Archive for 17 december 2025

Pompoen-knolselderijsoep

12 porties

Benodigdheden
1,5 kg biologische pompoen
1.5 kg knolselderij
8 el milde olijfolie
40 g verse gember
9 tenen knoflook
6 middelgrote uien
2 el ras el hanout
2,5 l water
200 gr cottage cheese (met creme fraiche vinden wij het lekkerder)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Snijd de pompoenen in parten.
Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf.
Snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 cm.
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van 3 cm.
Verdeel de pompoen en knolselderij over 2 met bakpapier beklede bakplaten en meng de helft van de olie erdoor.
Bak ca. 30 min. in de oven, schep halverwege om.
Schil ondertussen de gember en snijd fijn.
Snijd de knoflook fijn en snijd de uien in halve ringen.
Verhit de rest van de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur en bak de gember, knoflook, ui en ras el hanout 10 min.
Voeg de geroosterde groenten toe en schenk er het water bij. Breng aan de kook en laat 15 min. op laag vuur koken.
Doe de cottagecheese in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad (bij gebruik van creme fraiche hoeft dit niet).
Pureer de soep glad met de staafmixer en meng de cottagecheese erdoor.

Bron: Allerhande


Bruschetta met tomaat en basilicum

15 stuks

Benodigdheden

1 ciabatta brood  (ik doe wit stokbrood)
5 stevige rijpe tomaten
1 teentje knoflook
scheutje olijfolie
handje verse basilicum
peper en zout

Bereiding
Zet met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de tomaten en dompel ze een minuut onder in kokend water.
Nu kun je het velletje van de tomaten eenvoudig verwijderen.
Verwijder de zaadlijsten en snij de tomaten in kleine blokjes.
Snij de basilicum fijn en voeg samen met wat peper en zout toe aan de tomatenblokjes.
Roer door zodat alles goed vermengd is.
Pers het teentje knoflook uit en doe dit samen met een scheut olijfolie in een kommetje. Roer door en laat even staan. Snijd de ciabatta in plakjes en leg deze op een bakplaat.
Met een bakkwastje smeer je ze in met het olijfolie.
Zet de plakjes ciabatta ongeveer 10 minuten in de oven op 180 °C zodat ze lekker knapperig worden.
Eenmaal uit de oven verdeel je het tomatenmengsel over de plakjes brood.
Plaats de bruschetta’s op een bord en serveer aan je gasten.
Heerlijk als voor- of bijgerecht, maar ook voor een gezellige borrel zijn ze perfect!