Aardappelgratin
4 personen
Benodigdheden
1 teen knoflook
25 gr ongezouten roomboter
1 kg vastkokende aardappelen
125 ml verse slagroom
125 ml volle melk
1 mespunt gemalen nootmuskaat
50 gr geraspte gruyere (of oven geraspte kaas)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Halveer de teen knoflook en wrijf met de snijkant de ovenschotel in.
Vet de ovenschaal vervolgens in met de helft van de boter.
Boen de aardappelen schoon en schaaf ze met een mandoline, kaasschaaf, dunschiller of met een keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
Meng de slagroom, melk, nootmuskaat, peper en eventueel zout in een grote kom.
Voeg de aardappel toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room bedenkt zijn.
Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal en schenk het restant van het roommengsel erover.
Verdeel de geraspte kaas erover.
Bak de gratin ca 1 uur in het midden van de oven gaar.
Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar.
Dek eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.
Lekker met bijvoorbeeld rode bietjes met geitenkaas uit de oven.
Bron: Allerhande