Archive for 22 februari 2025

Oreo-Nutella cake

10 personen

Benodigdheden
150 gr ongezouten roomboter
150 gr fijne kristalsuiker
3 eieren
1 tl vanille-extract
150 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr Nutella
2 rollen Oreo koekjes

Bereiding
Klop de boter en suiker romig.
Voeg de eieren een voor een toe, bij de laatste kun je ook het vanille-extract toevoegen.
Dan kun je het zelfrijzend bakmeel erbij doen, mix tot dit is opgenomen in het beslag.
Langer mixen is niet nodig.
Maak een rol oreo koekjes fijn en meng door het cake beslag (dit is een eigen toevoeging aan het oorspronkelijke recept).
Vet je taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Stort het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig.
Roer de Nutella in een schaaltje even door en verdeel met een theelepel over de cake.
Met de achterkant van je lepeltje kun je de Nutella in swirls door het beslag verdelen.
Breek de restant Oreo’s in stukjes en verdeel deze over de cake, druk ze lichtjes aan.
Bak de cake in 20-25 minuten op 150C gaar en goudbruin.
Laat de cake zo’n 10-15 min afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen.
Snijd de cake in reepjes en serveer.

Bron: Lauras Bakery en een beetje van mijzelf


Kip ketjap met rijst en sperziebonen

4 personen

Benodigdheden
350 gr kipfilet in blokjes (of reepjes, dat deed ik)
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
100 ml (zoete) ketjap
250 ml kippenbouillon
1/3 tl gemberpoeder
300 gr rijst
800 gr sperziebonen
3 eieren
eventueel maizena om de saus te binden
3 stengels lente-ui in ringetjes
handje ongezouten pinda’s (laat ik weg)
olijfolie

Bereiding
Verwarm olie in een hapjespan en bak de kip hierin rondom aan.
Doe de ui en knoflook bij de kip en bak tot de ui glazig ziet.
Meng de ketjap met kippenbouillon en gemberpoeder en doe dit bij de kip.
Roer door en laat dit 15 min zachtjes pruttelen.
Kook in een andere pan de sperziebonen.
Roer de eieren door elkaar en bak hier een omelet van.
Snijd de omelet in stukjes.
Vind je de ketjap-saus te dun?
Dan kun je de saus eventueel nog binden door een theelepel maizena te mengen met koud water en dit door de saus te mengen.
Verwarm dit een paar minuutjes mee.
Roer de blokjes omelet en ringetjes lente-ui door de rijst.
Serveer de rijst met de kip ketjap en de sperziebonen.
Garneer met de pinda’s.

Bron: Brendakookt


Aardappelgratin

4 personen

Benodigdheden
1 teen knoflook
25 gr ongezouten roomboter
1 kg vastkokende aardappelen
125 ml verse slagroom
125 ml volle melk
1 mespunt gemalen nootmuskaat
50 gr geraspte gruyere (of oven geraspte kaas)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Halveer de teen knoflook en wrijf met de snijkant de ovenschotel in.
Vet de ovenschaal vervolgens in met de helft van de boter.
Boen de aardappelen schoon en schaaf ze met een mandoline, kaasschaaf, dunschiller of met een keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
Meng de slagroom, melk, nootmuskaat, peper en eventueel zout in een grote kom.
Voeg de aardappel toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room bedenkt zijn.
Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal en schenk het restant van het roommengsel erover.
Verdeel de geraspte kaas erover.
Bak de gratin ca 1 uur in het midden van de oven gaar.
Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar.
Dek eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.

Lekker met bijvoorbeeld rode bietjes met geitenkaas uit de oven.

Bron: Allerhande

Stroopwafelcake

10 personen

Benodigdheden
240 gr suiker
240 gr boter (+ om in te vetten)
280 gr zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanille suiker
1 snuf zout
4 grote eieren
6 stroopwafels
1 snuf kaneel
75 gr fudge

Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden.
Vet een bakvorm goed in en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem, hierdoor gaat hij er makkelijk uit.
Mix de suiker met de vanillesuiker en boter romig.
Mix een voor een de eieren er door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout en kaneel erbij.
Spatel of mix nog een keer goed door.
Snijd of breek 5 stroopwafels in stukjes en spatel door het cakebeslag.
Doe het cakebeslag in de bakvorm.
Zet de cakevorm ca 60 min in de oven tot hij mooi gerezen en gaar is.
Controleer met een prikker of de cake er droog en schoon uit komt en laat afkoelen.
Smelt de fudge au bain-marie, het duurt ca 10 min tot dit is veranderd in een karamelsaus.
Verdeel de saus over de cake.
Snijd of breek de laatste stroopwafel in kleine stukjes en verdeel over de karamelsaus.

Tip: ook leuk te maken in cupcake vormpjes.

Bron: Leukerecepten.nl

Tomatenrijst met paprika en sardines

4 personen

Benodigdheden
200 g middelgrote uien
2 tenen knoflook
1 zak paprikamix
2 el milde olijfolie
1 el tomatenpuree
300 gr zilvervliesrijst
800 gr tomatenblokjes in blik
2 tl gemalen komijn
1/4 tl chilivlokken
600 ml water
240 gr sardines in zonnebloemolie
10 gr verse peterselie

Bereiding
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
Maak de paprika’s schoon en snijd in stukken van 1 1/2 cm.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui en knoflook in 1 min op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenpuree en paprika toe en bak 3 min mee.
Voeg de rijst, tomatenblokjes, komijn, chilivlokken en het warme water toe en breng aan de kook.
Laat 35-40 min op laag vuur zachtjes koken.
Breng op smaak met eventueel zout.
Laat de sardines uitlekken en vang de olie op.
Verdeel de sardines in stukken en snijd de peterselie fijn.
Verdeel de sardines en peterselie over de rijst en besprenkel met de sardineolie.

Bron: Allerhande

Erwtensoep

6 personen

Benodigdheden
500 gr spliterwten
1 prei
2 liter water
2 runderbouillonblokjes
250 gr knolselderij
1 winterpeen
1 aardappel
1 rookworst
300 gr schouder karbonade
1 laurierblaadje
paar takjes selderij
1 ui

Bereiding
Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook.
Voeg de schouder karbonade in zijn geheel toe.
Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door.
Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm.
Snijd de prei in ringen en was deze goed.
Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes.
Hak ook de selderij grof.
Na ongeveer 1 uur koken zul je merken dat de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat.
Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere.
Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.
Haal de schouder karbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep.
Laat de soep nog ongeveer 1/2 uur zachtjes doorkoken tot de groenten en aardappel gaar is en wat geslonken is.
Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door.
Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.

Lekker met pannenkoeken of roggebrood.

Bron: leuke recepten