Griekse moussaka met aubergine en gehakt

6 personen

Benodigdheden
2 tenen knoflook
4 el milde olijfolie
500 gr rundergehakt
1 el gedroogde oregano
1 tl gemalen kaneel
690 gr passata di pomodoro
2 aubergines
1/2 tl zout
60 gr ongezouten roomboter
60 gr tarwebloem
500 ml halfvolle melk
800 gr duopak aardappelschijfjes
15 gr verse peterselie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C.
Snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de knoflook en het gehakt met de oregano en kaneel in 5 min rul.
Voeg de passata toe en laat 10 min zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.
Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met het zout.
Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min goudbruin.
Keer halverwege.
Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Herhaal met de olie en de rest van de aubergine.
Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem toe.
Laat al roerend met een garde op laag vuur 3 min garen (roux).
Voeg al roerend de melk in delen toe.
Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
Laat op laag vuur al roerend in 5 min koken tot een dikke gebonden saus.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie.
Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal.
Eindig met de bechamel.
Bak in ca 35 min in het midden van de oven gaar.
Snijd de peterselie fijn en strooi over de moussaka.

Bron: Allerhande

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *