Archive for 29 juni 2025

Oreo monchoutaart met aardbeien

12 personen

Benodigdheden
2 rollen Oreo koekjes (154 gr per rol)
50 gr ongezouten boter
4 blaadjes gelatine
300 gr MonChou (kleine zilveren pakjes)
1 tl vanille-extract
75 gr poedersuiker
300 ml slagroom

Decoratie
300 gr aardbeien, schoongemaakt
50 gr kristalsuiker
3 gelatine blaadjes
6 aardbeien, decoratie
125 ml slagroom

Bereiding
Hou 6 Oreo koekjes apart voor de decoratie.
Bekleed de bodem van de bakvorm (24 cm doorsnee) met bakpapier.
Maal de koekjes fijn en zet tegelijkertijd een steelpan op het vuur om de boter te smelten.
Meng de boter en de koekruimels door elkaar en verdeel over de bodem van de bakvorm.
Druk stevig aan met een lepel en zet in de koelkast.
Laat 4 gelatineblaadjes vijf minuten weken in koud water.
Mix ondertussen de roomkaas los in een beslagkom, samen met het vanille-extract en poedersuiker.
Zet een steelpan op het vuur met twee el slagroom (30 ml), verwarm en haal van het vuur.
Knijp de gelatineblaadjes uit en spatel door de verwarmde slagroom.
Laat een beetje afkoelen en mix daarna in een dunne straal door het roomkaasmengsel.
Zorg dat je blijft mixen terwijl je dit toevoegt.
Voeg daarna al mixend nog 270 ml slagroom in een dunne straal eraan toe.
Stop de mixer tussendoor om met een spatel alles los te maken van de randen van de kom.
Als alles is opgenomen mix je enkele minuten tot je ziet dat er een steeds steviger roomkaasmengsel ontstaat.
Stort dit op de Oreokoekjesbodem.
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, hierna kun je verder met de aardbeienlaag.

Aardbeienlaag
Leg de drie overgebleven gelatineblaadjes 5 min te weken in een schaal met koud water.
Pureer de aardbeien (schoongemaakt en zonder kroontje) fijn in de blender of met een staafmixer.
Doe de aardbeienpuree samen met 40 gr suiker in een steelpan en verhit op middelhoog vuur voor enkele minuten, terwijl je goed roert.
Laat daarna een beetje afkoelen, knijp de gelatineblaadjes uit en roer door de nog warme aardbeienpuree.
Laat nog verder afkoelen (zorg dat het wel vloeibaar blijft) en schenk over de Oreo monchoutaart.
Zet opnieuw voor tenminste twee uur in de koelkast om op te stijven.

Decoreren met aardbeien
Klop 125 ml slagroom stijf met 10 gr suiker (ongeveer een kleine el) en doe in een spuitzak met gewenste spuitmond.
Spuit 8 tot 12 toeven op de aardbeienlaag.
Steek vlak voor het serveren in elke toef een half Oreo koekje en een halve aardbei ter decoratie.

Bron: Zoeterecepten.nl

Nutella swirl koekjes

50 koekjes

Benodigdheden
225 gr ongezouten roomboter
150 gr witte basterdsuiker
8 gr vanillesuiker
1 eidooier
280 gr bloem
snufje zout
+/- 8 el nutella

Bereiding

Begin met het maken van het deeg.
Hiervoor doe je de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom, mix tot een romig mengsel.
Voeg dan het eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen.
Je kunt bloem en zout tegelijk toevoegen, kneed tot een mooi koekdeeg.
Verdeel het deeg in 2 delen, het is makkelijker om 2 rollen te maken dan 1 hele lange.
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 35x 28 cm die 2-3 mm dik is (snijd eventueel bij voor een rechte lap deeg).
Doe dit op een stuk keukenfolie. Dat maakt het oprollen straks een stuk makkelijker.
Je kunt ook de hele hoeveelheid deeg dikker (5 mm) uitrollen tot hetzelfde formaat, dan krijg je grotere koekjes.
Ik vond het zelf wel leuk om wat kleinere koekjes te maken, het eindresultaat is met dit formaat ong 5 cm in doorsnede.
Smeer de nutella gelijkmatig uit over het deeg, laat het randje van een van de zijdes vrij.
Rol het deeg op vanaf de lange zijde die wel ingesmeerd is.
Het beginnetje kun je voorzichtig met de hand oprollen, daarna gebruik je het folie.
Je zult zien dat dat heel makkelijk gaat.
Wanneer het deeg helemaal is opgerold vouw je het folie er stevig omheen.
Rol het deeg nog een paar keer heen en weer over je werkblad, zodat de naden goed dicht zijn.
Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast.
Doe hetzelfde met het tweede deel deeg.
Verwijder het folie en snij de rollen deeg in plakjes van ong 1 cm dik.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 12-14 min op 180 graden.

Bron: Laurasbakery.nl

Macaroni met gehakt

4 personen

Benodigdheden
300 gr macaroni
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (geperst)
1 rode paprika (in kleine blokjes)
250 gr champignons (in plakjes)
1 blikje tomatenpuree (70 gr)300 gr rundergehakt
1 el Italiaanse kruiden
2 tl gerookte paprikapoeder
1 courgette (in kleine blokjes)
1 blik tomatenblokjes (425 gr)
2 laurierblaadjes
geraspte kaas en verse basilicum (garnering)
olie, peper en zout

Bereiding
Kook de macaroni beetgaar zoals aangegeven op de verpakking.
Verhit een beetje olie in een ruimte pan en fruit de ui en knoflook even aan tot ze glazig zijn.
Voeg dan de paprika en champignons toe en bak enkele minuten mee.
Doe de tomatenpuree erbij, bak even mee en voeg het gehakt toe.
Bak het gehakt rul en kruid ondertussen met Italiaanse kruiden, gerookte paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
Als het gehakt gaar is, voeg je de courgette toe, bak mee tot het gaar is.
Voeg het blok tomatenblokjes toe, breng aan de kook.
Voeg de laurierblaadjes toe en laat nog 5 min sudderen.
Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Meng de macaroni met de gehaktsaus.
Serveer met geraspte kaas en verse basilicum.

Bron: Eefkooktzo.nl

Knoflookbrood

4 knoflookbroden

Benodigdheden
150 gr geraspte mozzarella
75 gr roomboter
2 bollen knoflook
2 rustieke stokbroden
2 scheutjes olijfolie
1/4 rode paprika
peper
peterselie
zout

Benodigdheden
Aluminiumfolie
bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd met een scherp koksmes de bovenkant van de bollen knoflook.
Leg de bollen knoflook op een stuk aluminiumfolie en breng op smaak met olijfolie en zout.
Vouw de aluminiumfolie dicht met de opening naar boven.
Doe het pakketje 30 min op een rooster in de oven.
Plaats eventueel iets ovenbestendigs onder het pakketje als je bang bent dat er vocht uit het pakketje druipt.
Ga ondertussen verder met de volgende stap.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd vervolgens heel fijn.
Was de peterselie en snijd ook fijn.
Maak vervolgens een kruidenboter van roomboter, de rode paprika en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de knoflookbollen uit de oven en laat even afkoelen.
De oven mag aanblijven staan.
Druk vervolgens de gepofte knoflooktenen uit de knoflookbollen en voeg bij de kruidenboter.
Prak met een vork alles door elkaar.
Snijd de stokbroden over de lengte door midden.
Verdeel met een lepel of een spatel het mengsel over de broden.
Top af met geraspte mozzarella en zet voor 12 min in de oven.

Bron: Sterindekeuken.nl

Appel-pecan gingerbread tulband

18 personen

Benodigdheden
420 gr bloem
1 tl bakpoeder
1 tl baksoda
4 tl gingerbread kruiden
snuf zout
225 gr boter
350 gr lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
2 tl vanille-extract
125 gr zure room
1-2 appels Jonagold of Elstar
100 gr pecannoten grofgehakt

Topping:
200 gr witte chocolade in stukjes
30 gr pecannoten grofgehakt
chocoladekrullen

Bereiding
Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda, gingerbread kruiden en het zout) in een kom en meng door elkaar.
Mix in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel.
Voeg de eieren, één voor één, toe tot deze zijn opgenomen.
Voeg nu ook de zure room toe en mix door het beslag.
Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe, mix tot het laatste restje bloem is opgenomen.
Schil de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Doe ze in een schaaltje met een eetlepel bloem en hussel door elkaar.
Spatel de stukjes appel en pecannoten door het beslag en verdeel over een goed ingevette tulbandvorm.
Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de tulband gaar in een voorverwarmde oven van 160C voor 70-75 min.
Laat de tulband afkoelen en haal uit de vorm na 10-15 min.
Smelt twee derde van de chocolade au bain marie, haal de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe.
Roer tot alles gesmolten is.
Verdeel de witte chocolade over de bovenkant van de tulband en decoreer met de pecannoten en chocoladekrullen.

Bron: Laurasbakery.nl