Archive for 19 oktober 2015

Kip-Mango wrap

4 personen (NH: ik vind het dan te weinig per persoon)

Benodigdheden

4 wraps
2 gerookte kipfilets
1 mango
2 avocado’s
50 g worteljulienne (NH: ik laat dit weg)
1 zakje ijsbergsla
125 ml creme fraiche
1,5 tl kerriepoeder

Bereiding
Verwijder de schil van de mango en avocado en snij deze in blokjes.
Snij de gerookte kipfilet in plakjes.
Meng de kerriepoeder door de creme fraiche.
Smeer de wrap hiermee in.
Beleg de wrap met een handje ijsbergsla en een handje worteljulienne.
Verdeel de stukjes mango en de avocado over de wrap.
Verdeel tenslotte de kip over de wrap en rol hem op.
Serveer de kip-mango wrap meteen.

Witlofstamppot met geitenkaas en spekjes

4 personen

Benodigdheden
750 g kruimige aardappelen, geschild
4 stronkjes witlof (ca 400 g)
100 ml melk
nootmuskaat
200 g zachte geitenkaas, grof verkruimeld of in blokjes
200 g magere gerookte spekblokjes

Bereiden
Kook de aardappels.
Snijd intussen eventueel de binnenste kern uit de witlofstronkjes en snijd het lof in smalle reepjes.
Verwarm de melk.
Giet de gare aardappels af en maak er met de melk, nootmuskaat, zout en peper een luchtige puree van.
Schep de geitenkaas en witlofreepjes erdoor en houd even warm.
Bak intussen in een droge, hete koekenpan de spekblokjes krokant.
Verdeel de spekjes voor het serveren over de stamppot.

Tip: neem blokjes feta of kruidenroomkaas in plaats van geitenkaas.

Tomatensalade met mozzarella en basilicum

4 personen

Benodigdheden
3 el olijfolie
1 1/2  el balsamicoazijn
1 tl fijne mosterd
1 tl honing
2 bolletjes mozzarella a 125 g
1 kg tomaten, in partjes
1 avocado, in parten
75 g krulsla
12 blaadjes basilicum, gescheurd
1 klein ciabattabrood

Bereiding
Meng in een kommetje de olie, azijn, mosterd en honing door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de tomaten, avocado, sla en dressing voorzichtig door elkaar.
Snijd de mozzarella in plakken, verdeel deze over de salade en bestrooi met peper en de rest van de basilicum.
Serveer met het brood.

Tip NH: ook lekker als groente bij frietjes!

Gepofte gevulde aardappel

4 personen

Benodigdheden
4 grote aardappels met schil, schoongeboend
2 el olijfolie
100 g magere gerookte spekreepjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 tl mosterd
2 el Griekse yoghurt
1 el gehakte bieslook
50 g geraspte belegen kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Prik de aardappelschil hier en daar in met een vork.
Bestrijk de aardappels met olie en verpak ze in aluminiumfolie.
Pof ze in het midden van de oven in 45 – 50 min gaar.
Bak de spekblokjes in een droge, hete koekenpan licht krokant.
Neem de aardappels uit het folie en halveer ze.
Haal het aardappelkruim er voorzichtig uit en schep dit met het sjalotje, de mosterd, de yoghurt, bieslook, zout en peper door de spekjes.
Schep dit mengsel in de uitgeholde aardappels en bestrooi met de kaas.
Zet de gevulde aardappels in een lage ovenschaal of op een bakplaat.
Zet even onder een hete ovengrill of in de nog hete oven tot de kaas gesmolten is.

Tip: Je kunt de aardappels ook poffen in de magnetron (je hoeft ze dan niet in te prikken).
Leg de aardappels uit elkaar in een lage magnetronschool en pof ze onafgedekt 8-10 min minuten op 800 Watt. Laat de gepofte aardappels even staan.

Visrolletjes met lentegroenten in parmaham

4 personen

Benodigdheden
300 g peultjes, afgehaald
1 el olie
1 komkommer, in dunne reepjes
2 bosjes lente-/bosui, in stukken
1 el Italiaanse kruiden
4 pangasiusfilets, ontdooid
200 g parmaham of serranoham of andere rauwe ham
1 citroen, in kwarten
8 takjes tijm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C.
Halveer de peultjes eventueel in de lengte.
Verhit de olie en roerbak hierin de peultjes, komkommer en bosui.
Voeg de kruiden toe.
Halveer de visfilets in de lengte.
Leg onderaan een stapeltje groenten en rol de vis op.
Wikkel de plakken parmaham erom heen en leg de visrolletjes in de ovenschaal.
Leg de citroen en takjes tijm ertussen.
Bak de visrolletjes in de oven in circa 20 min gaar.
Knijp de warme citroen uit boven de vis.
Lekker met gele rijst.

NH: ook lekker op de bbq!

Italiaanse pastasalade

4 personen

Benodigdheden
1 zakje Verstegen mix voor vegatarische pastasalade (20 g) (NH: ik gebruik kruiden uit mijn eigen voorraad)
200 g fusilli5 el extra vierge olijfolie
sap 1/2 citroen
1 avocado
2 bollen mozzarella (a 125 g), in halve plakjes
1 blikje mais (150 g), uitgelekt
1 rode ui, in halve ringen
1 bakje cherrytomaatjes (250 g), gehalveerd
1 ciabatta, in plakjes

Bereiding
Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af en spoel onder stromend water snel koud.
Laat goed uitlekken.
Meng in een schaal de pasta met de kruidenmix, de olijfolie en het citroensap.
Halveer de avocado, wip de pit eruit en schil de vrucht.
Snijd het avocadovlees in plakjes.
Meng de avocado met de mozzarella, de mais, de ui en de tomaatjes voorzichtig door de pasta.
Verdeel de pastasalade over 4 borden en geef er de ciabatta bij.