Archive for 18 augustus 2008

Bagna Cauda (Italiaanse ansjovisfondue met groenten)

4 personen

12627

Benodigdheden
2 1/2 dl olijfolie
5 teentjes knoflook, uitgeperst
12 ansjovisfilets, uitgelekt en kleingesneden
125 g boter
+/- 800 g gemengde rauwe groenten in stukjes, bv paprika, wortel, bleekselderij, champignon, venkel, komkommer, bosui, broccoli, bloemkool
stokbrood of ciabatta, in stukjes gesneden

Bereiding
Doe de olie in een kleine koekenpan.
Voeg de uitgeperste knoflook toe en verwarm het mengsel op een laag vuur tot de knoflook zacht, maar niet bruin is.
Doe de ansjovisfilets erbij en fruit ze al roerend tot ze ‘gesmolten’ zijn, let op dat de knoflook niet aanbrandt.
Roer de boter door de saus en blijf roeren tot deze gesmolten is.
Serveer de bagna cauda direct in een vuurvaste schaal op een rechaud.
Doop (met de hand of met een fonduevork) de rauwe groenten en stukjes stokbrood of ciabatta in de warme ansjovissaus.

Bron: AH receptboek ‘ontdek vis’

Yoghurtclafoutis met blauwe bessen en frambozen

4 personen

12615
12618

Benodigdheden
3 tl maizena, gezeefd
250 ml dikke Griekse yoghurt
4 eieren, losgeroerd
50 ml honing
1 zakje vanillesuiker
250 g mix van frambozen en blauwe bessen
poedersuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170C.
Roer de maizena glad met een paar el yoghurt.
Klop in een ruime kom de eieren, honing, yoghurt, vanillesuiker en maizena tot een glad mengsel.
Verdeel de helft van het fruit over de bodem van een ingevette ovenschaal van 24 cm en schenk het yoghurtmengsel erover.
Strooi de rest van het fruit erover en zet de ovenschaal 20-25 min in de oven of tot de clafoutis is gestold.
Bestrooi met poedersuiker en serveer warm of koud.

Bron: Allerhande

Fruitige kokoskoekjes

35 stuks

12621

Benodigdheden
125 g boter, gesmolten
100 g rietsuiker
1 ei
200 g bloem, gezeefd
2 tl bakpoeder
50 g gedroogd fruit
50 g gemalen kokos
bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Klop de boter en de rietsuiker door elkaar, klopt vervolgens het ei erdoor.
Roer de bloem en het bakpoeder er goed doorheen.
Kneed het gedroogde fruit en de kokos door het deeg.
Draai steeds een volle el van het deeg tot een balletje, druk de deegballetjes plat en leg ze met minstens een centimeter ruimte ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze in 15 in gaar en goudbruin.
Zodra ze afkoelen, worden ze krokant.

Bron: Allerhande

Bowl

12331

Benodigdheden
diverse soorten fruit, zoals bv:
appel
ananas
banaan
aardbei
mango
galiameloen

karvicavitan
sparood

Bereiding

Snijd het fruit in stukjes en doe dit in een kom.
Giet er karvicavitan en sparood bij.
Meng dit door elkaar.

Bron: NH

Pastasalade met makreel en asperges

4 personen

12313


Benodigdheden

350 g pasta (penne)
zout
2 citroenen, geperst
500 g groene asperges
2 lente-/bosuitjes, in ringetjes
6 gedroogde tomaten op olie, in stukjes
3 el olijfolie
1 el rode of groene pesto
4 makreelfilets, koelvers
toefje peterselie

Bereiding

Kook de pasta beetgaar met zout en de helft van het citroensap in het kookvocht.
Giet de pasta af en spoel er koud water over.
Laat goed uitlekken.
Anijd een stukje van de onderkant van de asperges en snijd de asperges in stukken van 3-4 min beetgaar, giet ze af en spoel er koud water over.
Schep de asperges, bosui, tomatenstukjes en olijfolie gemengd met pesto en de rest van het citroensap door de pasta.
Voeg eventueel nog wat van de tomatenolie toe.
Serveer de pasta met daarop de makreelfilet.
Garneer met peterselie.

Tips:
In plaats van markreelfilet is gerookte haring ook lekker.
Schep eens 6 ansjovisfilets, in stukjes gesneden, door de pasta.

Lekker met ciabattabrood en met schenkkannetje olijfolie.

Bron: Allerhande