Archive for 2 januari 2010

Kip met zelfgemaakte abrikozen-cranberryvulling

4 personen

Benodigdheden
400 g bospeen in kleine stukken
zout en peper
1 Jumbo Exclusief Volwaard Kip
olijfolie
1 kg krieltjes ongeschild
1 rasp van schil van sinaasappel
75 g boter gesmolten
2 eieren geklutst
1 bakje Jumbo Smaakmakers garneeramandelen
1 theelepel kaneel
sap van citroen
0,5 eetlepel bruine suiker
6 boterhammen vers wit broodkruim (NH: of paneermeel)
200 g cranberry’s grof gehakt
300 g gedroogde abrikozen

Bereiding
Maak eerst de vulling.
Wel hiervoor de abrikozen 20 minuten in warm water.
Voeg de cranberry’s, het citroensap en de suiker toe aan de abrikozen en breng aan de kook.
Laat 20 minuten heel zachtjes koken.
Giet af in een vergiet en vang het sap op.
Hak het mengsel grof en meng met het broodkruim, de amandelen, de kaneel, de sinaasappelschil, de boter en de eieren.
Breng op smaak met peper en zout.
Bind het geheel tot een stevige massa met wat van het opgevangen sap.
Verwarm nu de oven voor op 200°C.
Bestrooi de kip ruim met peper en zout, bestrijk met olijfolie en doe de vulling erin.
Leg de kip in een grote ovenschaal en schuif die in het midden van de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
Bak de kip met vulling in ongeveer 1,5 uur gaar.
Sprenkel nu wat olijfolie over de krieltjes en bospeen.
Bedek alle groenten met een laagje olie.
Leg een half uur voor het einde van de kooktijd de groenten vlak naast de kip in de oven.
In 30 minuten bakken deze mooi gaar en goudbruin.
Serveer met salade met blauwaderkaas en abrikozen (NH: niet nodig).

Bron: Jumbo

Kersttulband

Benodigdheden
100 g blanke rozijnen
100 g donkere rozijnen
100 g sukade (NH: of meer rozijnen ipv sukade)
250 g zelfrijzend bakmeel
250 g zachte boter
200 g witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
4 grote eieren
poedersuiker
tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 175 °C.
In kom rozijnen en sukade omscheppen met 1-2 el bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem.
De rest van jet bakmeel boven een andere kom zeven.
In een beslagkom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ongeveer 10 min tot crèmekleurige, romige massa kloppen.
Eieren een voor een erdoor kloppen; pas volgend ei toevoegen als het vorige helemaal door botermengsel is opgenomen.
Zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toevoegen en met spatel luchtig door beslag mengen. Rozijnen en sukade ook luchtig erdoor spatelen.
Beslag overdoen in tulbandvorm en bovenkant gladstrijken. Vorm op rooster in het midden van de oven schuiven en tulband in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar bakken (erin gestoken satéstokje komt er dan droog uit).
Tulband uit oven nemen en 10 min in vorm laten afkoelen.
Rand van tulband voorzichtig met vingertoppen losmaken, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt.
Rooster op vorm leggen, vorm en rooster samen keren en vorm voorzichtig verwijderen.
Tulband op rooster verder laten afkoelen.
Voor serveren tulband op schaal zetten en royaal bestuiven met poedersuiker.

Bron: Allerhande

Witlof-aardappeltaart

4 personen

Benodigdheden

2 el olijfolie
5 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
500 g aardappelen, geschild
600 g witlof
1 ui, gesnipperd
3 eieren, losgeklopt
1 beker slagroom (250 ml)
1 pakje gerookt ontbijtspek (125 g, plakjes)
ronde ovenschaal of springvorm (24/26 cm doornsee)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Vet de vorm in met 1 el olie, bekleed met het deeg.
Druk de plakjes goed tegen elkaar aan.
Snijd de aardappelen in plakken van 1 cm dik.
Kook deze 10 min in water met zout.
Laat uitlekken en afkoelen.
Snijd de onderkant van het witlof, verwijder de harde kern en haal de blaadjes los.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort.
Voeg het witlof toe en bak al omscheppend 8 min.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de eieren, de slagroom, peper en zout in een kom.
Meng het witlof en de aardappelen erdoor en schep in de vorm.
Bedek met het spek.
Bak de taart 35 min in het midden van de oven.
Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.

Bron: Allerhande