Archive for 26 maart 2025

Zoete andijviestamppot met ananas

4 personen

Benodigdheden
1250 gr kruimige aardappelen
1 snufje zout
500 gr andijvie
1 rookworst (naar keuze, ik gebruik Gelderse rookworst)
1 blik ananasstukjes
2 dl warme melk
eigen toevoeging: spekreepjes
eigen toevoeging omdat manlief dat lekker vindt: blokjes kaas

Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in ca 20 min gaar.
Snijd ondertussen de andijvie in dunne reepjes, was de groenten en laat goed uitlekken.
Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de ananas uitlekken.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en schep in gedeelte andijvie er door.
Verwarm de stamppot al omscheppend op een laag vuur.
Voeg de ananasstukjes en zo veel van de melk toe dat een smeuige stamppot ontstaat.
Snijd de rookworst in plakjes en verdeel over de stamppot.
Eigen toevoeging: bak de spekreepjes en serveer deze bij de stamppot.
Eigen toevoeging: snijd kaas in blokjes en roer deze door de stamppot.

Bron: Jumbo.com

Plaattaart met zoete aardappel

3 personen

Benodigdheden
1 rol vers bladerdeeg
400 gr zoete aardappel
125 gr geitenkaas
2 el melk
1 kneep honing
1 snuf gedroogde tijm
1 handje pecannoten
1 kleine rode ui
1 handje verse peterselie
40 gr gedroogde tomaatjes

Bereiding
Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Was en schil de zoete aardappelen.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Snijd het deeg 1 cm langs de rand in met een mesje.
Snijd het dus net niet helemaal door.
Prak 2/3 deel van de geitenkaas fijn en meng met de melk, honing, peper, zout en tijm.
Verdeel het geitenkaarsmengsel binnen de lijnen van het bladerdeeg.
Snijd de zoete aardappel in dunne plakjes van ca 1 a 2 mm dik (niet te dik, anders worden ze niet goed gaar).
Leg deze daksgewijs over het bladerdeeg met smeersel.
Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en hak de pecannoten grof.
Snijd de rode ui in halve ringen of in stukjes.
Verdeel de tomaatjes, ui, pecannoten en overige geitenkaas over de zoete aardappel.
Besprenkel met een beetje olijfolie en bak de plaattaart met zoete aardappel ca 20 a 25 min in de oven tot deze gaar is.
Hak de peterselie grof en bestrooi de plaattaart hiermee.

Lekker met soep en/of een salade.

Bron: Leukerecepten.nl

Lemon bars

15 stuks

Benodigdheden

Voor de koekbodem:
240 gr ongezouten roomboter
100 gr fijne kristalsuiker
260 gr bloem

Voor de citroenlaag:
300 gr fijne kristalsuiker
30 gr bloem
4 eieren
2 biologische citroenen (sap en rasp)

Ovenschaal van ong 20 x 30 cm of 25 x 25 cm

Bereiding
Begin met het maken van de koekbodem.
Doe de boter, suiker en bloem in een kom en mix tot een mooi deeg.
Bekleed je bakvorm met bakpapier.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
Druk stevig aan.
Bak de koekbodem goudbruin in 25 min op 180C.
Terwijl de koekbodem in de oven staat, kun je gelijk verder met de citroenlaag.
Doe alle ingrediĆ«nten (je hebt ong 100 – 120 ml citroensap nodig) in een kom en roer met een garde tot de suiker is opgelost.
Laat het mengsel rusten tot de koekbodem klaar is.
Haal de goudbruin gebakken bodem uit de oven en giet het citroenmengsel er overheen.
Schuif de bakvorm weer terug in de oven.
Bak de lemon bars in 20-25 min op 180 C.
De citroenlaag moet stevig zijn, maar niet keihard.
Laat de citroen koek volledig afkoelen voordat je hem in blokjes snijdt.
Strooi er voor het serveren nog wat poedersuiker overheen, zo zien ze er gelijk mooier uit (eigen aanpassing: ik heb laat de poedersuiker achterwege).

Bron: Laura’s bakery

Pasta met garnalen en knoflook

4 personen

Benodigdheden
400 gr spaghetti
100 gr gezouten roomboter
2 teentjes knoflook, geperst of geraspt
1 gesnipperde ui
3 fijngesneden roma tomaten
400 gr wokgarnalen met knoflook
sap van een halve citroen
0,5 tl chilivlokken
verse peterselie

Bereiding
Kook de pasta in water met een flinke snuf zout volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verhit in een hapjes of grote koekenpan de boter.
Fruit in de gesmolten boter de ui met de geperste knoflookteentjes glazig.
Voeg de fijngesneden tomaten en de chilivlokken toe en bak het geheel op een middelmatig vuurtje ongeveer 5 min aan.
Roer tenslotte de garnalen erdoor en verhit tot deze roze zijn.
Voeg de citroensap en verse peterselie toe.
Schep de pasta rechtstreeks uit het kokende water in de pan met de garnalen.
Het is niet erg als je kookvocht meeneemt, dit zorgt juist voor een lekkere saus.
Breng ten slot op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra chilivlokken.

Bron: funkyfoodbyniki.nl

Mijn eigen inbreng: ik de de toematen liever in een steelplan verwarmen, daar de peterselie bij en dan pureren tot een lekkere saus.
De pasta, garnalen en saus serveer ik dan apart.
Chilivlokken laat ik achterwege.

Cranberry-sinaasappel yoghurtcake

12 plakjes

Benodigdheden
200 gr bloem
2 tl bakpoeder
snuf zout
200 gr fijne kristalsuiker
2 tl sinaasappelrasp
200 gr Griekse yoghurt
4 eieren
2 el sinaasappelsap
100 gr zonnebloemolie
150 gr gedroogde cranberry’s

Glazuur (ik ben zelf niet zo fan van de glazuur, zonder glazuur is de cake ook lekker)
100 gr poedersuiker
2-3 el sinaasappelsap

Bereiding
In een kom doe je de bloem, bakpoeder, zout, suiker en sinaasappelrasp.
Roer door elkaar.
In een tweede klop je de Griekse yoghurt, eieren, sinaasappelsap en zonnebloemolie door elkaar.
Giet bij het bloemmengsel en roer door tot de droge ingrediƫnten zijn opgenomen.
Voeg de cranberry’s toe en spatel gelijkmatig door het beslag.
Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak in 55-60 min op 175C (boven- en onderwarmte).
Eenmaal afgekoeld maak je een glazuur door poedersuiker en sinaasappelrasp door elkaar te roeren, giet over de cake.

Bron: Laurasbakery.nl

Tomaten-paprikasoep met balletjes

4 personen

Benodigdheden
750 gr romatomaten
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
15 gr verse basilicum
295 gr gegrilde rode paprika’s in pot
2 el olijfolie
1 el tomatenpuree
500 ml water
275 gr rundersoepballetjes (ik doe geen balletjes)
125 gr creme fraiche

Bereiding
Snijd de tomaten en uien in kwarten en de knoflook in plakjes.
Haal de blaadjes van het basilicum en snijd de stelen grof.
Laat de gegrilde paprika uitlekken.
Verhit ondertussen de olie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook 2 min.
Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min mee.
Voeg de tomaten, paprika’s, de steeltjes van het basilicum en het water toe.
Breng aan de kook en laat 10 min op laag vuur koken.
Neem de pan van het vuur, doe de helft van de basilicumblaadjes erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg de soepballetjes toe en kook nog 5 min.
Verdeel de soep over de kommen en serveer met een lepel creme fraiche en de rest van de basilicum.

Bron: Allerhande