Archive for 20 januari 2008

Cubaanse kip met ananas

4 personen 5468

Benodigdheden
1 limoen
4 kipbraadsticks
2 el olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode peper, in ringetjes
50 ml bruine rum (slijter) of enkele druppels rumessence
300 g verse ananas, in stukjes
3 el rozijnen, gewassen
2 tl oregano
1 laurierblad, in stukjes gescheurd
1/2 kippenbouillontablet, verkruimeld

Bereiding
Limoen schoonboenen, schil grof raspen en limoen uitpersen.
In schaal kip met limoensap en -schil en zout en peper mengen en in de koelkast minimaal 30 min marineren.
Kip met keukenpapier droogdeppen.
In braadpan olie verhitten en kip rondom bruinbakken.
Ui, knoflook en peper 2 min meefruiten.
Vuur laag zetten, rum toevoegen en 2 min laten koken.
Ananas, rozijnen, oregano, laurierblad, bouillontablet en 200 ml heet water toevoegen en kip in ca 30 min gaarstoven.
Af en toe omscheppen.
Gerecht op smaak brengen met zout en peper.

Lekker met rijst en tomatensalade. (NH: tomatensalade met komkommer)

Bron: Wereldse stoofpotjes AH

Jachtschotel

6 personen

Benodigdheden
100 g boter
2 grote uien, fijngesneden
750 g sucadelapjes, in stukken
100 ml vleesbouillon (van tablet)
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1/2 zakje vleeskruiden (a 20 g)
1 kg aardappels, geschild
200 ml melk, warm
2 grote zure appels
50 g paneermeel
ovenschotel, ingevet

Bereiding
Verhit de helft van de boter in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de uien goudgeel.
Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
Schenk de bouillon erbij en voeg de laurier, kruidnagel, vleeskruiden en (versgemalen) peper naar smaak toe.
Laat het vlees met de deksel op de pan in 45 min gaar worden, schep af en toe om.
Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 min gaar.
Giet ze af en stamp ze met 25 g boter en de warme melk fijn.
Schil de appels en snijd ze in plakken.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Vul de ovenschotel met een laagje aardappelpuree, een laagje vlees en een laagje appel.
Herhaal dit nog twee keer, zodat er drie laagjes aardappelpuree, drie laagjes vlees en drie laagjes appel zijn.
Bestrooi het geheel met een laagje paneermeel en verdeel de rest van de boter erover.
Bak de schotel in 30 min in het midden van de oven gaar.

Bron: Allerhande

Hachee met courgette en perzik

4 personen

Benodigdheden

2 el zonnebloemolie
500 g hacheevlees
2 uien
3 vleestomaten
1 groene paprika
1 courgette
8 halve perzikken (blik) of 0,5 liter blik perzikschijfjes
1 flesje bier (pils)
2 laurierblaadjes
2 tl paprikapoeder
versgemalen peper en zout
2 el tomatenpuree

Bereiding
Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in ca 10 min rondom bruin.
Pel de uien en snipper ze.
Kruis de tomaten in, leg ze even in heet water, pel ze en snijd ze in blokjes.
Snijd de paprika zonder zaadjes in blokjes.
Verdeel de courgette in plakjes.
Giet de perziken af en snijd ze in stukjes.
Voeg de ui bij het vlees en bak 5 min mee.
Voeg daarna het bier, de laurierblaadjes, paprikapoeder en peper en zout toe en de helft van de tomatenblokjes.
Laat zachtjes ca 2 uur stoven.
Schep er de laatste 15 min de rest van de tomaten, de paprika, courgette en tomatenpuree door.
Voeg vlak voor het serveren de perzikstukjes toe en verwijder de laurierblaadjes.

Lekker met rijst of couscous.

Bron: Allerhande

Tajine van rundvlees, pruimen en aubergines

4 personen

tajine-van-rundvlees-pruimen-en-aubergines

Benodigdheden
2 uien
1 aubergine
zout
400 g tomaten of 1/2 liter blik stukjes tomaat
750 g doorregen riblappen (NH: of hamlappen)
versgemalen peper
5 el olijf- of zonnebloemolie
12 gedroogde pruimen zonder pit
2 tl kaneelpoeder
1 el vloeibare honing
1 el sesamzaadjes

Bereiding
Snipper de gepelde uien.
Snijd een stuk van de uiteinden van de aubergine en snijd hem vervolgens in de lengte in plakken.
Snijd de plakken in blokjes en bestrooi deze met zout.
Laat de blokjes 20 min in een vergiet staan.
Dep ze dan droog met keukenpapier of een theedoek.
Snijd de ontvelde tomaten in stukjes.
Snijd het vlees in grote dobbelstenen en bestrooi met zout en peper.
Verhit de olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui al roerend enkele minuten.
Roer de dobbelstenen vlees door de gebakken uien en bak het vlees kort aan alle kanten aan.
Voeg de aubergineblokjes, de stukjes tomaat, pruimen, het kaneelpoeder en de honing toe.
Giet zoveel water in de pan dat alle ingrediënten voor driekwart onder staan.
Breng het water aan de kook en temper vervolgens de hittebron.
Laat alles heel langzaam gedurende 2,5 uur stoven.
Giet enkele druppels olie in een kleine koekenpan en rooster de sesamzaadjes lichtbruin.
Schep ze meteen uit de pan.
Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes.

Lekker met couscous.

Bron: Allerhande

Russische runderpot

4 personen

Benodigdheden
1 kg runderlappen
2 uien
100 g boter
peper en zout
300 g knolselderij
200 g prei
200 ml vleesbouillon (van tablet of uit pot)
1 flesje Schuttersbier (NH: niet verkrijgbaar bij Gall & Gall, in plaats daarvan op hun aanraden Palm gebruikt).
1 el gehakte kervel of 1/2 tl gehakte dille (vers of diepvries)
4 gekookte rode bieten
2 el gehakte peterselie (vers of diepvries)

Bereiding

Snijd het vlees in dobbelstenen.
Pel en snipper de uien.
Verhit de boter en fruit hierin de ui.
Voeg het vlees toe en bak het rondom lichtbruin met peper en zout.
Schil intussen de knolselderij, snijd deze in reepjes en de prei in ringetjes.
Giet de bouillon en bier bij het vlees en voeg de knolselderij, prei en kervel toe.
Laat het gerecht 2,5-3 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Schil de bietjes, rasp ze grof en snijd ze in kleine blokjes.
Voeg de bietjes de laatste 10 min aan de stoofschotel toe.
Serveer het gerecht bestrooid met gehakte peterselie.

Lekker met rijst en gekookte aardappels.

Tips:
Voeg eens 2 el zilveruitjes en 1 el mosterd toe aan het stoofvlees.
Vervang de runderlappen door lamslappen. De stooftijd is dan 2-2,5 uur.

Bron: Allerhande

Hachee

4 personen

Benodigdheden

5 uien
50 g boter of margarine
600 g grof hacheevlees
zout
(versgemalen) zwarte peper
2 volle el bloem
1 vleesbouillontablet
2 el azijn
1 tl suiker
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels

Bereiding
Uien pellen en grof snipperen.
In braadpan boter verhitten en vlees al omscheppend bakken.
Ui na ca 2 min meebakken.
Vlees bestrooien met zou, peper en bloem en omscheppen.
Bouillontablet en 1/2 liter warm water toevoegen, zodat vlees net onderstaat.
Azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toevoegen.
Aan de kook brengen en vlees met deksel schuin op de pan op zacht vuur (op vlamverdeler) in ca 3 uur gaar stoven.
Jus proeven en eventueel op smaak brengen met zout en peper.
Serveren met gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Tips:
Runder- of riblappen
in plaats van hacheevlees kun je ook 600 g doorregen runder- of riblappen gebruiken.

Met appelstroop en appeltjes:

voeg 2 el appelstroop toe in plaats van azijn.
Snijd 2 geschilde appels (Cox of Elstar) in partjes en stoof die de laatste 10 min mee.

Met tomaat en sambal:

Snijd het vruchtvlees van 2 ontvelde tomaten zonder zaadjes in blokjes en voeg ze de laatste 5 min toe.
Breng de hachee op smaak met 1 el ketjap en 2 tl (of meer) sambal badjak.
Serveer deze pittige hachee met sperziebonen in plaats van rode kool.

Bron: Life & Cooking

Gestoofd varkensvlees met vijgen en prei

4 personen

Benodigdheden
500 g hamlappen
250 g prei
zout en peper
20 g boter
2 el olijfolie
150 g magere gerookte spekblokjes
100 g gedroogde vijgen
1 takje rozemarijn of 1 tl diepvriesrozemarijn
2 laurierbladen
1/2 liter vleesbouillon
1/2 tl zonnebloemolie
20 g geschaafde amandelen
1 el fijngehakte peterselie

Bereiding
Snijd de hamlappen in grote dobbelstenen en de schoongemaakte prei in ringen.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Verhit de boter en olijfolie in een braadpan en bak het vlees snel aan alle kanten aan.
Schep het vlees uit de pan.
Doe de spekblokjes in de pan en bak ze al roerend enkele minuten.
Leg het vlees terug in de pan.
Voeg de vijgen, prei, rozemarijn, laurierbladen en bouillon toe.
Breng de bouillon aan de kook.
Temper vervolgens de hittebron en stoof het vlees heel langzaam in ca 45 min gaar.
Verwijder het takje rozemarijn en de laurierbladen.
Verhit in een kleine koekenpan de zonnebloemolie en rooster de geschaafde amandelen lichtbruin.
Bestrooi het gerecht met deze amandelen en fijn gehakte peterselie.

Lekker met rijst of aardappelpuree.

Tip: vervang de vijgen door gedroogde pruimen.

Bron: Allerhande.

Zuurkool gestoofd in donker bier

4 personen

Benodigdheden
1 rode paprika
1 ui
50 g boter
1 flesje donker bier of bokbier
500 g zuurkool naturel
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 el gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 tl gedroogd
2 el blanke rozijnen
200 g zuurkoolspek
1 rookworst

Bereiding

Snijd de paprika, zonder zaadjes, in blokjes of reepjes.
Pel de ui en snijd deze in ringen.
Verhit de boter in een kookpan en fruit hierin de ui met de paprika 10 min, op een lage stand.
Giet het bier erbij en breng het langzaam aan de kook.
Doe de zuurkool, kruidnagels, laurierblaadjes en tijm erbij.
Schep alles door elkaar, doe de deksel op de pan en stoof op een zeer lage stand 1 uur.
Voeg de laatste 25 min de rozijnen toe en leg het zuurkoolspek en de worst op de zuurkool.
Snijd de worst voor het serveren in stukken en het spek in blokjes of plakjes.
Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes.

Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en appelcompote.

Bron: Allerhande

Kip Hawai uit de oven

4 personen

Benodigdheden
500 g winterwortels, geschrapt en in plakjes
2 1/2 el olijfolie + extra om in te vetten
500 g prei, schoongemaakt en in ringen
zout
1 pot Chicken Tonight, Hawai a 500 g
400 g kipfilet
kerriepoeder
peper
100 g ontbijtspek

Bereiding
Bak de wortelplakjes in de hete olie al omscheppend in ongeveer 10 min bruin.
Schep de prei erdoor en bak hem 3 min mee.
Bestrooi de groenten met zout naar smaak en doe ze over in een ingevette ovenschaal.
Schep de Chicken Tonight erover.
Wrijf de kipfilets in met kerriepoeder en peper en zout naar smaak en leg ze op het groentemengsel in de schaal.
Dek de kipfilet af met het ontbijtspek en laat de kip in een voorverwarmde oven (200C) in ongeveer 30 min gaar worden.
Lekker met gekookte aardappelen of witte rijst.

NH:  mijn ervaring is dat de kipfilet langer dan 30 min in de oven mag!

Bron: kookboek C1000  2002

pastasaus

2 personen 5477

Benodigdheden
olijfolie
2 laurierbladen
3 tenen knoflook
2 grote uien
200 g gehakt
1 (kippen)bouillon blokje
2 paprika’s
6 tomaten
1 el tijm
1 el oregano
peper naar smaak toevoegen

Bereiding
Doe de laurierbladen in de hete olie, gevolgd door de fijngesneden knoflook.
Als de knoflook lichtbruin gebrand is, voeg je de gesneden ui toe.
Wacht tot deze rood kleuren.
Voeg dan het gehakt toe.
Roer hier het bouillon blokje door heen.
Wanneer het gehakt gaar is, voeg je de gesneden paprika’s toe.
Even een minuutje wachten en dan de gesneden tomaten toevoegen.
Voeg nu ook de tijm, oregano en peper toe.
Roer alles goed door en laat het geheel met de deksel op de pan 3 min pruttelen.
Smash nu de tomaten als ze nog niet kapot zijn en laat alles nog even pruttelen.

Lekker met een pasta.

Bron: Starfish & Coffee

« Older Entries