Archive for 28 februari 2024

Bietenstamppot met spek en appel

4 personen

Benodigdheden
1,5 kg kruimige aardappel
50 gr ongezouten roomboter
300 gr gerookte spekreepjes
1 ui
500 gr gekookte bietjes
1 appel

Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook in water met eventueel zout in 20 min gaar.
Verhit ondertussen 25 gr boter in een koekenpan en bak de spekreepjes in 6 min knapperig.
Voeg de ui toe en bak 4 min mee.
Schil ondertussen de bietjes en snijd in blokjes.
Bak 4 min mee met het spek-ui mengsel.
Snijd de ongeschilde appel in kwarten en verwijder het klokhuis.
Snijd de kwarten in stukjes.
Schep door het bietenmengsel.
Giet de aardappelen af, maar vang wat kookvocht op.
Stamp de aardappelen af, maar vang wat kookvocht op.
Stamp de aardappelen met de rest van de boter en het kookvocht met de pureestamper tot een smeuige puree.
Schep het bietenmengsel er door.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Bron: Allerhande

Ovenshotel met prei en kerry

2 personen

Benodigdheden
200 gr rundergehakt
250 gr prei
1 ui
1 teen knoflook
450 gr voorgekookte aardappelschijfjes
1 tl kerriepoeder
1 tl peterselie
25 gr bloem
25 gr boter/margarine
250 ml melk
50 gr geraspte belegen kaas + een beetje extra voor er overheen
snufje zout en peper

Bereiding
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Snijd ook de prei in stukjes.
Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook.
Voeg na 2-3 min het gehakt en de kruiden toe.
Bak het gehakt rul en voeg dan de prei en kruiden toe.
Bak dit nog 5 min en zet dan het vuur uit.
Smelt in een klein pannetje de boter of margarine.
Voeg dan de bloem toe en meng door elkaar.
Na 1 minuut voeg je beetje voor beetje de melk toe.
Blijf ondertussen goed roeren met een garde.
Als je alle melk hebt toegevoegd, en de roux heeft de juiste dikte (dus niet zo dun als melk), dan kan de geraspte kaas en een snufje zou en peper erbij.
Als de kaas is gesmolten, zet je het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ingevette ovenschaal.
Schep het gehaktmengsel er overheen en dek af met de rest van de aardappelschijfjes.
Als laatste giet de kaassaus over de ovenschotel.
Strooi nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant.
Zet de ovenschotel met prei en kerrie ongeveer 20 min in de oven.

Bron Lekkerensimpel.com

Penne met tomatensaus, tonijn en rucola

4 personen

Benodigdheden

160 gr tonijnstukken in zonnebloemolie
300 gr sjalotten
3 tenen knoflook
500 gr cherrytomaten
1/2 tl chilivlokken
70 gr tomatenpuree
300 gr penne
85 gr rucola

Bereiding
Giet de tonijn af, vang de olie op.
Snijd de sjalotten in halve ringen, snijd de knoflook fijn en halveer de cherrytomaten.
Verhit de olie van de tonijn in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit al roerend de sjalotten 5 min tot ze zacht en gekarmameliseerd zijn.
Voeg de laatste minuut de knoflook en chilivlokken toe.
Voeg de tomatenpuree toe en roerbak nog 1 min.
Voeg de cherrytomaten en tonijn toe en laat 10 min stoven op laag vuur.
Roer af en toe door.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af, vang een kopje kookvocht op.
Meng de pasta door de saus en voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het iets smeuïger te maken.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schep de rucola er door en serveer.

Bron: Allerhande