Sinaasappelkwarktaart met bastognebodem
12 punten
Benodigdheden
Voor de bodem:
250 gr bastognekoeken
75 gr gesmolten ongezouten roomboter
Voor de kwarkvulling:
500 gr kwark naturel
500 ml ongeklopte slagroom
175 gr kristalsuiker
3 sinaasappels
sap van 1 citroen
250 ml sinaasappelsap
8 blaadjes gelatine
Voor de sinaasappeltopping:
300 ml sinaasappelsap
4 blaadjes gelatine
Bereiding
Doe de bastognekoekjes in stukjes in de blender en maal ze fijn.
Voeg de roomboter toe en meng tot een zanderig deeg.
Bekleed de bodem van de springvorm (22 cm) met bakpapier.
Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk aan met een lepel.
Zet de springvorm een kwartier in de koelkast.
Leg 8 blaadjes gelatine in een schaaltje water en laat ze zacht worden.
Rasp de schil van de 3 sinaasappels.
Mix de slagroom stijf.
Meng de kwark, sinaasappelschil, de suiker en het sap van de citroen met elkaar.
Verhit een scheutje sinaasappelsap.
Het hoeft niet te koken.
Voeg de zachte gelatinebladen toe en roer tot e opgelost zijn.
Voeg de rest van de sinaasappelsap toe en giet het bij het kwarkmengsel.
Meg de ingrediƫnten met elkaar.
Spatel de slagroom door het kwarkmengsel.
Giet het mengsel in de springvorm (je houdt waarschijnlijk een beetje over) en zet hem in de koelkast.
Laat de kwarktaart minstens 5 uur opstijven.
Als de kwark stijf is ga je de topping maken.
Leg 4 blaadjes gelatine in een schaaltje water en laat ze zacht worden.
Verhit een scheutje sinaasappelsap.
Het hoeft niet te koken.
Voeg de zachte gelatinebladen toe en roer tot het opgelost is.
Voeg de rest van de sinaasappel toe en roer alles door elkaar.
Giet de sinaasappelsap over de kwark en zet de springvorm voorzichtig terug in de koelkast.
Laat de sinaasappelkwarktaart met bastognebodem 1 a 2 uur in de koelkast, zodat de topping stijf wordt.
Bron: savorysweets.nl