Archive for 31 maart 2024

Zandkoekjes

30 stuks

Benodigdheden

200 gr bloem
75 gr suiker
1 eidooier
1 zakje vanillesuiker
125 gr boter
1 el koud water

mixer
bakplaat met bakpapier
deegroller
uitsteekvormpjes

Bereiding

Doe de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom.
Voeg de boter in blokjes en de eidooier toe.
Mix tot een kruimelig geheel.
Voeg dan de eetlepel water toe en kneed het deeg met je handen tot een stevige bal.
Is het nog erg droog, voeg dan een beetje extra water toe.
Is het erg plakkerig, dan een beetje bloem.
Wikkel het deeg in een stuk plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast.
Als het deeg koud is, dan krijg je een extra knapperig resultaat en is het makkelijker te bewerken.
Verwarm de oven op 175 graden.
Haal het deeg daarna uit de folie.
Bebloem een ondergrond en rol het deeg uit met een deegroller.
Steek er met een vormpje vormen uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
De koekjes lopen niet heel erg uit, maar het is wel goed om een beetje ruimte ertussen te houden.
Schuif de bakplaat met de zandkoekjes de oven in en bak de koekjes in 15 min goudbruin.
Haal de bakplaat uit de oven n laat de koekjes erop afkoelen.

Tips: bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, eventueel met een stuk keukenpapier op de bodem.
Daar trekt het vocht in en daardoor blijven de koekjes krokant.
Garneer de koekjes ook eens met glazuur of chocolade.

Tip NH: leuk om (paas)koekjes te maken voor bij een brunch of hightea.
Je kunt met poedersuiker, water en kleurstiften de koekjes inkleuren.

Soesjes

70 stuks (kleine soesjes)

Benodigdheden

250 gr water
250 gr melk
250 gr ongezouten roomboter
250 gr bloem
snuf zout
10 eieren

Bereiding

Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook.
Zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel.
Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken.
Dit duurt enkele minuten.
Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem.
De bodem kan licht aanbakken tussendoor, dus roer dit met een spatel goed door.
Haal de pan van het vuur en hevel het soezendeeg over in een beslagkom.
Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren.
Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen.
Als je het zwaar vindt, zou je dit ook met een handmixer kunnen doen op de laagste stand.
Het resultaat moet een mooi glanzend soezendeeg zijn.
Vul een stevige spuitzak met gladde spuitmond met het soezendeeg en spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Als er een puntje bovenop zit, kun je je vinger natmaken met wat water om deze plat te drukken.
Bak de soezen in 15-20 min gaar en goudbruin op 200C.

Vul de soesjes met hartige vulling, of maak er slagroomsoesjes van.
In dit laatste geval heb je voor 35 stuks soesjes (de helft van wat je gemaakt hebt) 600 ml slagroom nodig, 60 gr (vanille)suiker en eventueel een zakje klopfix.

Bron: Laura’s Bakery

Pastaschotel met kip en rode pesto

4 personen

Benodigdheden
300 gr penne
300 gr kipfilet in blokjes
2 tl kipkruiden
2 rode uien gesnipperd
400 gr Italiaanse roerbakgroenten
1,5 tl gedroogde oregano
125 gr creme fraiche
150 gr rode pesto
100 gr geraspte mozzarella
olie om in te bakken
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de olie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de kipblokjes hierin aan.
Voeg de kipkruiden toe en bak deze mee.
Voeg de ui toe als de kip rondom aangebakken is en bak kort mee.
Doe daarna ook de roerbakgroente bij de pan en bak deze 10 min mee.
Breng op smaak met zout en peper en voeg de oregano toe.
Roer door.
Roer de gekookte pasta samen met de creme fraiche en rode pesto door het kip-groentemengsel.
Verdeel het mengsel vervolgens over de ovenschaal en bestrooi het met geraspte mozzarella.
Verwarm de schotel 20 min in de oven en serveer hierna direct.

Bron: Brendakookt.nl

Griekse pitbroodjes met tzatziki

10 stuks

Benodigdheden
10 pitabroodjes
200 gr feta
400 gr gyros
2 rode ui
4 handjes sla
4 tomaten
tzatzikisaus

Bereiding
Bak de pitabroodjes af.
Snijd de tomaten in stukjes.
Bak de gyros in een pan met een klein beetje olie.
Vul de pitabroodjes met wat sla en tomaat.
Schep hier wat gyros bij en maak de broodjes af met rode ui, stukjes feta en tzatziki saus.



Vegetarische wraps

4 personen

Benodigdheden
12 middelgrote wraps
2 uien
4 tenen knoflook
2 kleine blikjes kidneybonen (Bonduelle)
250 gr champignons
4 tomaten
2 paprika’s
2 kleine blikjes mais
2 tl komijn
2 tl cayenepeper
peper en zout
handje ijsbergsla
250 ml zure room

Bereiding
Snipper de ui.
Snijd de paprika in blokjes.
Bak de paprika en ui in een pan.
Voeg de champignons toe.
Breng het mengsel op smaak met komijn, cayennepeper, peper en zout.
Giet de mais en kdineybonen af en voeg toe aan het groenemengsel.
Snijd de tomaten in blokjes en voeg samen met het waterige gedeelte toe aan de pan.
Laat het mengsel 10 min pruttelen.
Verwarm de wraps en verdeel wat ijsbergsla erover en schep wat van het groentemengsel er op en vouw dicht.
Serveer met de zure room.

Bron: Leukerecepten.nl

Appelplaattaart

8 personen

Benodigdheden
300 gr zelfrijzend bakmeel
175 gr roomboter
150 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr rozijnen
3 appels
1 ei
2 el suiker
1 1/2 el amandelschaafsel
1 el citroensap
2 1/2 tl kaneel
1 tl koekkruiden
1/2 tl kardemon
zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
Wel de rozijnen in warm water.
Kneed een mooi deeg van het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, boter, ei en een snuf zout.
Vet de bakplaat in en verdeel hierover het deeg.
Zet het daarna in de koelkast.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Giet de rozijnen af en dep ze droog.
Meng de stukjes appels in een kom met het citroensap, kaneel, kardemon, koekkruiden, suiker en de rozijnen.
Haal de bakplaat en het deeg uit de koelkast en verdeel hierover het appelmengsel.
Laat de rondom ca 1/2 cm vrij.
Zet het in de oven en bak de appelplaattaart in ca 40-50 min goudbruin af.
Verdeel de laatste 15 min het amandelschaafsel over.

Bron: Eef kookt zo

Pizzabroodjes

4 stuks

Benodigdheden

2 kleine ciabatta broodjes (afbak)
150 ml pizzasaus (ik gebruik Tomato Frito)
0,5 tomaat
0,25 paprika
0,5 rode ui
handje geraspte kaas
0,5 bol mozzarella
basilicum

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden.
Snijd het brood door de lengte doormidden.
Leg de broodjes met de snijzijde naar boven op een bakplaat of rooster.
Besmeer met een laagje pizzasaus.
Snijd de tomaat, ui en paprika in stukjes en verdeel over de saus.
Snijd ook de mozzarella in kleine stukjes en verdeel ook over de broodjes.
Bestrooi met een beetje kaas en bak de broodjes ca 12 min in de oven.
Garneer de broodjes met wat verse basilicum.

Tips: in plaats van ciabatta kun je ook pistoletjes of gewoon stokbrood nemen.
Toppings kun je variƫren, bijvoorbeeld salami en/of champignons.

Pompoensoep met kokosmelk en kip

4 personen

Benodigheden
2 uien
2 tenen knoflook
2 el zonnebloemolie
850 gr flespompoen
1 appel
250 gr winterpenen
2 tl cayennepeper
400 ml kokosmelk
1 groentebouillonblokje
150 gr gerookte kipreepjes
staafmixer

Bereiding
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 5 min op laag vuur.
Halveer ondertussen de pompoen in de lengte.
Verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel, laat de schil zitten.
Snijd de pompoenhelften in blokjes van 2 cm.
Schil de appel en snijd in partjes.
Snijd de winterpenen in plakjes.
Doe de pompoen, appel, winterpeen en cayenntepeper bij het uit-knoflookmengsel in de pan.
Voeg 350 ml kokosmelk, het bouillonblokje en 400 ml water toe en breng aan de kook.
Laat met de deksel op de pan 30 min zachtjes koken.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en roerbak de kipreepjes 3 min.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Pureer de soep met de staafmixer.
Schep de soep in kommen, verdeel de kipreepjes erover en bedruppel met wat van de rest van de kokosmelk.
Lekker met stokbrood erbij.

Bron: Allerhande