Tomatensoep met spekjes

4 personen

Benodigdheden

3 el olie
50 g prei, in ringen
1/2 winterwortel, in blokjes
2 blaadjes laurier
2 uien, fijngesneden
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 kg tomaten
1 middelgrote aardappel, in dobbelsteentjes
2 rundvleesbouillontabletten
125 g gerookte spekblokjes

Bereiding
Verhit 1 el olie in een braadpan.
Bak hierin de prei, wortel, laurierblaadjes en 1/4 van de uit, tot de ui glazig ziet.
Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel nog 2 min op middelhoog vuur.
Snijd de tomaten in vieren en schep ze met de aardappel en de rundvleesbouillontabletten in de pan.
Voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook.
Laat 10-15 min zacht doorkoken.
Snijd de spekblokjes heel fijn.
Verhit 2 el olie in een koekenpan.
Bak het spek met de rest van de uien goudbruin en krokant.
Pureer de tomatensoep met een staafmixer en zeef hem (NH: tip: als je de tomaten eerst ontveld, hoef je de soep niet te zeven).
Voeg desgewenst wat kokend water toe om de soep te verdunnen.
Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Schep het spek-uienmengsel naar smak in de soep.

Bron: Allerhande

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *