Gestoofd varkensvlees met vijgen en prei
4 personen
Benodigdheden
500 g hamlappen
250 g prei
zout en peper
20 g boter
2 el olijfolie
150 g magere gerookte spekblokjes
100 g gedroogde vijgen
1 takje rozemarijn of 1 tl diepvriesrozemarijn
2 laurierbladen
1/2 liter vleesbouillon
1/2 tl zonnebloemolie
20 g geschaafde amandelen
1 el fijngehakte peterselie
Bereiding
Snijd de hamlappen in grote dobbelstenen en de schoongemaakte prei in ringen.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Verhit de boter en olijfolie in een braadpan en bak het vlees snel aan alle kanten aan.
Schep het vlees uit de pan.
Doe de spekblokjes in de pan en bak ze al roerend enkele minuten.
Leg het vlees terug in de pan.
Voeg de vijgen, prei, rozemarijn, laurierbladen en bouillon toe.
Breng de bouillon aan de kook.
Temper vervolgens de hittebron en stoof het vlees heel langzaam in ca 45 min gaar.
Verwijder het takje rozemarijn en de laurierbladen.
Verhit in een kleine koekenpan de zonnebloemolie en rooster de geschaafde amandelen lichtbruin.
Bestrooi het gerecht met deze amandelen en fijn gehakte peterselie.
Lekker met rijst of aardappelpuree.
Tip: vervang de vijgen door gedroogde pruimen.
Bron: Allerhande.