Archive for 10 februari 2009

Lasagne van Jamie Oliver

6 personen

lasagne-van-jamie-oliver

Benodigdheden
2 plakken mager rookspek
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
olijfolie
2 tl gedroogde oregano
500 g half-om-half gehakt
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 bakje basilicum (15 g)
150 g parmezaanse kaas
250 g gedroogde eierlasagnevellen (pak 375 g, Napoitana)
500 ml creme fraiche
1 grote tomaat
aardewerken ovenschaal
aluminiumfolie

Bereiding
Snijd het spek in kleine stukjes.
Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij schoon en hak alles fijn.
Zet en grote braadpan op het vuur.
Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin.
Doe de groenen in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 seconden roert, 7 min meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.
Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor.
Giet één leeg blik met water bij het mengsel in de pan.
Roer er een snuf zout en peper door.
Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast.
Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan.
Breng het mengsel aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het 45 min met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.
Verwarm de oven voor tot 190C.
Rasp de Parmezaanse kaas en roer een kwart ervan door de saus en bewaar de kleintjes voor later.
Proef de saus en voeg zo nodig wat extra zout en peper toe.
Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen3-4 min om ze een beetje zacht te maken.
Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal.
Leg er een laagje lasagnevellen op.
Schep er een derde deel van de creme fraiche op, strijk rondom glad en leg er een laag lasagnevellen op.
Strooi er wat zout en peper op en vervolgens weer een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas.
Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag creme fraiche en de rest van de Parmezaanse kaas.
Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 30 min in de voorverwarmde oven.
Verwijder het folie en zet de schaal nog 35 min in de oven, tot de lasagne pruttelt en goudbruin is.
Serveer met een verse salade.

Bron: Allerhande

Lauwwarme couscous met kip en sinaasappel

4 personen

Benodigdheden

1 kippenbouillontablet
4 sinaasappels
350-400 g kipfilet, in stukjes
2 el gemalen kaneel
1 tl gemalen komijn
zout en versgemalen peper
3 el olijfolie mild
1 rode ui, gesnipperd
600 g courgette, in blokjes
300 g couscous
4 el pijnboompitten, geroosterd
2 el peterselie, fijngehakt

Bereiding

Breng 500 ml water aan de kook en los het kippenbouillontablet erin op.
Pers 1 sinaasappel uit.
Schil de rest dik, zodat ook het wit weg is.
Snijd ze in dikke plakjes en snijd die in vier stukken.
Vang het vrijkomende sap op.
Dep de kipstukjes droog en schep ze om met 1 el kaneel, komijn en zout en peper naar smaak.

Verhit de olie in een wok en roerbak op hoog vuur de helft van de kipstukjes net gaar in 4 min.
Schep de blokjes uit de pan en bak de ander helft op dezelfde manier (wanneer je de blokjes in 2 keer bakt, worden ze beter gaar).
Schep vervolgens alle kipstukjes terug in de pan, voeg de ui toe en roerbak op hoog vuur 2 min. Schep de courgetteblokjes erbij en roerbak nog 1 min.
Schenk het sinaasappelsap en de warme bouillon erbij en breng het vocht op hoog vuur snel aan de kook.
Neem de wok van de warmtebron.
Voeg de couscous toe, schep alles om en laat de couscous afgedekt 6 min wellen.
Schep de sinaasappelstukjes door de couscous.
Maak op de borden een mooie berg van de couscous en bestrooi deze met pijnboompitten, peterselie en een beetje gemalen kaneel.

Bron: Allerhande

tomaten-vissoep met rijst

4 personen

Benodigdheden
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 el kerriepoeder
150g witte rijst
125 ml witte wijn
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 tablet visbouillon
500 g pangasiusfilet (diepvries (NH: of vers!)), in blokjes
1 el dille (diepvries), ontdooid

Bereiding
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui tot hij glazig ziet.
Strooi het kerriepoeder erover en schep de rijst erdoor.
Bak 1 min al omscheppend op hoog vuur.
Voeg de witte wijn, 125 ml water, de tomatenblokjes en het bouillontablet toe en breng aan de kook.
Laat de soep 10 min zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
Schep de pangasiusfilet door de soep en laat nog 8-10 min zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Bestrooi voor het serveren met dille.

Bron: Allerhande