Archive for 27 oktober 2007

Turkse stoofpot met zuidvruchten

4 personen

Benodigdheden
500 g runderpoelet
1/2 tl kaneelpoeder
mespuntje kruidnagelpoeder
zout en versgemalen peper
3 el olijfolie (Mediterrane)
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode of gele paprika, in repen
250 g tuttifrutti
2 el gehakte peterselie (vers of diepvries) of 2 tl gedroogd

Bereiding
Bestrooi het vlees met kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en peper.
Verhit de olijfolie en bak de vleesblokjes hierin rondom bruin.
Voeg ui en knoflook toe en laat even meebakken.
Voeg 200 ml water toe en stoof zachtjes minimaal 1 uur met deksel op de pan.
Laat de paprika en de tuttifrutti de laatste 20 min meestoven.
Bestrooi het gerecht met peterselie.

Lekker met zilvervliesrijst of (zelfgemaakte!) aardappelpuree

Bron: Allerhande

Provencaalse visschotel

4 personen

Benodigdheden
500 g pangasiusfilet
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 zak Provencaalse roerbakmix (400 g)
10 zwarte olijven zonder pit, in ringen
300 g couscous
2 el tijmblaadjes (zakje 15 g)
ovenschaal (inhoud 2 liter)
keukenpapier
aluminiumfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Dep de pangasiusfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
Verdeel de tomatenblokjes met het sap over de bodem van een ovenschaal.
Schep de roerbakmix en de olijven erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Leg de pangasiusfilets op de groenten en dek de schaal goed af met aluminiumfolie, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Schuif de schaal in de oven en stoom de visschotel in 20-25 gaar.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer er vervolgens de tijmblaadjes doorheen.
Verdeel de couscous over vier borden, roer de groenten in de ovenschaal om en verdeel ze over de couscous.
Leg de pangasiusfilets erop en serveer direct.

Bron: Allerhande

Annushka (walnotentaart)

14 punten

5302

(NH: Dan heb je een veel te klein stukje, ik hou het op 10 punten)

Benodigheden

200 g boter
250 g suiker
4 eieren
300 ml creme fraiche
350 g zelfrijzend bakmeel
200 g poedersuiker
250 g walnoten
2 el cacaopoeder
1 el bloem
3 el melk
2 springvormen, bekleed met bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Mix de boter met 200 g suiker tot een luchtige massa en klop daarna de eiereen er een voor een door.
Roer er 100 ml creme fraiche en het bakmeel doorheen.
Verdeel het beslag in 2 porties, schep elke portie in een taartvorm en bak beide helften van de taart in 35 – 40 min gaar.
Laat de taart in de vormen afkoelen.
Klop 200 ml creme fraiche met de poedersuiker glad.
Roer de stukjes walnoten erdoor en smeer het mengsel uit over een (afgekoelde) taarthelft.
Leg de andere taarthelft er boven op.
Doe 50 g suiker, de cacao en de bloem in een pannetje, roer de melk erdoor en breng het geheel aan de kook.
Schenk dit mengsel over de taart en smeer het gelijkmatig uit.

Bron: Allerhande

NH: Deze Marokaanse zoete taart wordt tijdens suikerfeest gegeten.

Kip met paprika en krieltjes

4 personen

Benodigheden
1 pak drumsticks (ca 10 stuks)
3 el olijfolie
1 zak pondje kriel, ongeschild
3 rode uien, gepeld en in parten
4 (rode) paprika’s, in grove stukken
4 el pitloze zwarte olijven
2 tl karwijzaad (kummel)
2 tl paprikapoeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Bestrijk de drumsticks met 1 el olie en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
Leg de krieltjes, uien, paprika’s en olijven in een grote braadslede of op een bakplaat.
Schep de groenten om met 2 el olie.
Strooi er karwijzaad, paprikapoeder en zout en peper over.
Leg de drumsticks erbij en schuif de braadslede of de bakplaat in het midden van de oven.
Bak de kip en groenten in 40 min gaar en bruin.
Schep alles zo nu en dan om.
Zet de laatste 5 min de grill aan om de kip een bruin kleurtje te geven.

Bron: Allerhande

Pilav met abrikoos en aubergine

4 personen

Benodigdheden
1 augergine, in blokjes van 1-2 cm
500 ml groentebouillon (van tablet)
125 ml zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
300 g basmatirijst
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 tl gemalen komijn (djintan)
mespunt kaneelpoeder
8 gedroogde abrikozen, in stukjes

Bereiding
Leg de blokjes aubergine in een vergiet en strooi er wat zout over, zodat het vocht uit de aubergine trekt.
Kook 500 ml water en laat het groentebouillontablet erin oplossen.
Verwarm 2 el olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui 1 min.
Meng de rijst erdoor en roer tot de korrels glanzen.
Voeg de tomatenblokjes met sap, de komijn en de kaneel toe en schenk de warme bouillon erbij.
Meng de abrikozen erdoor en laat de rijst met de deksel op de pan in circa 15 min zachtjes gaarsudderen.
Roer regelmatig.
Breng de pilav op smaak met zout en peper.
Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan.
Dep de blokjes aubergine droog met keukenpapier en frituur ze in de olie rondom goudbruin en krokant.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Verdeel de rijst over de borden en strooi er de aubergineblokjes over.

Bron: Allerhande

hotspots met chocolade en peer

4 personen

Benodigdheden
2 grote handperen
1/2 el citroensap
2 el cacaopoeder
35 g cakemeel of zelfrijzend bakmeel met snufje zout
mespunt koek- of speculaaskruiden
2 eieren
50 g suiker
2 dl melk
poedersuiker
4 lage ovenschaaltjes (inhoud ca 2 dl)
boter om in te vetten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Vet de ovenschaaltjes in.
Schil de peren, halveer ze in de lengte en snijd het klokhuis eruit.
Snijd de bolle kant van de peren meerdere malen in.
Wrijf de peren in met citroensap en leg ze elk met de bolle kant naar boven in een schaaltje.
Zeef het cakemeel met het cacaopoeder, de kruiden en eventueel het zout boven een kommetje.
Klop in een kom met een handmixer de eieren met de suiker dik en schuimig.
Spatel het meelmengsel met een schuimspaan of houten lepel door de geklopte eieren.
Spatel nu de melk erdoor.
Schenk het beslag rond de peren.
Zet de schaaltjes op het rooster in de oven en laat het dessert in ca 25 min gaar en lichtbruin worden.
Bestrooi de hotspots royaal met poedersuiker en serveer direct.

Bron: AH Chocolade

Kip uit de wok met ananas of mango en druiven

4 personen

5355

5358

Benodigdheden
6 lente-/bosuitjes
2 vleestomaten
1/2 komkommer
400 g kipfilet, in smalle reepjes
2 el bloem
1 tl kerriepoeder
6 el zonnebloemolie
1 rode peper, zonder zaadjes in stukjes
100 ml tomatenketchup
100 ml sauvignon blanc
4 plakken ananas, in blokjes
200 g pitloze witte druiven

Bereiding
Snijd de uitjes met het loof in ringetjes en houd 2 el van het loof apart.
Kruis de tomaten in, leg ze enkele seconden in kokend water, pel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Halveer de komkommer in de lengte en verdeel hem in plakken.
Bestuif de kipreepjes met bloem en kerriepoeder.
Verhit de helft van de olie in een wok en bak hierin de kip in 8 min krokant.
Schep de reepjes uit de wok en leg ze op keukenpapier in een vergiet.
Voeg de rest van de olie toe en roerbak hierin de uitjes en de peper 1 min.
Meng er daarna de tomatenketchup, wijn, tomaat en komkommer door.
Schep de ananas en druiven door het wokgerecht.
Voeg de kipreepjes toe en warm ze 2 min mee.
Schep regelmatig om.
Bestrooi het gerecht met apart gehouden loof van de uitjes.

Lekker met rijst (en een groene salade).

Tip: vervang de ananas door mango (NH: is nog lekkerder!).

Bron: Allerhande

Gewokte witlof met kipreepjes en noedels

4 personen

Benodigdheden
4 struiken witlof
1 snufje zout
400 g kip
4 champignons
1 el olijfolie
zout en versgemalen peper
1 el bieslook
12 cherry-/kerstomaatjes
1 el poedersuiker
300 g noedels
4 toefjes peterselie

Bereiding
Maak de witlof schoon en snijd het in de lengte door.
Verwijder de bittere kern en snijd de witlof in lange, smalle reepjes.
Breng in een pan het water met zout aan de kook en blancheer hierin de reepjes witlof gedurende een halve minuut, net voldoende om het resterende bittertje weg te halen.
Laat de witlof vervolgens uitlekken in een vergiet.
Snijd daarna de kip in reepjes en halveer de champignons.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin de kip goudbruin.
Voeg de champignons en witlof toe.
Breng op smaak met peper, zout en bieslook.
Roerbak de tomaatjes mee, voeg als laatste de poedersuiker toe en laat dit even kort karameliseren.
Breng ondertussen de noedels aan de kook.
Verdeel de noedels op een bord en serveer hierover de roergebakken kip, champignons, witlof en tomaatjes.
Garneer met een toefje peterselie.

Bron: Allerhande

Gepofte aardappels met kruidenyoghurt en krokante ham

(Bijgerecht bij hoofdgerecht)

4 personen

Benodigdheden
4 grote kruimige aardappels
4 el boter of margarine
150 ml Griekse yoghurt
3 el peterselie, fijngehakt (vers of diepvries)
3 el bieslook, helft fijngesneden, helft in stukjes van 1 cm
1 teentje knoflook, geperst
1/2 rode ui, fijn gehakt
zout en versgemalen peper
100 g gerookte ham (bv Coburger of Ardenner)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de aardappels aan de bovenkant kruislings in en leg ze, elk apart, op een ruim stuk aluminimumfolie.
Leg bovenop de aardappels een stukje boter.
Neem de folie naar boven toe samen en sluit het pakketje stevig.
Leg de ingepakte aardappels in de oven en laat ze in 45 min door en door gaar worden.
Roer de yoghurt los met peterselie, fijngesneden bieslook, knoflook en ui.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een koekenpan droog voor en leg de hamplakjes erin, ze trekken direct krom.
Bak de hamplakjes tot ze net bruin worden, keer ze dan en bak de andere kant nog even, zodat ze knapperig zijn.
Leg ze op een laagje keukenpapier en verkruimel ze.
Haal de aardappels uit de folie en leg ze op de borden.
Trek de schil wat verder open en haal het kruim met een vork los.
Schep op elke aardappel een volle lepel kruidenyoghurt en bestrooi ze met krokante ham en grof gesneden bieslook.

Bron: Allerhande

Appel-yoghurtbrulee

4 personen

Benodigdheden
2 goudrenetten
1 kleine citroen
2 el kristalsuiker
300 g Griekse yoghurt
4 el lichtbruine basterdsuiker
4 lage vuurvaste desertschaaltjes

Bereiding
Grill voorverwarmen.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden.
Stukjes appel in pannetje doen.
Citroenschil boven de appel raspen.
Halve citroen boven de appel uitknijpen.
Suiker toevoegen en op matig vuur 5 min koken.
Af en toe roeren.
Beetje laten afkoelen.
Yoghurt met de appel mengen.
In 4 ovenvaste schaaltjes scheppen.
Basterdsuiker er gelijkmatig over verdelen.
Direct onder de hete grill zetten en de suiker in een paar min laten smelten.
Iets laten afkoelen, zodat de suiker hard kan worden.

Bron: AH receptkaart

« Older Entries