Zuurkoolstamppot met appel, kaneel en bruine suiker
4 personen
Benodigdheden
1 kilo kruimige aardappelen
1 rode ui
1 friszoete appel (bv elstar)
250 g spekreepjes
2 tl kaneel
2 el bruine suiker
520g zuurkool naturel
100 g ongebrande walnoten
15 g ongezouten roomboter
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min gaar.
Giet af, maar vang een kopje koopvocht op.
Snipper ondertussen de rode ui.
Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van 1 cm.
Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes 4 min uit.
Voeg de ui toe en fruit 3 min.
Roer regelmatig.
Voeg de appel, kaneel en bruine suiker toe en bak 2-3 min tot goudbruin.
Verwarm de zuurkool in een pannetje.
Spoel de zuurkool niet af.
Verhit een tweede koekenpan zonder boter of olie en rooster de walnoten 3 min.
Hak grof.
Stamp de aardappelen met met de roomboter fijn met de pureestamper.
Voeg eventueel wat kookvocht toe om de puree wat smeuïger te maken.
Meng de zuurkool, gekaramelliseerde appel en het spek erdoor.
serveer met de geroosterde walnoten.
Bron: Allerhande