Archive for 31 mei 2009

Prei-visschotel uit de oven

2 volwassenen, 1 peuter en 1 baby vanaf 9 maanden

Ingredienten
400 g winterpeen, in plakjes
1 zak zoutvrije aardappelschijfjes (450g) (NH: of zelf aardappelschrijfjes maken, dat is veel lekkerder!)
500g kabeljauwfilet
1 fles kookroom light (250 ml)
100 g gemalen kaas (zakje 175g)
1 prei, gewassen
1 el vloeibare braadboter
1 sinaasappel, geperst
1 ovenschaal, ingevet
2 eenpersoonsovenschaaltjes, ingevet

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de wortelplakjes in ca 5-7 min beetgaar.
Bedek intussen de bodem van de kleine ovenschaaltjes met de voorgekookte aardappelschijfjes.
Giet de wortelplakjes af en leg op de aardappelschijfjes een laagje wortel en een stukje kabeljauw (ca 25 g per schaaltje).
2. Meng de kookroom met de gemalen kaas (houd 1 el room achter).
Giet een derde van dit mengsel over de kleine schaaltjes.
3. Breng de rest van het room-kaasmengsel op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Leg in de grote ovenschaal een laag aardappel, daarop een laag wortel en daarop de kabeljauwfilet.
Giet hierover de rest van het room-kaasmengsel.
Zet alle ovenschalen ca 20 min in de oven.
De kleine schaaltjes zijn 5 min eerder gaar.
4. Snijd intussen de prei in 3 grove stukken van ca 10 cm en snijd deze stukken in repen.
Verhit 1 el braadboter in een pan en bak de preirepen 1 min.
Blus af met het sinaasappelsap en 1 el kookroom en stoof nog 10 min op laag vuur met de deksel op de pan.

Voor de baby: Volg stap 1 en 2.  Prak de aardappelschijfjes, de wortel en de vis fijn.

Bron: Allerhande

Lasagne

4 personen

Benodigdheden
2 el olie
400 g gehakt half-om-half
1 teen knoflook, fijngesneden
2 uien, fijngesneden
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 courgette, in kleine blokjes
1 mespunt gedroogde tijm
1 bakje ricotta (250 g)
1 zakje geraspte jong belegen kaas (175 g)
8 lasagnevellen
cake- of broodblik (ca 26 cm), ingevet (NH: een ovenschaal gaat ook prima)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit de olie in een grote braadpan, schep het gehakt erbij en bak het op hoog vuur tot het bruin kleurt en rul uit elkaar valt.
Schep de knoflook en de ui erbij en bak deze mee tot ze glazig zien.
Schep de tomatenblokjes, de courgette en de tijm bij het gehakt en laat het geheel nog 10 min zacht doorkoken.
Breng de saus op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Meng de ricotta met de helft van de geraspte kaas en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Schep wat tomatensaus  in het cake- of broodblik en leg er 2 lasagnevellen op.
Schep hierop de helft van de ricotta en leg hier weer een laag lasagnevellen op en een laag tomatensaus.
Vervolgens een dun laagje kaas, een laag lasagnevellen en de rest van de ricotta.
Daarna weer een laag lasagnevellen, een laag tomatensaus en ten slotte een laag kaas.
Bak de lasagne in 50 min goudbruin en gaar.

Bron:  Allerhande

Asperge met zalm en dilleroom

4 personen (voorgerecht) of 2 personen (hoofdgerecht)

Benodigdheden
500g witte asperges
5 el dille, fijn gesneden
1/2 beker zure room (a 125 ml)
200 g gerookte zalm

Bereiding
Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachige uiteinden.
Kook de asperges 10 min in een ruime pan met kokend water, zou en nootmuskaat naar smaak.
Draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 min in het hete kookvocht rusten.
Roer het grootste gedeelte van de dille (bewaar een beetje voor de garnering) door de zure room, breng op smaak met zout en peper.
Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en laat ze uitlekken.
Rol om elke asperge een plakje zalm en verdeels ze over 4 borden.
Serveer de dilleroom ernaast en bestrooi met de rest van de dille.
Lekker met een paar krieltjes.

Bron: Allerhande

Gegratineerde pastaschotel

4 personen

Benodigdheden
300 g pasta (bv pipe)
250 g cherry tomaten, in kwarten gesneden
1 bakje basilicum (15 g), grof gesneden
3 bosuitjes, in ringen gesneden
zout en (versgemalen) peper
150 g geraspte 20+ kaas

Bereiding
Kook de pasta gaar.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175C.
Schep de gekookte pasta om met de cherry tomaten, basilicum en bosuitjes.
Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Schep de pasta in een ovenschool.
Strooi er de kaas over.
Gratineer de pastaschotel 15 min in de oven.
Lekker met een groene salade.

Bron: Allerhande

Kip met groenten uit de oven

4 personen

Benodigdheden
1 (scharrel)kip of maiskip
zout en versgemalen peper
2 citroenen
2 teentjes knoflook
3 takjes tijm
3 rode uien, gepeld en in partjes
1 tl paprikapoeder
4 el olijfolie
1 rode paprika, in brede repen
250 g knolselderij
1 courgette, in grove stukken
2 grote aardappelen, met schil in parten
cocktailprikkers
braadslee

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Bestrooi de kip aan de binnenkant met zout en peper.
Boen de citroenen schoon onder heet water.
Pers één citroen en snijd de andere in stukken.
Pel de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes.
Vul de buikholte van de kip met de stukken citroen, de plakjes knoflook, 1 takje tijm en de helft van de partjes rode ui.
Steek de opening dicht met de prikkers.
Meng de paprikapoeder door de olijfolie en voeg zout en peper toe.
Leg de kip in de braadslee en bestrijk deze met het oliemengsel.
Braad de kip 20 min in het midden van de oven.
Verdeel daarna paprika, knolselderij, courgette en aardappelen en de rest van de tijm en ui rond de kip.
Sprenkel de rest van de olie en het citroensap erover en braad de kip met de groenen in 40 min bruin en gaar.
Schep de groenten af en toe om en bedruip de kip dan met het braadvocht.

Tips:
Vervang de tijm door rozemarijn of gemengde Italiaanse kruiden.
Neem in plaats van stukken citroen eens partjes sinaasappel.

Bron: Allerhande.

Chocolade-sinaasappelmousse met bitterkoekjes

6 personen

Benodigdheden
2 el maizena
600 ml sinaasappelsap (bij voorkeur vers geperst)
3 el poedersuiker
200 g pure chocolade, in stukjes
300 ml slagroom
12 bitterkoekjes
bakpapier, ingevet

Bereiding
Meng de maizena met 3 el sinaasappelsap en roer het tot een egaal papje.
Doe de rest van het sinaasappelsap en de suiker in een steelpan en breng deze aan de kook.
Laat het mengsel daarna ongeveer 1 min zachtjes pruttelen.
Roer het maizenapapje door het sinaasappelsap en breng het al roerende weer aan de kook totdat het glanst en iets indikt.
Voeg de chocolade toe en neem de pan van de warmtebron.
Roer totdat de chocolade geheel gesmolten is.
Dek de pan af met een stuk ingevet bakpapier om velvorming te voorkomen.
Laat het chocolademengsel helemaal afkoelen en roer het regelmatig door.
Klop de slagroom stijf en schep deze door het afgekoelde chocolademengsel.
Verdeel de bitterkoekjes over 6 dessertschaaltjes of hoge glazen.
Verdeel de chocolademousse over de schaaltjes, dek ze af en zet ze 3 uur in de koelkast.

Bron: Allerhande

Chocolade-cakerol met advocaatcreme

8 personen

Benodigdheden
150 g pure of melkchocolade, in stukjes
2 el water
6 eieren
175 g witte basterdsuiker
3 el bloem
1 el cacaopoeder
Voor de vulling:
300 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 zakje slagroomversteviger
5 a 6 el advocaat
Voor de garnering:
poedersuiker
chocoladevlokken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Smelt de chocolade samen met het water au bain-marie of in de magnetron op 40 Watt.
Laat het daarna ongeveer 15 min afkoelen, en roer het chocolademengsel regelmatig door.
Doe de eieren en de suiker in een kom en klop 10 min totdat het mengsel licht en schuimig is.
Blijf kloppen en schep de gesmolten en afgekoelde chocolade er voorzichtig bij.
Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het chocolademengsel en spatel het erdoor.
Giet dit beslag op de bakplaat en bak de cake 12 min.
Keer de cake op een nieuw (met poedersuiker) bestrooid vel bakpapier en trek het andere papier er voorzichtig af.
Laat de cake bijna helemaal afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom samen met de vanillesuiker en de slagroomversteviger totdat deze lobbig wordt.
Meng de advocaat er lepel voor lepel door.
Verdeel de advocaatvulling gelijkmatig over de cake.
Rol de cake daarna, met behulp van het bakpapier op.
Bestrooi de bovenkant van de rol met poedersuiker en de chocoladevlokken.

Bron: kookblaadje Jumbo