kook ze 2 min.
Voeg de huttekase toe en stamp alles door elkaar met de pureestamper.
Roer de tuinerwten door de stamppot.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg wat van het kookvocht van de aardappelen toe als de stamppot te droog is.
Serveer direct.

Bron: Allerhande

Winterpasta met tonijn

4 personen

Benodigdheden
2 el milde olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, in plakjes
500 g pompoen, pitten eruit, in blokjes van 2 cm
broccoli in kleine roosjes
1 pak gezeefde tomaten (500 g)
1 tl chiliflakes of naar smaak 150 ml creme fraiche
2 el fijngesneden peterselie
2 blikjes tonijnstukken met groente (a 185 g)
400 g pasta, bv farfelle

Bereiding
Verhit in een pan met dikke bodem op laag vuur de olijfolie en bak daarin de ui met knoflook in 5 min zacht.
Voeg de pompoen toe en bak 5 min.
Voeg de broccoli toe en bak nog 5 min.
Voeg de tomatensaus, de chiliflakes en 100 ml kokend water toe, breng tegen de kook aan en laat nog 8 min zachtjes koken, totdat de groenten gaar zijn.
Roer de creme fraiche en peterselie erdoor en breng op smaak met peper.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Schep de tonijn met groenten door de saus en serveer bij de pasta.

Bron: John West = Vis op zijn best!