6 personen

Benodigdheden
2 plakken mager rookspek
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
olijfolie
2 tl gedroogde oregano
500 g half-om-half gehakt
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 bakje basilicum (15 g)
150 g parmezaanse kaas
250 g gedroogde eierlasagnevellen (pak 375 g, Napoitana)
500 ml creme fraiche
1 grote tomaat
aardewerken ovenschaal
aluminiumfolie
Bereiding
Snijd het spek in kleine stukjes.
Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij schoon en hak alles fijn.
Zet en grote braadpan op het vuur.
Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin.
Doe de groenen in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 seconden roert, 7 min meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.
Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor.
Giet één leeg blik met water bij het mengsel in de pan.
Roer er een snuf zout en peper door.
Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast.
Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan.
Breng het mengsel aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het 45 min met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.
Verwarm de oven voor tot 190C.
Rasp de Parmezaanse kaas en roer een kwart ervan door de saus en bewaar de kleintjes voor later.
Proef de saus en voeg zo nodig wat extra zout en peper toe.
Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen3-4 min om ze een beetje zacht te maken.
Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal.
Leg er een laagje lasagnevellen op.
Schep er een derde deel van de creme fraiche op, strijk rondom glad en leg er een laag lasagnevellen op.
Strooi er wat zout en peper op en vervolgens weer een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas.
Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag creme fraiche en de rest van de Parmezaanse kaas.
Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 30 min in de voorverwarmde oven.
Verwijder het folie en zet de schaal nog 35 min in de oven, tot de lasagne pruttelt en goudbruin is.
Serveer met een verse salade.
Bron: Allerhande