Archive for 31 augustus 2007

Pittige hutspot met notenkorstje

4 personen

Benodigdheden
60 g gemengde noten (gezouten)
500 g aardappels
1 rookworst
1 (gedroogd) Spaans pepertje
vloeibare magarine
1 pak Top’s Vers panklare gesneden hutspot (500 g)
1 el afgestreken kerriepoeder
1 dl kippenbouillon (van tablet)
zout
2 el paneermeel

Bereiding
Hak de noten fijn.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
Snijd de rookwordt in plakjes.
Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd hem in stukjes.
Verhit 2 reepjes vloeibare  margarine in een pan.
Wacht tot de grote bellen verdwenen zijn en bak de hutspotgroenten met de kerrie en Spaanse peper ca 5 min op laag vuur tot de uiten lichtbruin en zacht zijn.
Voeg de bouillon toe en laat alles afgedekt ca 20 min zachtjes stoven.
Kook intussen de aardappels gaar in water en zout.
Verhit de oven voor op 250C (heteluchtoven 230C).
Giet de aardappels af en stamp ze met de hutspotgroenten en bouillon tot een smeuige stamppot.
Vet een ovenschaal in en schep hier de helft van de hutspot in.
Verdeel de plakjes rookworst erover en bedek met de rest van de hutspot.
Meng de noten met het paneermeel en bestrooi de schotel hiermee.
Besprenkel met vloeibare magarine en laat het korstje in ca 10 min in de oven goudbruin worden.

Bron: internet

Spruitenstamppot met appel en spekjes

4 personen

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
4 appels (bv Elstar of Jonagold) geschild en in stukken
1 zak spruiten (500 g)
2 el olie
250 g gerookte spekblokjes
150 ml melk
50 g boter

Bereiding
In pan met flinke bodem aardappels en appels samen in ca 20 min gaar koken.
Spruiten schoonmaken en halveren.
In wok olie verhitten en spek in 3-4 min  knapperig bakken.
Op keukenpapier laten uitlekken.
Spruiten in spekvet 5 min roerbakken.
Scheutje water toevoegen en spruiten in nog 5 min gaar laten worden.
Spek erdoor scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
Melk zachtjes verwarmen.
Aaardappels en appels afgieten en met warme melk en boter tot puree stampen.
Spruiten erdoor mengen.
Stamppot op smaak brengen met zout en peper en over vier borden verdelen.
Lekker bij wild of stoofvlees.

Stamppotje met prei en oesterzwammen

4 personen

Benodigdheden
2 zakken geschilde aardappels (a 450 g)
1 zak gesneden prei (a 300 g)
25 g boter
2 pakken bakbacon (a 150 g), in dikke repen
2 el olijfolie
300 g oesterzwammen, in grove stukken
150 ml melk

Bereiding
Kook de aardappels in 20 min gaar.
Stoof intussen in een pan de prei in de boter in 5-7 min op laag vuur gaar, met de deksel op de pan.
Bak de repen bacon in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op laag vuur bruin en krokant.
Neem de bacon uit de pan, voeg de olie toe aan het overgebleven bakvet en bak hierin de oesterzwammen 2-3 min.
Breng op smaak met peper en meng de uitgebakken bacon door de oesterzwammen.
Verwarm de melk en giet hem bij de aardappels.
Stamp de aardappels fijn.
Schep de prei erdoor, breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de stamppot over vier borden en schep het baconmengsel erop.

Bron: Allerhande

Spinazie-tomaatstamppot

4 personen

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 zakje zongedroogde tomaten (100 g, Saggi Ortagi)
3 el olijfolie
4 runderworstjes
450 g spinzaie (diepvries), ontdooid
50 ml melk
1 el azijn

Bereiding
Aardappels in 20 min gaarkoken.
Tomaten 5 min in heet water weken, dan in dunne reepjes snijden.
In braadpan 2 el olie verhitten en worstjes op matig vuur  in 15 min gaar bakken.
Na 5 min tomaatreepjes toevoegen en meebakken.
Spinazie volgens gebruiksaanwijzing verwarmen.
Aardappels afgieten en met (warme) melk, 1 el olie en azijn tot grove puree stampen.
Spinazie en tomaatreepjes met bakvet van worstjes  door de puree scheppen.
Stamppot met zout en peper op smaak brengen en met worstjes over vier borden verdelen.

Bron: Allerhande

Preischotel

2x 4 personen

5423

Benodigdheden
1 kg hamlappen, in blokjes
2 el paprikapoeder
150 g boter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken.
1 1/2 kg prei, in ringen
1 el grove mosterd
300 ml melk, warm
nootmuskaat
100 g paneermeel
2 ovenschalen (inhoud 2 liter), ingevet

Bereiding
Kruid het vlees met zout, peper en paprikapoeder en laat dit even intrekken.
Bak het vlees in 50 g boter op middelhoog vuur bruin.
Laat de knoflook 1-2 min meebakken.
Stoof het vlees met de deksel op de pan in 30 min gaar.
Kook de aardappels in een bodempje water met de deksel op de pan in 20 min gaar.
Fruit de prei in 50 g boter en voeg de mosterd toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200C.
Giet de aardappels af, stamp ze fijn en voeg al roerend 25 g boter en de warme melk toe.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep het preimengsel in de twee ovenschalen, verdeel het vlees en de jus erover en strijk de puree over het vlees uit.
Strooi de paneermeel over de puree en leg er klontjes boter op.
Schuif een schaal in de oven en laat deze in 30-40 min goudbruin worden.

Bron: Allerhande

Aardappelpreischotel

4 personen

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappelen
3 of 4 preien, in ringen
1 zakje geraspte oude kaas
500 g gehakt
3 sjalotjes, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree
peper en zout
boter

Bereiding
Kook de aardappelen en maak er (naar eigen smaak) puree van.
Kook de prei 3 min.
Rul het gehakt en voeg de uien en de tomatenpuree (uitjes even laten fruiten) toe.
Vet een ovenschaal licht in met boter.
Doe eerst het gehaktmengsel erin, dan de puree, daarna de prei en strooi er als laatste de geraspte kaas over.
Zet de schotel 10 min in een voorverwarmde oven van 200C.
Serveer met een frisse tomatensalade met bosui.

Bron: Jumbo

Mexicaanse nacho’s met gehakt

4 personen

Benodigdheden
350 g gehakt
1 teentje knoflook, geperst
1 rode paprika, in stukjes
1 ui, gehakt
1 zakje taco seasoning mix
100 g nachochips
50 g cheddar cheese, geraspt
salsasaus
100 ml zure room
2 tomaten, in blokjes
1 bosuitje, in ringetjes
jaloperiopepers

Bereiding
Bak het gehakt rul en voeg de knoflook, paprika en uit toe.
Voeg de tacomix toe met een scheutje met een scheutje water.
Doe watchips in een ovenschaal en voeg het gehakt toe.
Leg nog wat chips op het gehakt en daarop de geraspte cheddar.
Zet de schaal ca 10 min in een voorverwarmde oven  van 180C.
Garneer de nacho’s met tomatenblokjes en bosuitjes en eet er zure room, jalopenopepers en salsasaus bij.

Ook lekker om erbij te eten is guacamole (avocadomoes).
Halveer 2 avocado’s en ontdoe ze van schil en pit.
Snijd ze in kleine blokjes en plet ze met een vork of in een vijzel.
Meng er wat citroensap, knoflookpoeder, peper en zout doorheen.
Of gebruik een zakje kant-en-klare guacamolemix (Tex Mex).

Bron: Jumbo

Wraps met gerookte kip en avocado

4 personen

Benodigdheden
2 el mayonaise
125 ml zure room
300 g gerookte kipfilet, in repen gesneden
1 rode ui, fijngesneden
10 bospenen, in plakjes
3 el munt, fijngesneden
1 eetrijpe avocado
1 limoen, uitgeperst
1 bosui
1 pak grote wraptortilla’s

Bereiding
Roer de mayonaise door de zure room en schep de kip, de ui en de bospeen erdoor.
Breng de kipsalade op smaak met de munt, zout en peper.
Halveer de avocado, schil hem en wip de pit eruit.
Snijd het avocadovlees in repen en besprenkel ze met 2 el limoensap.
Snijd de bosui in de lengte door.
Halveer de helften nog eens in de lengte en snijd de reepjes doormidden.
Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de kipsalade over over de tortilla’s en leg de avocado erop.
Bestrooi met bosui en klap een zijkant over de vulling.
Rol de tortilla’s op en serveer direct.

Bron: Allerhande

Kalkoenrolletjes

4 personen

Benodigdheden
400 g kalkoenfilet
3 el Conimex wokmarinade
1/2 bloemkool
3 lente-uitjes
olie
maizena
50 g wortelrauwkost
1 pak Conimex Wokrolls
75 g pinda’s
keukenpapier

Bereiding
Snijd de kalkoenfilet in dunne repen en marineer ze ca 3 min in de wokmarinade.
Snijd de bloemkool in roosjes.
Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes van ca 1 cm.
Verhit een flinke laag olie in een wok of hapjespan.
Haal de repen kalkoen door de maizena en bak ze in de hete ca 2 min goudbruin en knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwarm intussen 2 el olie in een andere wok of hapjespan.
Roerbak de bloemkool in ca 3 min beetgaar.
Voeg de lente-uitjes toe en roerbak nog ca 1 min.
Schep de wortelrauwkost erdoor.
Schep de krokant gebakken kalkoenrepen door de gewokte bloemkool.
Verwarm de wokrolls volgens de aanwijzing op de verpakking.
Schep wat kalkoen en bloemkool op de wokrolls en bestrooi met pinda’s.

Bron: Life & Cooking

Witlofschotel met gorgonzola

4 personen

Benodigdheden
1 kilo aardappels
800 g witlof
200 g gebraden kipfilet (vleeswaren)
1 zakje bechamelsaus (pak a 2 zakjes)
1/2 l melk
150 g gorgonzola
ovenschaal, inhoud ca 2 liter

Bereiding
Aardappels schillen en wassen.
Oven voorverwarmen op 225C of gasovenstand 5.
Witlof schoonmaken, harde kern verwijderen, wassen en in lengte halveren.
Witlof in ca 4 min koken en in een vergiet laten uitlekken.
Aardappels in ca 20 min gaarkoken.
Kipfilet om de witlof wikkelen en in de ovenschaal leggen.
Saus bereiden met de melk volgens gebruiksaanwijzing.
Gorgonzola in stukjes snijden en door de saus roeren.
Saus over de witlof schenken.
Witlofschotel in de oven in 15 min gaar en goudbruin laten worden.
Serveren met gekookte aardappels.

Bron: Allerhande

« Older Entries