Archive for 29 januari 2024

Espresso brownies met mokka glazuur

Benodigdheden
3 eieren
175 gr + 75 gr roomboter
150 gr roomkaas
130 gr bloem
325 gr suiker
150 gr poedersuiker
200 gr pure chocolade
50 + 30 ml espresso (ik gebruikte espresso sticks)

Brownievorm, ingevet en bekleed met bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) of 160 graden (hetelucht).
Vet een brownievorm in en bekleed de bodem en randen met bakpapier.
Zet de espresso.
Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met 175 gram boter in een vuurvaste kom, op een pan met een klein laagje water (au bain marie).
Laat met de stoom van het kokende water de chocolade en boter volledig smelten.
Haal de kom van het vuur en roer suiker en 50 milliliter espresso door het chocolademengsel.
Laat 2-3 minuten afkoelen.
Gebruik een mixer om de eieren en bloem door het chocolademengsel te mixen.
Mix eerst de eieren los, voeg bloem toe en daarna het chocolademengsel.
Mix 2-3 minuten tot een glad beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over een ingevette brownievorm en bak 30-35 minuten in de oven.
De brownies zijn goed wanneer de bovenkant droog aanvoelt en ze een beetje zijn gaan barsten.
Tijdens het afkoelen stijven ze verder op.
Maak tijdens het afkoelen het glazuur.
Snijd de rest van de boter (75 gram) in blokjes.
Mix de boter samen met de poedersuiker en 30 milliliter espresso met een mixer tot een gladde crème.
Mix de roomkaas er door.
Laat de brownies geheel afkoelen en bestrijk met het mokka glazuur.

Bron: Paulineskeuken.nl

Appelkruimelcake

8 personen

Benodigdheden
225 gr ongezouten roomboter, op kamer temperatuur
225 gram suiker
3 eieren
250 gr bloem
2 el karnemelk
300 gr handappels
1 tl kaneel
poedersuiker

Eventueel: havermout en fudge (zie tip onderaan)

Ingevette springvorm van 20 cm doorsnee

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180C.
Klopt met de mixer of in de keukenmachine 150 gram boter met 150 gram suiker en een beetje zout zacht.
Klopt er een voor een de eieren door.
Zeef 150 gram bloem boven de kom en mix tot een glad beslag.
Klop er de karnemelk door.
Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in kleine blokjes.
Spatel ze door het beslag.
Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Kneed met de vingertoppen een kruimelig deeg van de resterende 75 gram boter, 75 gram suiker, 100 gram bloem en de kaneel.
Strooi de deegkruimels over het beslag.
Bak de kruimelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar.
Laat de cake in de vorm afkoelen.
Verwijder de springvorm en bestrooi met een beetje poedersuiker.

Bron: schoonzus Margreet Voogt uit het kookboek van Janneke Philippi
Tip van Margreet: Beetje havermout door het kruimeldeeg en in slagroom gesmolten fudge eroverheen druppelen

Appelcake

12 porties

Benodigdheden
200 gr ongezouten roomboter
200 gr fijne kristalsuiker
2 tl vanille-extract
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1,5 appel Jonagold of Goudreinet

Bereiding:
Mix boter en suiker romig.
Voeg het vanille-extract en de eieren een voor een toe en meng tot een glad beslag.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
Schil een appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Meng deze in een kom met wat bloem.
De bloem zorgt ervoor dat de stukjes straks tijdens het bakken niet allemaal naar de bodem zakken.
Meng met een spatel de stukjes appel door het beslag heen.
Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm.
Snijd de halve appel in plakjes en leg deze bovenop de cake, duw ze een klein beetje in het beslag.
Bak de cake in ong 65-70 min gaar en goudbruin op 175C.
Steek na het bakken een sateprikker in het midden van de cake, wanneer deze er schoon uit komt is de cake gaar.
Laat hem kort afkoelen in het blik voordat je hem op een rooster stort en verder laat afkoelen.

Bron: Laura’s Bakery

Dahl met griekse yoghurt en gebakken ui

4 personen

Benodigdheden
4 uien
30 g gember
4 tenen knoflook
1 rode peper
4 el milde olijfolie
800 g linzen
1 el garam masala
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl gemalen komijn
800 g tomatenblokjes
2 volkoren pitabroden
1 limoen
7,5 g koriander
4 el yoghurt Griekse stijl

Bereiding
Snijd de uien in dunne halve ringen.
Schil en snijd de gember fijn.
Snijd de knoflook fijn.
Snijd de rode peper in dunne ringen.
Verhit 2 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en rode peper in 8-10 min zacht en gekaramelliseerd.
Schep 1/3 uit de pan en voeg daar 2 el olie aan toe.
Laat staan tot gebruik.
Spoel de linzen onder koud stromend water en laat uitlekken.
Voeg aan de ui in de pan de knoflook en gember toe en bak nog 5 min.
Voeg de garam masala, paprikapoeder, kurkuma en komijn toe en bak 1 min.
Voeg de linzen, tomatenblokjes en 200 ml water toe en breng aan de kook.
Laat 20 min op laag vuur koken zonder deksel op de pan.
Verwarm ondertussen de volkorenpita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pers een halve limoen uit en snijd de andere helft in partjes.
Snijd de koriander grof.
Breng de dahl op smaak met het limoensap, peper en eventueel zout.
Verdeel de dahl over de borden en garneer met de yoghurt, chili-ui in olie en koriander.
Serveer met de limoen-partjes en pita.

Tip Neeltje: ook lekker met naanbrood.

Bron: Allerhande

Tiramisu taart

10 personen

Benodigdheden

154 gr oreo-koekjes
50 gr ongezouten roomboter
100 ml kraanwater
5 espresso sticks
200 ml amaretto
4 blaadjes gelatine
250 ml verse slagroom
4 el lichtbruine basterdsuiker
500 gr mascarpone
20 lange vingers
100 gr pure chocolade
2 tl cacaopoeder

Bereiding
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Maal de koekjes fijn in de keukenmachine.
Smelt de boter in een steelpan.
Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en schep het op de bodem van de springvorm.
Druk aan tot een egale laag met de bolle kant van een lepel.
Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verwarm water in een steelpan en roer er 2 espressosticks en 100 ml amaretto door.
Laat afkoelen.
Week de gelatine 5 min in koud water.
Klop de slagroom met de basterdsuiker en de rest van de espressosticks in een ruime kom lobbig.
Klop lepel voor lepel de mascarpone er door.
Verwarm de rest van de amaretto in een steelpan, maar laat niet aan de kook komen.
Neem van het vuur.
Knijp de gelatine uit en los al roerend op in de amaretto.
Meng het gelatinemengsel door het mascarponemengsel.
Schep 1/3 van het mascarponemengsel op de koekbodem.
Doop 10 lange vingers een voor een in het koffiemengsel en leg e op het mascarponemengsel.
Schep er 1/3 van het mascarponemengsel op.
Doop de rest van de lange vingers in het koffiemengsel en leg erop.
eindig met het mascarponemengsel.
Dek af en laat 4 uur in de koelkast opstijven.

Hak de chocolade in stukjes en laat au bain-marie smelten.
Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot lauwwarm.
Het moet nog wel vloeibaar zijn.
Vouw ondertussen een cornetje.
Verwijder de springvorm en zet de taart op een bord of plateau
Vul het cornetje of de spuitzak met chocolade.
Spuit de chocolade op de rand van de taart en laat daarbij de chocolade onregelmatig langs de taart naar beneden druipen.
Knip de sterren van stevig papier en leg ze op de taart.
Bestrooi met cacaopoeder en verwijder voorzichtig de sterren.

Bron: allerhande

Ovenschotel met biet en roodlof

3 personen

Benodigdheden

4 gekookte bietjes
4 stronkjes roodlof (of witlof)
2 rode uien
4 teentjes gerookte knoflook
2 peren
40 gr cranberries
40 gr pecan noten
2 el olijfolie
2 el honing
50 gr parmezaanse kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed het bakblik met een vel bakpapier en vet dit in met een beetje olie.
Snijd van de stronken roodlof de onderkant af en snijd de stronken in kwarten.
Leg ze in het bakblik.
Laat de gekookte bieten uitlekken en snijd in partjes.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ook in parten.
Schil de uien en snijd in parten.
Leg de bieten, peren, uien en de teentjes knoflook tussen de roodlof.
Strooi er cranberries en noten over.
Maak een dressing van de olijfolie en de honing.
Voeg hier wat zwarte peper uit de molen aan toe en desgewenst wat zout.
Sprenkel de dressing over de inhoud van het bakblik.
Zet het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven.
Na een half uurtje is alles goed gaar.
Rasp de parmezaanse kaas over het geheel.

Bron: chefernst.nl


Paprikasoep

4 personen

Benodigdheden
6 rode paprika’s
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
5 gr verse tijm
2 el milde olijfolie
1 groentebouillontablet
800 ml water

Bereiding
Snijd de paprika’s in vieren.
Verwijder de zaadlijsten.
Snijd de kwarten in blokjes.
Snipper de ui.
Snijd de knoflook fijn.
Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de olie in een soeppan.
Fruit de ui en knoflook hierin 3 min op middelhoog vuur.
Schep de paprika er door en bak 2 min mee.
Voeg de bouillontablet met het water en de tijmblaadjes toe.
Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min koken.
Pureer de soep glad met een staafmixer.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.

Bron: Allerhande

Zalmtartaar met avocado

4 personen

Benodigdheden
300 gr zalm
1 avocado
2 el bieslook (vers fijngesneden)
2 el mayonaise
2 tl sesamolie
1 tl azijn
1 tl sojasaus
peper
tuinkers ter garnering

Bereiding
Snijd de rauwe zalm in kleine blokjes.
Marineer de rauwe zalm door de sesamolie, azijn en sojasaus erdoor te mengen en zet apart.
Tot hier kun je het 1 dag van te voren voorbereiden.
Bewaar de zalm dan afgesloten in de koelkast.
Raps de citroen en pers het sap uit. Houd dit apart.
Snijd de avocado in kleine blokjes (ter grote van de rauwe zalm).
Doe de zalm en de avocado samen met 1 el citroensap en 1 tl van de citroenrasp in een kom.
Voeg hier de bieslook en mayonaise aan toe.
Roer goed door elkaar en breng op smaak met peper.
Schep het mengsel in een kookring op een mooi bordje en druk de bovenkant aan.
Herhaal dit tot je vier zalmtartaartjes hebt en garneer met tuinkers.

Bron: Eefkooktzo.nl