Archive for 22 mei 2023

Ondersteboventaartjes met courgette en geitenkaas

6 porties

Benodigdheden
300 g courgette (in flinterdunne plakjes)
2 el milde olijfolie 1 tl knoflookpoeder
125 g verse geitenkaas naturel 45+
6 plakjes diepvries bladerdeeg (ontdooid)
2 el vloeibare honing
5 g verse munt, de kleinste blaadjes
bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de plakjes courgette met de olie en knoflookpoeder.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de geitenkaas over de plakjes bladerdeeg en druk een beetje aan.
Laat de randen vrij.
Sprenkel de honing in 6 rondjes van 8-9 cm over een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel de plakjes courgette dakpansgewijs in 6 ronde waaiers van 10 cm over de honing.
Leg de plakjes bladerdeeg met de besmeerde kant op de waaiers.
Stop de randen beetje in.
Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
Bak de taartjes in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Haal de taartjes uit de oven en laat ze 5 min afkoelen.
Schuif een spatel onder de taartjes en draai de taartjes voorzichtig om.

Lekker met een frisse salade.

Bron: Allerhande

Spaghetti met asperges en zalm

4 personen

Benodigdheden
750 g witte asperges, geschild en in stukken
400 g spaghetti
4 eieren
1 prei, fijngesneden
1-2 el zonnebloemolie
zout, peper
200-300 g gerookte zalmfilet, in lange reepjes
3-4 fijngesneden peterselie

Bereiding
Kook de asperges in ruim water in ong 15 min beetgaar en giet ze af.
Kook de spaghetti gaar.
Kook de eieren in ong 8 min hard.
Spoel ze koud, pel ze en hak ze fijn.
Bak prei 5-8 min in de olie.
Roer de asperges en de eieren erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de spaghetti met het aspergemengsel en de zalm en bestrooi met peterselie.

Bron: vriendin Tanja

Tomaten-cremesoep

4 personen

Benodigdheden
1 kg tomaten (roma)
70 g tomatenpuree
2 uien
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook
2 tl suiker
250 ml kookroom
1 tl paprikapoeder
1 groentebouillonblokje
300 ml water
verse basilicum

Bereiding
Snipper de ui en de knoflook.
Verhit een beetje olijfolie aan in een pan.
Fruit de ui en knoflook een paar minuten.
Snijd de tomaten in partjes (laat de zaadjes en het waterige gedeelte zitten).
Voeg de tomatenpuree toe aan de ui en knoflook en bak een minuutje mee.
Doe de tomatenpartjes erbij.
Voeg dan ook de suiker, paprikapoeder, water en bouillonblokje toe en breng zachtjes aan de kook.
Haal na 10 min de staafmixer erdoor en pureer de soep fijn.
Giet de kookroom erbij en roer erdoor.
Proef of de soep misschien wat extra peper en zout kan gebruiken.
Garneer de soep met wat verse basilicum en eventueel wat extra room.

Bron: leukerecepten.nl

Griekse yoghurtcake met blauwe bessen

Benodigdheden
200 g bloem
175 g Griekse yoghurt
215 g suiker
3 eieren
150 g blauwe bessen
80 ml zonnebloemolie
scheutje vanille aroma
0,5 zakje bakpoeder

Benodigdheden
Vet een cakeblik in, of bekleed met bakpapier.
Doe de suiker, Griekse yoghurt, eieren, vanille aroma en zonnebloemolie in een kom en meng dit tot een glad geheel.
Daarna spatel je de bloem, bakpoeder en zout door het gladde mengsel.
Roer dit goed door elkaar heen en tot een luchtig beslag.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voeg als laatste de blauwe bessen toe aan het beslag en spatel deze er voorzichtig doorheen.
Stort het beslag in een cakevorm.
Bak de cake af op 180 graden gedurende 1 uur.

Je kan in plaats van bloem en bakpoeder ook 200 g zelfrijzend bakmeel gebruiken.

Bron: byaranka.nl

Flammkuchen met spekjes en ui

Benodigdheden
1 rol flammkuchen deeg
400 ml creme fraiche
2 grote rode uien
300 g gerookte spekreepjes
snuf zwarte peper

Bereiding

Rol het deeg uit.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Besmeer het deeg met een half bekertje creme fraiche.
Snijd de rode uit in ringen en verdeel samen met de spekjes over het deeg (de spekjes hoef je niet van te voren te bakken).
Bestrooi de flammkuchen met een snuf zwarte peper.
Bak de flammkuchen af in de oven in 12 min.

Bron: leukerecepten.nl

Noedels met snijbonen, paprika, sojasaus en gebakken uitjes

4 personen

Benodigdheden
2 paprika’s
400 g snijbonen (of sugar snaps)
1 rode ui
2 tenen knoflook
30 g verse gember
3 el sojasaus
2 el vloeibare honing
2 el sesamolie
248 g woknoedels
2 el zonnebloemolie
30 g gebakken uitjes

Bereiding
Maak de paprika’s schoon en snijd in dunne repen.
Snijd de snijbonen in stukken van 1 cm.
Snijd de ui in halve ringen en de knoflook fijn.
Schil de gember en snijd fijn.
Meng de knoflook en gember met de sojasaus, honing en sesamolie.
Bereid de woknoedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
Giet af en spoel onder koud stromend water.
Verhit ondertussen de olie in een wokpan op hoog vuur.
Bak de ui 1 min.
Voeg de snijbonen en paprikareepjes toe en bak 5-7 min.
Schep regelmatig om.
Zet het vuur laag en roer het sojsausmengsel erdoor.
Haal de pan van het vuur, voeg de gekookte noedels toe en schep goed door.
Breng p smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de noedels over 4 kommen en bestrooi met de gebakken uitjes.

Bron: AH

Witlofsalade met braadworst en krieltjes

4 personen

Benodigdheden
4 el milde olijfolie
390 g braadworst
600 g minikrieltjes
500 g witlof
1 conference peer
2 mandarijnen (of een sinaasappel)
4 el slasaus halfvol

Bereiding
Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de braadworst rondom aan.
Zet het vuur lager en bak in 12-15 min gaar.
Keer regelmatig.
Verhit intussen in een andere koekenpan de rest van de olie en bak de krieltjes op middelhoog vuur in ca 10 min gaar.
Schep regelmatig om.
Halveer intussen de stronkjes witlof.
Snijd er de harde kern uit en snijd het lof in reepjes.
Doe in een schaal.
Snijd de peer in kwarten en verwijder de schil en het klokhuis.
Snijd de peer in blokjes.
Pel de mandarijnen en haal de partjes los van elkaar.
Doe de peer en mandarijn bij de salade.
Voeg de slasaus toe en schep om.
Serveer de braadworst met de salade en krieltjes.

Bron: Jumbo