Archive for 27 oktober 2008

Siciliaanse spaghetti met geroosterde aubergine, citroen en ansjovis

4 personen

Benodigdheden
1 aubergine, in plakken van 1 cm
5 el olijfolie
zout en versgemalen peper
1 citroen
400 g spaghetti
1 (rode) ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
2 el zwarte olijven, zonder pit
1 blikje ansjovisfilets, uitgelekt

Bereiding
Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.
Boen de citroen schoon, raps de schil en pers de vrucht.
Verhit een grillpan en rooster de aubergineplakken aan beide zijden lichtbruin.
Kook de spaghetti beetgaar.
Verhit de rest van de olijfolie in een hapjespan of wok en roerbak hierin de ui en knoflook.
Voeg de olijven, ansjovis, citroenrasp- en -sap toe.
Snijd de aubergine in reepjes en schep ze bij het ui-olijven-mengsel.
Schep de uitgelekte pasta in een schaal met het auberginemengsel erop.

Bron: Allerhande

Pad thai

4 personen

Benodigdheden
250 g mihoen
500 g ongekookte reuzengarnalen (diepvries, ontdooid) NH: of verse garnalen
4 el ongezouten pinda’s, fijngehakt
3 el Thaise vissaus (fles 250 ml)
4 el tamarinde (pot 225 g, Flowerbrand)
5 el rietsuiker
4 el olie, zonnebloem of arachide
2 tenen knoflook, zeer fijn gesneden
1 sjalotje, fijngesneden
125 g tauge
1-2 rode pepers, in schuine ringen
1 zakje bosuitjes (3 stuks), in reepjes

Bereiding
Week de mihoen 4-5 min in heet water.
Snijd de garnalen met een scherp mes over de rug in, pel ze en verwijder het zwarte darmkanaaltje (wrijf het er eventueel met een keukenpapiertje uit).
Dep de garnalen goed droog.
Hak de pinda’s fijn (of maal ze even in een keukenmachine).
Maak de Pad-thaisaus: verhit de vissaus met de tamarinde en los hierin de suiker op, proef goed en voeg naar smaak zout (vissaus), zoet (suiker) of zuur (tamarinde) toe.
Verhit 2 el olie in een wok en bak hierin de garnalen gaar, neem ze daarna uit de pan en houd ze warm (afgedekt onder aluminimumfolie).
Verhit 2 el olie en fruit hierin de knoflook en de sjalot al roerend goudbruin.
Voeg de mihoen toe, schenk de Pad-thaisaus erbij en zorg dat de mihoen in beweging blijft om aanbakken te voorkomen.
Roer op het laatst de taugé en de rode peper erdoor, verhit het nog even mee.
Serveer de Pad thai met de garnalen en bestrooi met de reepjes bosui en de pinda’s.

Bron: Allerhande

Mezzelune met courgette en krokante ham

4 personen

Benodigdheden
2 courgettes
2 pakjes AH Exellent Mezzelune giganti (a 250 g)
1 kippenbouillontablet
1/2 zakje verse basilicum (a 15 g)
1 pakje parmaham (75 g)
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
2 el kookroom light (flesje a 250 ml)

Bereiding
Courgettes schoonmaken en op grove rasp raspen (NH: of met staafmixer).
Pasta in ruim kokend water met verkruimeld bouillontablet koken volgens aanwijzingen op verpakking.
Afgieten.
Basilicumblaadjes fijnsnijden.
Intussen de plakken Parmaham in de lengte halveren en in droge koekenpan met antiaanbaklaag krokant en bruin bakken.
Knoflook pellen en fijnsnijden.
Olie in wok verhitten en knoflook 1 min bakken.
Courgette toevoegen en ca 2 min meebakken.
Room erdoor roeren en courgettemengsel goed doorwarmen.
Naar smaak zout en peper toevoegen.
Pasta over 4 borden verdelen.
Courgettemengsel erop scheppen.
Hamplakjes erop leggen en bestrooien met basilicum.

Bron: Albert Heijn

Tajine van kip met abrikozen

4 personen

12636

Benodigdheden
8 druksticks
1 el olijfolie
1 ui, in ringen
1/2 el gemberpoeder
12 gewelde abrikozen
1 zak hele amandelen (75 g)
1 envelopje saffraan

Bereiding
Bestrooi de drumsticks met zout en (versgemalen) peper.
Verhit de olie in een tajine of hapjespan en bak hierin de drumsticks rondom goudbruin.
Voeg de ui en het gemberpoeder toe en bak alles nog zachtjes 2 min.
Voeg de abrikozen, de amandelen, de saffraan, 400 ml heet water en naar smaak zout en (versgemalen) peper toe.
Leg de deksel schuin op de pan en stoof de kip op laag vuur in ca 40 min gaar.
Serveer de kip in de tajine of schep hem in een mooie schaal.
Lekker met couscous en gestoofde courgette met komijn.

Bron: Allerhande

Gepofte aardappels met kruidige tomatenblokjes

4 personen
(bijgerecht bij hoofdgerecht)

Benodigdheden

4 aardappels in de schil, schoongeboend
1 tl grof zeezout
50 g zachte boter
aluminiumfolie

2 tomaten, ontveld en in blokjes
2 el basilicumblaadjes, grof gescheurd + enkele hele blaadjes ter garnering
1 el balsamicoazijn
1/2 tl zeezout

Bereiding
Kook de hele aardappels 10 min in de schil in een bodempje water met de deksel op de pan.
Meng het zeezout met de boter.
Laat de aardappels een beetje afkoelen, prik ze in met een vork en wrijf ze in met de zoute boter.
Wikkel ze ruim in aluminumfolie.
Pof de aardappels in de magnetron of oven gaar.
Haal de aardappels uit de folie, snijd ze open.
Schep de ingrediënten van de vulling door elkaar en breng het mengsel op smaak met (versgemalen) peper.
Vul de aardappels met de vulling.

Bron: Allerhande

Tomatensoep met spekjes

4 personen

Benodigdheden

3 el olie
50 g prei, in ringen
1/2 winterwortel, in blokjes
2 blaadjes laurier
2 uien, fijngesneden
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 kg tomaten
1 middelgrote aardappel, in dobbelsteentjes
2 rundvleesbouillontabletten
125 g gerookte spekblokjes

Bereiding
Verhit 1 el olie in een braadpan.
Bak hierin de prei, wortel, laurierblaadjes en 1/4 van de uit, tot de ui glazig ziet.
Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel nog 2 min op middelhoog vuur.
Snijd de tomaten in vieren en schep ze met de aardappel en de rundvleesbouillontabletten in de pan.
Voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook.
Laat 10-15 min zacht doorkoken.
Snijd de spekblokjes heel fijn.
Verhit 2 el olie in een koekenpan.
Bak het spek met de rest van de uien goudbruin en krokant.
Pureer de tomatensoep met een staafmixer en zeef hem (NH: tip: als je de tomaten eerst ontveld, hoef je de soep niet te zeven).
Voeg desgewenst wat kokend water toe om de soep te verdunnen.
Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Schep het spek-uienmengsel naar smak in de soep.

Bron: Allerhande