Archive for 29 februari 2012

Spaghetti met markreel

4 personen

Benodigdheden

500 g spaghetti
190 g (1 blikje) makreel in zonnebloemolie
2 tenen knoflook, ongepeld
1 el kappertjes, uitgelekt
46 g (1 blikje) ansjovisfilets in olijfolie
20 g (1 bakje) peterselie
8 zwarte olijven, zonder pit
1 tl kaneel
400 g (1 blik) tomatenblokjes
1 tl suiker
3 trostomaten, in parten
olijfolie extra vierge
150 g (1 pakje) makreelfilet peper (NH: ik niet gedaan)
1 citroen, in parten

Bereiding

Kook de spaghetti.
Verhit de olie uit het blikje markeel op middelhoog vuur in een koekenpan.
Pers de knoflook erboven.
Voeg de kappertjes en ansjovis toe.
Snijd de petersielie fijn, doe de steeltjes erbij en houd de blaadjes apart.
Roerbak 2 min.
Verwijder het vel van de markeel uit blik en voeg de markreel en de olijven toe.
Maak de vis klein met een spatel en roer de kaneel, tomatenblokjes en suiker erdoor.
Laat 5 min koken op laag vuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Giet de spaghetti af, maar vang een kopje kookvocht op.
Schep de spaghetti voorzichtig door de vissaus.
Meng 3/4 van de peterselieblaadjes, de tomaat en een beetje olie erdoor.
Verdun de saus eventueel met wat kookvocht.
Schep de spaghetti in een schaal en verdeel de makreelfilet peper in stukken erover.
Bestrooi met de rest van de peterselie.
Serveer met de parten citroen.

Bron: Allerhande

Italiaanse 4 kleuren stamppot

4 personen

Benodigdheden
800 g aardappels
500 g broccoli
2 rode paprika’s
100 g zongedroogde tomaten
125 g mozzarellablolletjes
2 eieren
1 groentebouillon blokje
olijven
Italiaanse worstjes

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in vieren.
Kook de aardappels in ca 15 min gaar.
Kook de eieren in 6-8 min hard.
Laat de eieren schrikken en pel ze.
Maak de broccoli schoon en snijd in kleine roosjes.
Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijst en snijd in blokjes.
Kook de broccoli met paprika in ca 3 min beetgaar.

Uienjus:
Pel de uien en snijd in ringen.
Pel de knoflook en snijd fijn.
Breng 200 ml water aan de kook en los hierin het groentebouillon blokje op.
Verhit olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook totdat deze glazig zijn, voeg de bloem toe en gaar deze onder constant roeren in ca 3 min.
Schenk de bouillon tot op het uienmengsel.
Laat inkoken tot een mooi gebonden saus.
Breng op smaak met zout en peper.

Laat de olijven uitlekken.
Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en bewaar het vocht.
Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
Laat de mozzarellablokjes uitlekken.
Hak de eieren fijn.
Stamp de aardappels fijn.
Roer het ei, broccoli, paprika, olijven, zongedroogde tomaten en mozzarella door de stamppot.
Maak smeuig met de olie van de zongedroogde tomaten en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Bron: 24Kitchen (via Mariska Dorland)

Tagliatelle met zalm, tomaat en basilicum-roomsaus

4 personen

Benodigdheden
400 g tagliatelle
200 ml creme fraiche, kookroom of kruidenroomkaas
2 blikjes (rode) zalm, uitgelekt (NH: of verse zalm!!)
8 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
4 el groene pesto (NH: of rode pesto)
zout en versgemalen peper
1 bakje cherrytomaatjes, gehalveerd

Bereiding
Kook de tagliatelle beetgaar.
Verwarm intussen de creme fraiche met zalm, tomaat en pesto.
Schep eerst de uitgelekte pasta door deze saus en daarna de cherrytomaatjes.

Bron: Allerhande