Erwtensoep

6 personen

Benodigdheden
500 g spliterwten
1 knolserderij
1 winterpeen
40 g selderij
2 preien
350 g gelderse rookworsten
2 schouderkarbonaden
200 g zuurkoolspek (ik laat deze zelf weg)
2 l rundvleesbouillon van tablet
8 plakjes Fries roggebrood
100 g katenspek

Bereiding
Was de spliterwten.
Schil de knolselderij in blokjes en de winterpeen in stukjes.
Snijd de selderij fijn.
Snijd de prei in ringen en de rookworst in plakjes.
Breng in een grote soeppan de spliterwten met de knolselderij, winterpeen, schouderkarbonades en het zuurkoolspek in de bouillon aan de kook.
Draai het vuur laag en kook de soep ca 45 min, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
Neem de karbonades en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes.
Gooi het bot van de karbonades weg.
Doe het vlees met de prei, de selderij en de rookworst terug in de pan.
Verwarm de soep nog 15-20 min op een heel laag vuur.
Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
Als u de soep te dik vindt, verdun hem dan met wat water of bouillon.
Schep de soep in kommen en geef er roggebrood met katenspek bij.

Bron: Allerhande

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *