Archive for 28 oktober 2022

Spinnenweb taart (halloween)

Deze taart heb ik met halloween samen met mijn dochter gemaakt; gezellig samen een dagdeel in de keuken!

15 personen

Benodigdheden

Biscuitbeslag
40 gram roomboter, gesneden
7 grote eieren (L)
1/2 tl zout
200 gr fijne suiker
160 gr zelfrijzend bakmeel
40 gr maizena

Vulling
250 gr roomboter
250 gr poedersuiker
450 gr kersenjam

Buitenkant

600 gr witte rolfondant
poedersuiker voor het uitrollen
50 gr marsmallows
3 oreo koekjes
mini oreo melkchocolade koekjes
dropveters
eetbare oogjes

2 springvormen 24 cm (ik gebruikte zelf 2 kleinere springvormen voor een hogere taart)

Bereiding

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Haal ze daarom 30 min van te voren uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht).
Bekleed de twee springvormen met bakpapier.
Smeer de zijkant en bodem in met een beetje extra boter en ‘stof’ de binnenkant van de vormen af met een beetje extra bloem.
Zet apart.
Doe de eieren, het zout en de suiker in een au bain marie kom en zet deze op een pan met heet water.
Klop dit gedurende 10 min met een handmixer dik en romig.
Roer de bloem en maizena goed door elkaar in een aparte kom.
Voeg dit vervolgens in delen toe aan het eimengsel en spatel luchtig door.
Tot slot voeg je de gesmolten boter toe en spatel je dit nogmaals luchtig door.
Schep het biscuitbeslag in de springvormen., strijk de bovenkant glad.
Bak gedurende 40 min in de oven.
Laat daarna 5 min in de vorm afkoelen.
Verwijder de rand en laat de taart geheel afkoelen op een rooster.

Ondertussen maak je de botercrème.
Klop hiervoor 250 gr roomboter zacht met 250 gr poedersuiker.
Snijd vervolgens beide taarten overlangs doormidden.
Leg de bovenkanten even opzij, verdeel een halve pot kersenjam over de de helften en leg de bovenkanten er weer bovenop.
Spatel vervolgens 1/3 van de botercrème over 1 van de dubbele taarten.
Leg de tweede dubbele taart hier precies bovenop.
En gebruik de rest van de botercrème om daar weer de bovenkant en de zijkanten volledig mee in te smeren.
Strijk egaal en glad af met een paletmes.
Loop met je vinger 1x rondom de onderkant (tegen de taartschaal) langs de taart en verwijder hier de overtollige botercrème.

Nu ga je de gestapelde taart bedekken met rolfondant.
Kneed het fondant door elkaar (niet te lang kneden) en rol dit uit op een met poedersuiker bestoven ondergrond.
Zorg dat de lap groot genoeg is om de bovenkant en zijkanten van de taart te bekleden.
Rol het fondant lichtjes over de deegroller en rol uit over de taart.
Nu ga je het fondant ‘vormen’.
Begin bovenop en houdt 1 hand horizontaal op de bovenkant van de taart en de andere verticaal aan de zijkant.
Druk met beide handen het rolfondant aan en probeer een strakke hoek te vormen.
Glijd vervolgens met de handen langs het ‘gordijntje’ van fondant naar beneden.
Druk de zijkanten goed aan en trek de plooien een beetje strak.
Vorm ook meteen een hoek aan de onderkant van de taart.
Ga met een mesje langs de onderkant van de taart en gebruik een lepeltje om het fondant onderaan iets naar binnen te vouwen.
Dit zorgt voor een strakke afwerking en houdt de botercrème op zijn plaats.
Stop de taart minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Vervolgens ga je het marsmallow spinnenweb maken.
Verwarm de marsmallows in de magnetron gedurende 30 sec op 600 wat.
Ze zien er dan nog vrij heel uit, maar druk en spatel de marsmallows goed door om een vloeibaar goedje te krijgen.
Wacht even een paar minuutjes om af te laten koelen en ‘pluk’ vervolgens met je vingers steeds een stukje marsmallow en met je andere hand trek je dit vervolgens uit elkaar.
Trek het ‘draad’ over de taart, of ga zigzaggend met een vinger heen en weer.
Er is eigenlijk niet echt een gebruiksaanwijzing voor, maar laat je fantasie de vrije loop gaan en er ontstaat vanzelf een wirwar van draden en webben.

Decoreer det taart met eetbare spinnen naar eigen fantasie.
Gebruik daarvoor de oreo koekjes, stukjes dropveters als pootjes en eetbare oogjes.
Voor de plak neem je wat van de gesmolten marsmallow of overgebleven botercrème.

Bron: Bettyskitchen (aangevuld met eigen inspiratie)


Zoete aardappelpuree

2 personen

Benodigdheden
500 gr zoete aardappelen (geschild)
125 ml warme melk
40 gr boeter
snuf tijm
peper en zout

Bereiding
Snijd de zoete aardappels in gelijke stukken.
Verwarm een pan met water en breng aan de kook.
Voeg de zoete aardappel toe en kook ze in 15 tot 20 min gaar.
Giet ze daarna af en doe ze terug in de pan.
Stamp fijn met een stamper.
Voeg de boter en melk beetje bij beetje toe tot de zoete aardappelpuree lekker smeuïg is geworden.
Breng hem op smaak met een snufje tijm, peper en zout.

Bron: Leuke recepten.nl

Stoofpot sukadelappen met kastanjechampignons

4 personen

Benodigdheden

1,5 kilo sukadelappen
500 gr kastanjechampignons
1 grote witte ui
verse basilicum
100 ml rode wijn
1 blokje runderbouillon
peper
8 jenever bessen
bakvet
zout

Bereiding
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is.
Snipper de ui.
Neem je braadpan/stoofpan erbij en verhit deze.
Giet er een beetje croma of ander bakvet in en braad de sukadelappen aan beide zijdes mooi bruin.
Giet de wijn erbij en verkruimel het bouillonblokje in de pan.
Vul aan met lauw warm water tot de sukadelappen onder staan.
Breng op smaak met peper, zout en doe de jeneverbessen erbij.
Voeg de ui en de kastanjechampignons toe.
Deze kun je gewoon in zijn geheel erbij doen.
Ze slinken vanzelf tijdens het stoven.
Laat op een sudderplaatje nu rustig vier uur stoven tot het vlees helemaal zacht is.
Voeg tijdens het laatste half uurtje wat verse basilicumblaadjes toe.

Lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree (bijvoorbeeld van zoete aardappel)

Bron: Heerlijkehappen.nl

Gevulde courgette met garnalensalade

4 personen

Benodigdheden
2 courgettes
200 gr hollandse garnalen
3 stengels bleekselderij
2 sjalotten
2 el mayonaise
1 tl gedroogde dragon
2 el appelciderazijn
2 el olijfolie extra vierge
75 gr rucola slamelange
bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C.
Halveer de courgettes in de lengte en hol uit met een lepel, bewaar het vruchtvlees.
Zorg dat je ze niet te ver uitholt, zodat de buitenkant stevig blijft.
Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak in het midden van de oven in ca 15 min beetgaar.
Maak ondertussen de garnalensalade: spoel de garnalen onder koud stromend water, laat uitlekken en dep goed droog.
Snijd 1 stengel bleekselderij en 1 sjalot in stukjes van ca 1/2 cm.
Snijd het vruchtvlees van de courgette in stukjes van ca een 1/2 cm.
Meng de fijn gesneden bleekselderij, sjalot en courgette met de mayonaise, dragon, peper en eventueel zout.
Snijd de rest van de bleekselderij in boogjes van ca een 1/2 cm end e resterende sjalot in dunne halve ringen.
Meng met de azijn en olijfolie door de slamelange.
Haal de courgettes uit de oven en vul terwijl ze nog warm zijn met de garnalensalade.
Serveer de salade ernaast.
Lekker met gekookte krieltjes.

Bron: Allerhande

Tortelliniovenschotel met prei, champignons en tomatensaus

4 personen

Benodigdheden
440 gr tortellini a formaggi (ik gebruikte de carne variant)
2 preien
500 gr kastanjechampignons
1 el olijfolie mild
600 gr ovensaus lasagne
100 gr geraspte pittige kaas 45+

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de tortellini ca 10 min.
Halveer ondertussen de preien in de lengte, spoed onder koud stromend water en snijd in dunne halve ringen.
Snijd de champignons in kwarten.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de prei en champignons 5 min op hoog vuur, schep regelmatig om.
Giet de tortellini af en meng met de prei, champignons en ovensaus.
Verdeel over de ovenschaal en breng op smaak met peper.
Strooi met de kaas en bak in ca 20 min goudbruin en gaar.

Bron: Allerhande

Taco hapjes

12 stuks

Benodigdheden

10 vellen deeg voor hartige taart
handje paneermeel
300 gr rundergehakt
1 ui
2 el mais
tortilla chips
handje geraspte kaas
1 tomaat
snuf peper en zout
snuf paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C.
Vet de muffinvormpjes in met wat olijfolie.
Laat de vellen deeg voor hartige taart ontdooien, snijd wat kleiner en vul de muffinvormpjes met het deeg.
Strooi daarna wat paneermeel op de bodem van de vormpjes.
Snijd de ui klein en fruit aan in een pan.
Voeg daarna het gehakt toe en bak deze rul en gaar.
Breng op smaak met wat peper en zout en een flinke snuf paprikapoeder.
Voeg daarna de mais toe en bak even mee.
Vul de muffinvormpjes verder met het gehaktmengsel.
Verkruimel de tortilla chips erover en strooi er wat geraspte kaas overheen.
Zet ong 15 min in de oven.
Garneer met wat fijngesneden stukjes tomaat.
Ook lekker met een schepje zure room.

Bron: Leukerecepten.nl

Romige zalmschotel met paprika

4 personen

Benodigdheden
600 g zalmfilet
1 rode paprika, in ringen
1 grote beker creme fraiche (200 ml)
1 el mosterd
1 teen knoflook
100 g geraspte belegen kaas
2 el basilicum, fijn gehakt
ingevette ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200C.
Leg de zalmfilet in de ovenschaal.
Leg de paprikaringen op de zalmfilet.
Roer de creme fraiche los met de mosterd.
Pers de knoflook boven de room.
Voeg de kaas en de basilicum toe en meng.
Breng op smaak met zout en peper.
Strijk de basilicumroom over de zalmfilet.
Bak de zalmschotel in de voorverwarmde oven in 20-25 min goudbruin en gaar.

Tip: lekker met gebakken of gekookte aardappelen en broccoli.

Bron: Smulweb