Archive for 22 februari 2008

Gegratineerd Brussels lof

4 personen 1163311630

Benodigdheden
4 dikke struikjes witlof, worteleinde afgesneden
100 g boter of margarine
50 ml water
1 teentje knoflook, gepeld
50 g bloem
150 ml volle melk, verwarmd
1 el Franse mosterd
100-150 g geraspte kaas
zout en versgemalen peper
gemalen nootmuskaat
8 plakjes gekookte ham
ca 1 kg aardappelen, gekookt en gehalveerd

Bereiding
Leg de witlofstruikjes in een braadpan, voeg 25 g boter, water en de knoflook toe en zet de pan afgedekt op middelhoog vuur.
Stoof de witlof in 20 min gaar, neem uit de pan en laat in een vergiet uitlekken.
Schenk het stoofvocht in een maatkan en vul het aan met 150 ml melk.
Smelt in een steelpan met dikke bodem 50 g boter en roer de bloem erdoor.
Roer met een garde krachtig het stoofvocht erbij en breng het aan de kook.
Kook de saus op laag vuur zachtjes 5 min door.
Roer de mosterd en bijna alle geraspte kaas erbij en laat de kaas smelten.
Breng de saus op smaak met zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat.
Vet een ruime ovenschaal dik in met boter.
Rol de witlofstruikjes elk in twee plakjes ham.
Schik de witlof in de schaal met de aardappelen erom heen.
Schenk hier de kaassaus over en bestrooi de schotel met de rest van de geraspte kaas.
Gratineer de ovenschaal gedurende 15-20 min in de oven op 200C.

Bron: Allerhande

Mueslireep met fruit en chocolade

8-10 stuks 11639

Benodigdheden
50 g boter
150 g pure chocolade, in stukjes
1 el honing
100 g krokante muesli appel-rozijnen
150 g gedroogd fruit (bv rood fruit, abrikozen, tuttifrutti), grof gehakt
cakeblik (ca 26 cm), bekleed met bakpapier

Bereiding
Smelt de boter met de chocolade en de honing in een steelpan op laag vuur.
Roer glad.
Neem de pan van het vuur en roer er de muesli en het gedroogde fruit door.
Schep het chocolade-mueslimengsel in het cakeblik.
Druk het goed aan en laat de koek minstens 4 uur in de koelkast hard worden.
Stort de chocolade-mueslikoek voorzichtig uit en snijd hem in 8-10 repen.
Bewaar de muesli-repen maximaal 3 dagen tussen het bakpapier in een gesloten trommel op een koele plek.

Bron: Allerhande

Jachtschotel

4 personen 1162011617

Benodigdheden

Gents stoofvlees, bereid (zie recept Gents stoofvlees)
4 zure appels (goudrenetten)
1 el kaneelpoeder
50 g boter
1 kg kruimig kokende aardappels, geschild en gehalveerd
100 ml warme volle melk
zout en versgemalen peper
nootmuskaat
4 el witbroodkruim of paneermeel
ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 C.
Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd de appels in plakken van 1 cm.
Bestrooi ze met kaneelpoeder.
Smelt de helft van de boter en bak hierin de appelplakken 2 minuten per kant (NH: appelstukken grillen in grillpan is ook lekker).
Zet ze apart.
Kook de aardappels in circa 20 min gaar, giet ze af en maak er met de melk, zout, peper, nootmuskaat en de helft van de boter een luchtige puree van.
Schep het stoofvlees in een ovenschaal.
Verdeel daarover de appelplakken en strijk er een dikke laag aardappelpuree over.
Strooi het broodkruim erop en verdeeld de rest van de boter er in stukjes over.
Zet de schotel circa 25 min in de oven, zodat hij goed en warm wordt en er een goudbruin korstje ontstaat.

NH: lekker met rode kool of met appelcompote met passievrucht en mango

Bron: Allerhande

Piccadillo (Caribisch gestoofd gehakt)

4 personen 11623

Benodigdheden
500 g rundergehakt
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, in ringetjes
1 groene paprika, in reepjes
2 grote tomaten, fijngehakt
50 g rozijnen, gewassen
1 1/2 tl gemalen komijn (djinten)
75 g groene olijven met piment
2 el kappertjes, uitgelekt

Bereiding
In braadpan gehakt op hoog vuur rul bakken.
Ui, peper en paprika toevoegen en op laag vuur 3 min fruiten.
Tomaten, rozijnen, komijn en 100 ml water toevoegen en alles 20 min zachtjes stoven.
Af en toe omscheppen.
Olijven en kappertjes toevoegen en piccadillo nog 5 min stoven.
Op smaak brengen met zout en peper.
Lekker met rijst (Cuba) of bloemtortilla’s en maissalsa (Mexico).

Recept Maisalsa: (nb: ingrediƫnten staan hierboven niet genoemd!)
In schaal sausje roeren van 2 el limoensap, 2 el olie, zout en naar smaak jalapeno-pepersaus.
Blikje uitgelekte mais (300 g), 1 rode in stukjes gesneden paprika en 2 el fijngehakte koriander door sausje scheppen en smaken ca 1 uur laten intrekken.

Bron: kookboek AH Wereldse stoofpotjes

Indiase aardappelcurry met kokosmelk en kip

4 personen

Benodigdheden

800 g vastkokende aardappels
4 kipkarbonades (a 150g)
1-2 el Indiase currypasta (NH: of Thaise currypasta)
2 el olie
1 ui
1 teentje knoflook
300 g panklare worteltjes
250 g panklare sperzieboontjes
1 blik kokosmelk (400 g)
peper, zout
2 el fijngehakte koriander of peterselie

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze elk in vier stukken en was ze.
Wrijf de kipkarbonades in met wat van de currypasta.
Verhit de olie in een braadpan en bak de kipkarbonades rondom bruin.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Leg de kipkarbonades op een bord.
Zet het vuur laag en fruit de ui, met de knoflook en de rest van de currypasta zachtjes 2 min in het bakvet.
Schep de aardappelstukken erdoor, leg de kipkarbonades ertussen en bak alles, afgedekt 15 min op zacht vuur.
Schep de boontjes en de worteltjes erdoor en voeg de kokosmelk toe.
Breng alles aan de kook en stoof het gerecht, afgedekt, in nog 15 min zachtjes gaar.
Breng op smaak met peper en zout en strooi de koriander of peterselie erover.

Bron: kookboek AH aardappels

Ovenschotel met aubergine

6 personen 11433

Benodigdheden
6 el olie
1 sjalotje, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
3 aubergines
100 g oude kaas, geraspt
1 pak aardappelschijfjes (750 g)
ovenschaal (inhoud 2 liter), ingevet
grillpan

Bereiding
Verwarm een el olie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de sjalot en knoflook lichtbruin.
Roer de tomatenblokjes erdoor.
Laat een half uur zachtjes doorkoken met de deksel erop.
Snijd de aubergine in 6-9 dunne plakken (de buitenste plakken met schil gebruik je niet).
Bestrooi de plakken met een beetje zout.
Bestrijk de plakken aubergine dun met olie en grill ze aan weerszijden.
Bestrooi ze met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 220 C.
Verdeel een el tomatensaus over de bodem van de ovenschaal en leg er een laag aubergine op.
Bestrooi met kaas.
Leg de helft van de aardappelschijfjes erop en bestrooi met zout, peper en kaas.
Leg hierop weer een el tomatensaus, een laagje aubergine en kaas.
Hierop de rest van de aardappelschijfjes, zou, peper, kaas en een el tomatensaus.
Leg bovenop een laag aubergine en een laatste dikke laag kaas.
Plaats de ovenschotel 30 min in de oven.

Bron: Allerhande