Archive for 25 februari 2023

Erwtensoep

6 personen

Benodigdheden
500 g spliterwten
1 knolserderij
1 winterpeen
40 g selderij
2 preien
350 g gelderse rookworsten
2 schouderkarbonaden
200 g zuurkoolspek (ik laat deze zelf weg)
2 l rundvleesbouillon van tablet
8 plakjes Fries roggebrood
100 g katenspek

Bereiding
Was de spliterwten.
Schil de knolselderij in blokjes en de winterpeen in stukjes.
Snijd de selderij fijn.
Snijd de prei in ringen en de rookworst in plakjes.
Breng in een grote soeppan de spliterwten met de knolselderij, winterpeen, schouderkarbonades en het zuurkoolspek in de bouillon aan de kook.
Draai het vuur laag en kook de soep ca 45 min, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
Neem de karbonades en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes.
Gooi het bot van de karbonades weg.
Doe het vlees met de prei, de selderij en de rookworst terug in de pan.
Verwarm de soep nog 15-20 min op een heel laag vuur.
Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
Als u de soep te dik vindt, verdun hem dan met wat water of bouillon.
Schep de soep in kommen en geef er roggebrood met katenspek bij.

Bron: Allerhande

Spaanse Paella

4 personen

Benodigdheden
200 g chorizo worst
1 ui
400 g kippendijen (in blokjes)
200 g grote garnalen
20 venusschelpen of kokkels (heb ik er zelf uit gelaten)
300 g paella rijst
200 g erwtjes (diepvries)
2 paprika’s
1 rode peper
snuf gerookte paprikapoeder
1 zakje saffraandraadjes
0,5 blik tomatenblokjes
1 liter kippenbouillon (van bouillonblokjes)
1 citroen
verse peterselie

Bereiding
Snijd de chorizo in stukjes.
Bak deze (zonder olie) in een grote paella of wokpan.
Als de chorizo iets krokant is geworden haal je de stukjes uit de pan en laat je ze uitlekken.
Laat het vet in de pan.
Voeg de blokjes kip toe aan de pan en bak mee tot deze rondom aangebakken is (hij hoeft nog niet gaar te zijn).
Gebruik je rauwe garnalen dan kun je ze even meebakken met de kip.
Voeg de paprika’s in blokjes, ui en rode peper toe en roerbak even mee.
Doe dan de rijst erbij en schep goed door.
Voeg de saffraan toe aan de bouillon.
Voeg de tomatenblokjes en paprikapoeder toe en schep er 2 soeplepels bouillon bij en laat dit al roerend door de rijst opnemen.
Herhaal dit tot de rijst ongeveer gaar is.
Dit duurt ca 18 min.
Het kan zijn dat je wat bouillon over hebt.
Doe halverwege ook de erwtjes (bevroren), gebakken chorizo en de venusschelpen erbij en laat deze garen in de paella.
Doe indien mogelijk een deksel op de pan of doe de Big green Egg dicht.
Als je voorgekookte garnalen gebruikt kun je die samen met de erwtjes en kokkels toevoegen zodat deze ook meewarmen.
Proef of de paella goed op smaak is en voeg evenueel een beetje peper, zout of iets pittigs toe.
Besprenkel de paella voor het serveren met wat citroen en garneer de paella met schijfjes citroen en peterselie.

Tip: serveer de paella met wat brood en aioli.

Bron: Leukerecepten.nl

Pancakes a la Lara

ongeveer 9 pancakes

Benodigdheden

2 eieren
40 g suiker
1 el honing
1/2 tl vanille extract
90 g bloem
1 tl bakpoeder
10 ml water

Bereiding
Klop met een garde de eieren, suiker, honing en vanille extract door elkaar.
Zeef de bloem en bakpoeder boven het mengsel.
Roer de garde nogmaals het geheel.
Voeg het water toe en roer nogmaals met de garde.
Laat 10 min afgedekt (folie) staan.
Doe olie of boter in de pan, opwarmen, en doe er schepjes beslag in, die je aan 2 kanten laat bakken.
Lekker met aardbeien, bosbessen, poedersuiker, stroop etc.

Bron: Lara

Pasta pesto

4 personen

Benodigdheden
300 g pasta
400 g kipfilet
1 ui
250 ml room
250 g cherry tomaatjes
peper en zout
scheutje olijfolie
60 g pijnboompitten (geroosterd)
handje rucola
4 el pesto

Bereiding
Snipper het uitje en fruit even aan in een scheutje olijfolie.
Voeg de blokjes kip toe en bak ongeveer 5 min.
Kook ondertussen de pasta gaar.
Voeg de (zelfgemaakte) pesto en room toe aan de kip en roer goed door.
Proef nog even of er nog peper of zout bij moet.
Laat de pestosaus een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
Voeg dan de gekookte pasta toe en schep er door heen.
Halveer de tomaatjes en roer ook door de pasta pesto en verwarm nog een minuutje mee.
Serveer de pasta pesto in de pan of op een bord met een handje rucola en de geroosterde pijnboompitten.

Tip: deze pasta pesto is ook lekker met geraspte kaas.

Bron: leukerecepten.nl

Adijviestamppot met spekjes

4 personen

Benodigdheden
1200 g kruimige aardappels
800 g andijvie
200 ml melk
klont boter
peper en zout
500 g spekjes
2 uien

Bereiding
Kook de aardappels gaar in 15 tot 20 min.
Bak ondertussen de spekjes en de fijn gesneden ui in een droge koekenpan.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een stamper.
Giet een flinke scheut warme melk er bij, klontje boter, snuf peper en eventueel zout.
Voeg de andijvie beetje bij beetje toe en roer goed door tot alles goed gemengd is.
Laat nog een paar minuten zachtjes door verwarmen, zodat de andijvie wat slinkt.
Schep als laatste de spekjes en ui er door of er over.
Lekker met appelmoes.

Bron: Leukerecepten.nl

Veldsla met gebakken spekjes en ei

2 personen

Benodigdheden
1 avocado
250 g cherrytomaten
2 eieren
2 el limoensap
1 el olijfolie
peper
150 g spekjes
150 g veldsla
zout

Bereiding
Zet direct een pannetje met heet water op het vuur.
Hoe kleiner het pannetje, hoe beter.
Dan zit er minder water in en kookt het geheel sneller.
Kook het ei ongeveer 7 min in het kokende water.
Snijd de avocado door midden en verwijder de pit.
Snijd het vruchtvlees eruit.
Dan heb je de avocado gelijk in blokjes.
Doe in een grote schaal.
Besprenkel de avocado met het sap van de limoen.
Dit is om de verkleuring tegen te gaan.
Anders wordt de avocado erg snel bruin.
Doe vervolgens de salade samen met de cherrytomaatjes in de grote kom bij de avocado.
Bestrooi het geheel met wat peper, zout en olijfolie.
Hussel het geheel stevig door, zodat de rijpe avocado een soort romig wordt.
Zet erna een braadpan met antiaanbaklaag op vuur.
Bak hierin, zonder olie te gebruiken, de spekjes krokant.
Zodra ze klaar zijn kun je ze van het vuur halen en even in de pan laten liggen.
Spoel vervolgens de eieren heel koud af en verwijder de schil.
Verdeel de salade over twee borden en garneer met de spekjes en de eieren.

Bron: supersnelgezond.nl

Gehaktbrood

8 personen

Benodigdheden
750 g gehakt
1 ui
1 winterwortel
1 stengel bleekselderij
3 teentjes knoflook
2 tl worcestersaus
1 el mosterd
blikje tomatenpuree (70 g)
5 el paneermeel
2 eieren
hand fijngesneden verse basilicum
hand fijngesneden bieslook
zout en peper
barbecuesaus voor bovenop het gehaktbrood

Extra nodig: cakevorm van ongeveer 30 cm

Bereiding

Snijd de ui, winterwortel en bleekselderij fijn.
Pers de knoflook.
Bak de groenten met de knoflook in een koekenpan met olie aan tot de ui glazig is.
Meng de worcestersaus en tomatenpuree door de groenten en bak dit nog even mee.
Plaats het gehakt in een kom en voeg de gebakken groenten, mosterd, paneermeel, eieren, basilicum en  bieslook toe. Breng op smaak met peper en zout en kneed het goed door elkaar.
Stort het gehakt in de cakevorm en druk het aan.
Verdeel de barbecuesaus over het gehaktmengsel. Bak het gehaktbrood tot de kern 69°C is (dit duurt ongeveer 50 minuten)

 Tip: gehaktbrood is niet alleen lekker als het net de oven uit komt, ook de volgende dag als lunch op brood (warm of koud) is het heerlijk. Je kunt het gehaktbrood (bijvoorbeeld in plakken) ook invriezen.

Bron: Brendakookt.nl

Kip met gepofte groenten

4 personen

Benodigdheden
1 hele kip (eigen toevoeging: of kippenbouten)
4 el olijfolie
500 g aardappels
600 g winterpeen
6 tenen knoflook
4 takjes verse tijm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Wrijf de kip in met 2 el olijfolie en bestrooi hem rondom met zout en peper.
Leg de kip in de ovenschaal.
Schep de aardappel en de winterpeen om met de rest van de olijfolie, de tenen knoflook en de tijm.
Bestrooi met zout en (versgemalen) peper naar smaak.
Schep de groenten rondom de kip in de schaal.
Gaar de kip en de groenten samen 30 min in de oven.
Schep de groenten even om, bedruip de kip met het braadvocht.
Zet het geheel nog 30 min. in de oven.

Bron: Allerhande