Archive for 10 mei 2011

Gehaktbal (met jus)

4 personen

Benodigdheden
4 sneetjes wit brood en 150 ml volle melk (NH: of paneermeel)
3 sjalotten
250 g gehakt half-om-half
250 g rundergehakt
1 ei, losgeklopt
1 mespunt nootmuskaat, geraspt (NH: of uit een kruidenpotje)
2 el mosterd
4 el bloem
150 ml warme runderbouillon (van tablet)

Bereiding
Snijd de korstjes van het brood en week het brood in de melk (NH: tenzij je paneermeel gebruikt).
Snipper de sjalotten.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en fruit de sjalot 6 min.
Laat afkoelen.
Knijp het brood uit, leg in een kom.
Voeg het gehakt en ei, de nootmuskaat, mosterd en sjalot, en peper en zout toe.
Kneed tot een samenhangende massa.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties.
Vorm er met vochtige handen ronde ballen van.
Strooi de bloem op een bord en rol de gehaktballen er snel door.
Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom bruin.
Zet het vuur laag.
Leg voor krokante gehaktballen de deksel schuin op de pan.
Draai de gehaktballen zo nu en dan en bedruip ze met boter.
Voeg, voor zachte gehaktballen, een scheut water toe en doe de deksel op de pan.
Bak de gehaktballen in ca 30 min gaar.
Neem de gehaktballen uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

Maak de jus:
Schenk de bouillon in de pan en roer met een houten spatel de aanbaksels los.
Serveer de gehaktballen met de jus.

Bron: Allerhande

Zuurkoolschotel met chorizo

4 personen

Benodigdheden
300 g farfalle (NH: of andere pasta)
1 chorizo (250 g), in plakjes
1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g)
1 bakje cherry tomaten (250 g)
1 el komijnzaad
1 beker creme fraiche (200 g)
100 g jong belegen kaas, geraspt
ovenschaal (25 x 20 cm), ingevet

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 C.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verhit ondertussen een hapjespan zonder olie of boter en bak de chorizo 6 min.
Voeg de zuurkool, tomaten, komijnzaad en creme fraiche toe.
Roer om en schep het mengsel in de ovenschaal.
Giet de pasta af en meng door het zuurkoolmengsel.
Bestrooi met de kaas en zet de schaal 15 min in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is.

Je kunt de ovenschaal 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm ca 15 min in de oven op 190C.

Bron: Allerhande