Archive for 30 juli 2011

Moussakataart

4 personen

Benodigdheden
5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
2 el olie
500 g rundergehakt
2 uien, fijn gesneden
1 aubergine, in blokjes
2 tomaten, in blokjes
2 tl gedroogde oregano
1 tl kaneel
3 eieren
1 bekertje creme fraiche (125 ml)
75 gr geraspte jonge kaas
lage taartvorm (doorsnede 24 cm), ingevet
vershoudfolie

Bereiding
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede.
Bekleed de taartvorm ermee.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin 2 min.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Schep de aubergine en tomaat erdoor en bak het geheel nog 8 min.
Schep regelmatig om en breng op smaak met de oregano, kaneel, zout en (versgemalen) peper.
Verdeel het gehaktmengsel over de taartbodem.
Laat afkoelen.
Dek de afgekoelde taart af met vershoudfolie en bewaar hem tot gebruik (maximaal 6 uur) in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Klop de eieren los en roer de creme fraiche en de geraspte kaas erdoor.
Schenk het eimengsel over het gehaktmengsel en bak de moussaketaart in de oven in 25-30 min goudbruin en gaar.
Lekker met een groene salade.

Bron: Allerhande

Griekse pastei

4 personen

Benodigdheden
8 el olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 aubergine, in dunne plakjes
1 courgette, in dunne plakjes
1 rode paprika, in reepjes
2 tl gedroogde oregano (NH: + tijm + kaneel)
1 blik super croissantdeeg (6 stuks, AH) (NH: dit is royaal)
3 vastkokende aardappels, geschild
200 g feta, verkruimeld
2 eieren, losgeklopt
2 el sesamzaad
springvorm (24 cm), ingevet

Bereiding
Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak de knoflook 1 min.
Voeg de aubergine toe en bak 10 min.
Voeg de courgette, de paprika en de oregano toe en bak nog 5 min.
Verwarm de oven voor op 200C.
Bekleed ondertussen de springvorm met 2/3 van het croissantdeeg.
Snijd de aardappelen in dunne plakjes en dep deze droog met keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes 5 min.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schep de helft van de aardappelschijfjes op het deeg.
Schep de helft van de feta en de groente erop.
Verdeel de rest van de feta en als laatste de rest van de aardappelschijfjes erover.
Schenk het losgeklopte ei erover.
Dek de pastei af met de rest van het deeg.
Bestrooi met het sesamzaad.
Bak de pastei in ca 20 min in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Je kunt de pastei 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm 20 min in de oven op 160C.
Koud ook lekker.

Bron: Allerhande