Archive for 30 mei 2008

Custard met taartkruimels

4 personen

Benodigdheden
100 gr appelkruimeltaartmix
1 el halfvolle melk
25 gr Bak & Braad
25 g custardpoeder
350 ml halfvolle melk
5 g zoetstof
2 appels
snufje kaneel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Vermeng de appelkruimeltaartmix met de Bak & Braad zodat er een korrelig deeg ontstaat.
Voeg als laatste de melk toe en roer dit nog even door elkaar.
Meng onder voordurend roeren de melk, custard en zoetstof door elkaar en breng dit al roerend aan de kook.
Neem de pan van het vuur.
Snijd de appel in kleine stukjes en meng dit met de kaneel.
Verdeel de stukjes appel over 4 vuurvaste schaaltjes.
Giet de nog warme custard over de appel en bestrooi de schaaltjes met de deegkruimels.
Plaats de schaaltjes in het midden van de voorverwarmde oven en laat het in circa 25 min goudbruin en gaar worden.

Tip: Voor een snelle variant kun je ook 4 bastogne koekjes verkruimelen.
Verdeel dan de appel en de custard over 4 schaaltjes en laat deze afkoelen.
Voor het serveren de koekkruimels over de schaaltjes verdelen.

NH: Het is nog lekkerder om zelf het kruimeldeeg te maken.
In plaats van de eerste drie ingredienten genoemd bij bovenstaande benodigdheden gebruik je:
100 g bloem
50 gr boter
50 g suiker
snufje zout
Deze ingredienten kneed je met je vingers door elkaar tot een kruimelig deeg.

Bron: Lekker in je vel met Sonja!

Spaghetti

4 personen 11657

Benodigdheden
1 ui, fijngesnipperd
6 el olijfolie + scheutje
1 courgette, in stukjes
1 gele en 1 rode paprika, in stukjes
3 stengels bleekselderij, in stukjes
2 blikken tomaat (a 400 g)
400 g rundergehakt
1 el verse basilicumpesto op oliebasis
1 tl verse knoflook op oliebasis (NH: of verse uitgeknepen knoflook of knoflookpoeder)
enkele blaadjes basilicum
400 g spaghetti
stuk grana padano (kaas)

Bereiding
Fruit de ui in 3 el olijfolie, voeg de rest van de groenten toe en bak het geheel enkele minuten op middelhoog vuur.
Schep af en toe om.
Voeg de bliktomaten met sap en zout en peper naar smaak toe.
Meng het gehakt met de basilicumpesto en de knoflook, wat fijngesneden basilicum en peper naar smaak.
Draai er balletjes van en braad ze in 3 el olijfolie 10 min op laag vuur.
Doe ze in de saus en laat ze 15 min sudderen.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
Giet af en voeg er een scheutje olijfolie aan toe.
Verdeel de spaghetti over 4 borden en schep de saus erover.
Garneer met wat geraspte grana padano en wat blaadjes basilicum.
Lekker met een groene salade.

Bron: Allerhande

Appel-frambozen plaatkoek

24 stuks 11663

Benodigdheden
250 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr witte basterdsuiker
zout
240 gr koude boter,in stukjes
1 ei
2 el melk
140 gr tarwebloem
100 gr lichte basterdsuiker
3 appels , geschild en grof gehakt
1 bakje frambozen á 125 gr , schoongemaakt
2,5 el kristalsuiker
0,5 tl kaneelpoeder
2,5 el geschaafde amandelen
poedersuiker
Bereiding
Kneed een soepel deeg van het bakmeel,de witte basterdsuiker,een mespunt zout,100 gr boter,het ei en de melk.
Leg het deeg in de lage bakvorm en laat het in de koelkast ongeveer 30 min opstijven.
Wrijf intussen de bloem met de basterdsuiker, de rest van de boter en een mespunt zout tot een kruimig mengsel.
Verdeel de stukjes appel en de frambozen over het deeg in de bakvorm.
Strooi er de kristalsuiker en het kaneelpoeder over.
Strooi het kruimelmengsel en de geschaafde amandelen erover zodat alles goed bedekt is.
Bak de plaattaart 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).
Breng daarna de temperatuur terug tot 175 graden en dek de taart af met aluminiumfolie.
Bak hem afgedekt nog 5 min.
Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur.
Stuif er poedersuiker over en snijd de taart in stukjes.

Bron: Allerhande

Lentesalade

4 personen

Benodigdheden
1 struik bleekselderij
3 lenteuitjes
250 g champignons
150 g 30+ kaas
4 augurkjes
2 el pijnboompitjes
2 el tomatenketchup
scheutje ketchup (NH: alleen ketchup ook voldoende)
2 el halfvolle mayonaise
2 el magere yoghurt
peper
stokbrood of rijst

Bereiding
Snijd de bleekselderij in kleine stukjes en blancheer het 5 min in kokend water.
Halveer ondertussen de champignons en bak ze vervolgens in een el olijfolie.
Laat de champignons en de bleekselderij afkoelen.
Snijd de 30+ kaas in blokjes en lente-uitjes en de augurken in kleine stukjes.
Maak een sausje van de halfvolle mayonaise, een klein scheutje ketchup, 2 el yoghurt en wat vers gemalen peper.
Vermeng de groente met de kaas, augurk, lente-ui en de pijnboompitjes in een schaal.
Sprenkel er wat saus overheen.
Lekker als maaltijdsalade met stokbrood of rijst.

Bron: Lekker in je vel met Sona!

Asperges met gebakken zalmfilet

4 personen

Benodigdheden
400 g zalmfilet
240 g pasta (NB: bv vlindertjes, fuesily, tagliatelle)
650 g asperges
150 ml sinaasappelsap
4 el halfvolle mayonaise
1 el olijfolie
10 g bieslook
zout en peper

Bereiding
Kook in ruim kokend water de pasta gaar.
Schil de asperges en kook ze in een andere pan.
Bestrooi de zalmfilet met peper en bak ze aan weerszijde bruin in een el olijfolie.
Verwarm ondertussen de sinaasappelsap en laat het een paar minuten koken, zodat het ietsje indikt.
Schep vervolgens de halfvolle mayonaise en de bieslook er doorheen.
Giet de pasta af en leg de gare asperges op een bord met de pasta er overheen.
Leg de zalmfilet er boven op en giet dan de sinaasappelsaus over de zalm.

Bron: Lekker in je vel met Sonja

Asperges op z’n Limburgs

4 personen

Benodigdheden
1 a 1/2 kg witte asperges
zout
mespunt suiker
1 zak pondje kriel
4 eieren
1 dl vleesbouillon (van tablet)
250 g beenham, dikke plakken
125 g roomboter
nootmuskaat

Bereiding
Snijd het onderste stuk van de asperges, schil de asperges en kook ze in water met zout en de suiker in ca 12 min beetgaar.
Kook intussen in een aparte pan de aardappeltjes in water met zout in ca 12 min gaar.
Kook ook de eieren in ca 8 min hard.
Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze.
Schenk de bouillon in een brede pan, leg de plakken ham erin en verwarm ze op een zacht vuurtje.
Smelt de boter in een ander pannetje.
Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken en verdeel ze over 4 (warme) borden.
Leg de aardappeltjes erbij en drapeer de plakken ham ernaast.
Halveer de eieren en leg ze op de borden.
Serveer de boter en de nootmuskaat apart erbij.

Tip: Maak met de vork het ei fijn en meng het met wat boter en nootmuskaat naar smaak.
Doop de asperge in het ei.

Bron: ‘Asperges, vertrouwd klassiek, lekker anders’

Witlofsalade met belegen Goudse

bijgerecht, 4 personen

Benodigdheden
2 el rozijnen
2 ananasschijven (uit blik) (NH: 1 banaan of 250 g druiven zijn ook lekker!)
50 g walnoten
150 g belegen Goudse kaas
4 el Bulgaarse yoghurt (NH: of Griekse yoghurt)
1 el citroensap
1 tl suiker
1 el mayonaise
1 tl kerriepoeder
zout en versgemalen peper
4 struiken witlof

Bereiding
Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
Snijd de ananas (NH: of banaan of druiven) in stukjes.
Hak de walnoten grof.
Snijd de kaas in blokjes.
Maak een saus van de yoghurt, het citroensap, de suiker, de mayonaise, het kerriepoeder, zout en peper.
Maak de witlof schoon en snijd de struiken in smalle ringetjes.
Doe de witlof in een schaal en meng de rozijnen, de ananas (NH: of banaan of druiven), de walnoten en de kaas erdoor.
Lepel tot slot voorzichtig de saus erdoor.

NH: bovenstaand recept kan ook als maaltijdsalade voor 2 personen.
Doe er dan eventueel wat hamblokjes of hamreepjes bij.
Serveer de maaltijdsalade met stokbrood.

Bron: Spelen met salades

Gevulde paprika’s uit de oven

4 personen 11651

Benodigdheden
4 rode paprika’s
2 lente-uitjes
2 teentjes knoflook
2 tomaten
175 g rundergehakt
1 bol mozarella kaas
1,5 dl groentebouillon
2 tl oregano
4 el tomatenketchup

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de bovenkant van de paprika’s af (2 cm vanaf de steel) en snijd het vruchtvlees van de bovenkant in kleine blokjes.
Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd een een dun plakje van de onderkant, zodat de paprika’s goed blijven staan.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de knoflook en tomaten in kleine blokjes.
Verwarm olie in de pan en roerbak hierin de groenteblokjes op een hoog vuur.
Voeg na 3 min het gehakt toe en schep dit door het groentenmengsel.
Snijd de bol mozarella in kleine blokjes en roer deze, van het vuur af, door het groentenmengsel.
Maak de vulling op smaak af met versgemalen peper, zout en oregano.
Vul hier de paprika’s mee en doe op iedere paprika een el ketchup.
Smeer een ovenschaal in met olie.
Zet de gevulde paprika’s erin en schenk de bouillon erbij.
Plaats de paprika’s in het midden van de oven en laat ze ca 25 min gaar worden.

Tip: vervang de mozarella en tomatenketchup door een mengsel van geraspte kaas en paneermeel, en bestrooi hier de bovenkant van de paprika’s mee.

Bron: Allerhande

Gestoomde tong met wortel en bosui

4 personen

Benodigdheden
4 tongfilets
2 el limoensap
4 el sojasaus
1 grote winterpeen
2 zakjes bosui (a 3 stuks)
2 el platte peterselie (schaaltje, 20 g), fijngesneden

Bereiding
Spoel de tongfilets af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Klop het limoensap los met de sojasaus en marineer de vis hierin.
Schil de peen met een dunschiller, snijd hem in de lengte in plakken en snijd deze in dunne repen.
Verwijder het donkergroene stuk van de bosuitjes en snijd de rest in de lengte met een scherp mes in repen.
Leg de vis in een stoommandje of een vergiet boven een pan kokend water.
Verdeeld de repen groenten erover.
Stoom de groenten en vis in 5-10 min gaar.
Schep de groenten op 4 borden en leg hier voorzichtig de tongfilets op.
Strooi er naar smaak zout, peper en peterselie over.
Lekker met rijst en peultjes.

Bron: Allerhande

Kruidkoek

16 plakken 11660

Benodigdheden
250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
250 g bruine basterdsuiker
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemalen nootmuskaat
225 ml melk
100 g gedroogde abrikoos, in stukjes
1 zakje gepelde ongezouten pistachenoten
1 zakje geschaafde amandel
tulbandvorm of cakevorm (inhoud 1,5 liter), ingevet

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Meng in een grote kom het bakmeel met de suiker, kaneel, de kruidnagel en de nootmuskaat en roer er de melk door tot een cakebeslag.
Schep er daarna de abrikoos en de pistachenoten door.
Bestrooi de bakvorm met amandelschaafsel en schep het beslag erin.
Bak de kruidkoek 45 min in het midden van de oven.

Bron: Allerhande

« Older Entries